banner32

SBS’ de Doğru Tercih

Seviye Belirleme Sınavının Tercih dönemimde öğrenci Velilerinin sorularını değerlendirerek tercihlerle ilgili merak edilen tüm soruları SBS Öğrencileri için araştırdık.

SBS’ de Doğru Tercih
 SBS tercihlerinin nasıl yapılması gerektiği ve dikkat edilmesi gereken detayları Zeytinburnu İlçe Milli Eğitim Müdürü Yakup Hayırolıoğlu ile yaptığımız söyleşide ele aldık.

İstanbul Times Haber Merkezi/Gökhan Karakurt

.
 SBS’ de ilk %20’ye girenler Anadolu lisesine,%20 ile 55 arasında olanlar Meslek Liselerine gidebiliyor? Peki, bunların dışındaki %45’lik dilim nereye gidecek?
.SBS Sınavına Türkiye genelinde 1 Milyon 112 bin 604 Öğrenci sınava girdi. Sınava giren adaylar 10 tercih üzerinden yerleşebilecekleri okulları seçebilecekler. Tercih sayısı 10’dan daha fazla olabilirdi çünkü Meslek liselerinin Anadolu kısmını da kapsıyor buda Öğrencilerin şansını daha da azaltıyor. Öğrenciler tercihlerini kendi başarı sıralamasına göre değil, genel başarı sıralamasına göre yapmalıdır. Anadolu Liselerine puanı yetmeyen öğrenciler ise Meslek liselerine gidecekler. Bu durumda Meslek liseleri yoğunluktan dolayı ikili Öğretime geçecektir.
.Meslek Lisesinde 1.sınıfı okuyup lise 2’de Anadolu Lisesine geçiş yapmak mümkünmü?
.Öğrenciler 1.sınıfı Meslek Lisesinde okuyup 2.sınıfta Anadolu Lisesine Geçemezler. Çünkü Anadolu Liseleri SBS puanıyla Öğrenci alıyor. Fakat Meslek Liseleri puansız girdikleri için geçiş yapamazlar.
.Bu sene Anadolu Lisesi olan Okullara Tercih nasıl yapılacak?
.Okulların kriterleri incelenmeli, Yabacı diline bakılmalı, Eğitim Süresi incelenmeli ve Öğrenim şekli incelenmelidir. Tercihler yapılırken okula son giren Öğrencinin yüzdelik dilimine bakılarak yüksekten düşüğe doğru tercih yapılmalıdır.
.Anadolu Lisesine giremeyen Öğrenciler hangi Meslek Lisesini tercih etmelidir.
.Öğrenciler daha çok gözde olan bölümlerin olduğu Meslek Liselerini tercih etmeleri gerekir. Örnek; Kız Meslek Liselerinde Çocuk Gelişimi bölümü tercih edilebilir aynı şekilde Elektrik Elektronik, Bilgisayar programcılığı, Modelistlik bölümlerinin olduğu liseleri tercih edebilirler
.SBS’nin yerine gelen Sistem ile ilgili bilgi verirmisiniz?
.Bakanlık yaptığı açıklamada önümüzdeki yıldan itibaren SBS’nin kalkacağını ve onun yerine Öğrencinin okul başarısına bakılacağını söylemişti. Diğer bir alternatif ise çok başarılı olan Liselerin Kendi sınavlarını yapmalarıdır. Örnek gösterecek olursak Galatasaray Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi gibi Liseler en başarılı Öğrencileri seçecek.
İlçe Milli Eğitim Müdürü son olarak ''Öğrencilerin e-kılavuz’u çok dikkatli bir şekilde okunmalı, Kontenjanların ve Okul sayılarının da arttığı göz önünde bulundurularak yeni açılan Anadolu Liselerini tercih etmeleri gerekir''dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

banner14

banner34