banner32

Toplum İçinde Vagon Değil Lokomotif Olun

Zeytinburnu Belediyesi Bilgi Evleri, 23 Şubat Cumartesi günü Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde (ZKSM) “Gençlerle Baş Başa Sohbetleri”nin bu ayki söyleşisini; bizi yazdığı hikâyeleriyle yaşatan yazar Cüneyd Suavi ile gerçekleştirdi.

Toplum İçinde Vagon Değil Lokomotif Olun
 Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Başgil'in “Gençlerle Baş Başa” eserinden yola çıkılarak Bilgi Evleri’nin gerçekleştirmeye başladığı “Gençlerle Baş Başa Sohbetleri” söyleşisinin konuğu Zafer Dergisi'nde 1982 yılından beri hikâyeleri yayınlanan en tanınmış eseri ‘Hayatın İçinden’ adlı hikâye kitabıyla insanımız tarafından büyük bir rağbet gösterilen ve bu eserin tamamı Koreceye bir bölümü de İngilizce, Almanca, Rusça, Arapça, Arnavutça, Tatarca, Özbekçe ve Makedonca'ya çevrilerek dünyanın dört bir yanına ulaşmış ayrıca ‘Kırk Gram Tebessüm’, ‘Peygamberimizin Mucizeleri’ ve ‘Çocuklar İçin Peygamberler Tarihi’ gibi kitapların yazarı Cüneyd Suavi oldu. Mimar Sinan Üniversitesi’nde başlayan yüksek öğretim hayatına Sakarya Üniversitesi’nde asistanlıkla devam eden Cüneyd Suavi hâlen FSM Üniversitesi’nde Prof. Dr. olarak eğitim hayatına devam ediyor.

MESELEMİZ BAKMAK DEĞİL GÖRMEK OLSUN!

‘Gençlerle Baş Başa Sohbetleri’ programı kapsamında her ay bir yazarla söyleşi yapılan, söyleşi yapılacak yazarın kitaplarını daha önce üyelere verilerek eserini okuduğu yazarla sohbet etme mutluluğunu oluşturulmaya çalışılan söyleşiye başlamadan Bilgi Evi Öğretmeni Fatma Dal Cüneyd Suavi’nin hayatı hakkında kısaca bilgilendirdi. Söyleşiye Bilgi Evleri üyelerinin alkışlarıyla başlayan Cüneyd Suavi bu yüce sevgiye karşılık rahatsızlığına rağmen hiç oturmadan konuşmasını tamamladı. Üyelerinin katılımının çokluğu karşısında sözlerine teşekkür ederek başlayan Suavi, “günümüzde akılları boş uğraşlarla meşgul edecek birçok araç gereç olmasına rağmen bizimle buluşmak için geldiğinizden dolayı yavrularım canlarım size çok teşekkür ederim” şeklinde konuştu. Gelmeden önce ufak rahatsızlığından bahseden yazar çiçeklerim için bırakın şehir dışından gelmeyi değil Konya ‘Kenya’ya bile gidebileceğinden bahsetti. Okumaktan sözüne başlayarak okumanın fayda ve yararlarından bahseden yazar küçük bir örnek olarak kızından bahsetti. Şuanda üniversite son sınıf doktor adayı olarak okuyan küçük kızıyla, ortaokul yıllarından itibaren günlük 50 sayfayla başlayıp çok kısa sürede 100 sayfayı geçen okumasının neticesinde artık istişarelerimi büyük oğlu doktor ya da büyük kızı İngilizce Öğretmeni ile değil küçük kızıyla daha iyi yapabildiğini vurguladı. Bilgi Evleri’nin de çalışmalarını ‘kitap eksenli’ olarak devam ettiğini öğrenen yazar buna çok sevindiğini belirtti. ‘Hayatın İçinden’ adlı eserinden yola çıkarak 25 yıllık tecrübemi siz 25 saatte okuyup aynı zamanda tecrübeme şahid olarak daha iyilerini yapma olanağı elde etmiş oluyorsunuz diyerek anlatmaya çalıştığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu kitapta 25 yıllık çile, gözlem var. Ne demek gözlem? Etrafa dikkatle bakmak. Bakmaktan çok görmeye çalışmak. Bakmak ayrı bir şeydir görmek ayrı. Herkes bakabilir fakat oradaki güzellikleri göremez. Şuanda Bilgi Evleri’nde sizlere bakmayı değil görmeyi öğretiyorlar. Allah razı olsun hocalarımızdan… En önemlisi de bu zaten. Gözlem budur. 25 yıl boyunca her tarafı gözlemlemişim. Örneğin yolda giderken bir ihtiyar torununun omzuna nasıl el atıyor? O’na nasıl bakıyor? O’nunla nasıl ilgileniyor. Bunları hep yakînen takip etmişim izlemişim görmeye çalışmışım. İşte sizin kazancınız benim 25 yıllık tecrübeme 25 saatte öğreniyorsunuz…” diyerek konuşmasını sürdürdü.

TOPLUM İÇİNDE VAGON DEĞİL LOKOMOTİF OLUN!


Yazar Cüneyd Suavi toplumdaki yanlış yönlendirilmelerden bahsederek zamanın en büyük zararlarından biride sosyal ağ ve diğer bazı araçlarla insanları yanlış yola çok kolay bir şekilde çekilmesinden bahsetti. Konuşmasına üyeleri kastederek ‘Siz vagon değil buraya gelerek lokomotif olacağınızın yani topluma karşı bir göreviniz olduğunu, topluma sevgiyle bakacağınızı, toplumda sağa sola çekilen gençlerden değil aksine iyiliğe, güzelliğe yol açacağınızı, onlara karşı lokomotif olacağınızı buraya gelerek bunun işaretlerini veriyorsunuz’ şeklinde konuştu. Konuşmasının sonuna doğru okumakla beraber insan olmanın, insanî davranışlarımızı her geçen gün geliştirmemizi ‘zorunlu bir görev’ şeklinde sunan yazar ‘okumak meseledir evet’ fakat daha asıl önemli meselemiz insan olmaktır’ şeklinde bahsetti. Her okuyan adamın insan olamayacağını verdiği bazı örneklerle sunan yazar ‘bizim asıl meselemiz Allah’ı sevmektir, insanları sevmektir’ şeklinde konuştu. Bilgi Evleri üyelerinin her dâim şanslı olduklarını çünkü onları bir hocanın değil bir abla ve ağabeylerinin beklediklerini belirtti.

“Soru sormak bilgi, kalite en önemlisi kendine duyduğun güven işidir.”Konuşmasını sonlandırdıktan sonra üyelerinin soracağı sorulara geçen fasılda yazar Cüneyd Suavi oldukça mutlu oldu. Mutluluğunun kaynağını verdiği şu örnekle açan yazar ‘İnanır mısınız o kadar derse girip öğrencilerimle buluştum fakat hiç bu kadar soru sormak için havaya kalkan el görmemiştim” şeklinde belirtti. Ayrıca soru sormanın çok önemli olduğunu vurgulayan yazar “Soru sormak bilgi, kalite en önemlisi kendine duyduğun güven işidir.” belirterek Bilgi Evleri’ndeki güvenilir hocalarımıza böyle zehir gibi öğrencilerin olması ne hoştur diye konuştu. Üyelerin soruları karşısında biraz terleyen Suavi imza aşamasında da karşısında eserlerini okumuş büyük bir kitle bulmasına sevinerek teşekkür etti.

Çocuklarımızın ve gençlerimizin; geleceğe güvenle bakması, kendilerini maddi ve manevi yönlerden geliştirmelerine, kendilerini keşfetmelerine katkıda bulunmak ve hayata daha geniş ufuklarla bakmaları için onlara ışık tutacak, rehberlik yapacak değerli yazar, şair, bilim adamı, sanatçı ve kendi alanında uzman konukların ağırlandığı “Gençlerle Baş Başa Sohbetleri”nin mart ayı konuğu ise Salih Zengin olacak, 16 Mart Cumartesi günü ZKS’de güzel bir söyleşi gençleri bekliyor.

Programın bitiminde üyelerimiz görüşlerini paylaştı:

Yâren Demirelli (Yeşiltepe Bilgi Evi Üyesi) Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’ne gelip söyleşi salonuna geçerken heyecanlıydım. Kitabını okuduğum yazarlarla buluşmak benim için her zaman heyecanlıdır. Salona girdiğimizde hocamız Fatma Dal Cüneyd Suavi’nin kısaca hayatından bahsetti. Cüneyd Suavi salona girdi, konuşma yaptı sonra sorularımızı cevaplandırdı. İmza sırasında yanında bulunduğum sırada ‘Tarih roman yazmayı düşünüyor musunuz?” diye sordum. Tarih olarak düşünmediğini fakat roman yazdığından bahsetti. Bende ileride tarih profesörü olmak istediğimi söyledim ve beni düşüncem için tebrik etti. Kitabımı imzalarken şu şekilde not düştü: “Benim Canım Yaren’ime Sevgilerimle” Kitabını çok beğendim. İsmiyle müsemma ‘Hayatın İçinden’ bize esintiler sunuyordu.

Tamamen hayatın içinden kesitler alınan eserinde hiçbir şekilde abartma yoktu, dili son derece sadeydi. Kolaylıkla anlaşılır hikâyelerdi.

Emine Konak (Sümer Bilgi Evi Üyesi) Program bence güzeldi. Cüneyd Suavi çok güzel anlattı. Konuşmalarıyla bizi etkiledi ve bize öğütler verdi. Cüneyd Suavi’yi tanımıyordum söyleşi tarihinden çok önce verilen kitaplarını okuyup, söyleşi vesilesiyle de bizzat tanımış oldum. Kitaplarını çok sevmeye başladım. İlk okuduğum ‘Kırk Gram Tebessüm’ kitabı oldu. Böyle kitaplar yazmasına devam etmesini
istiyorum ve O’na teşekkür ederim.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

Powered by Dailymotion

banner34