banner32

Dezavantajlı Çocuklar İçin Diş Sağlığı Seferberliği

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı ile AKDEM Engelliler Birimi’nin ortak çalışması ile engelli çocukların diş sağlığı ile ilgili çalışmanın birinci aşaması gerçekleştirildi.

Dezavantajlı Çocuklar İçin Diş Sağlığı Seferberliği

Bu programda temel amaç; engelli çocuklarımızın AĞIZ SAĞLIĞI konusundaki farkındalığını arttırmak-çürükleri engellemek-veli eğitimi yapmak ve mümkün olabilen basit çürükleri çocuğun kendi ortamında tedavi edebilmektir Prof. Dr. Türksel Dülgergil ve beraberindeki 30 kişilik uzman ekip, Çocukların dişlerine flor jel uygulaması yaparak çürümeler yavaşlatılarak engellenmesi için 160 çocukla çalıştılar.

Engelli çocuklar, karşıtlarına oranla ağız sağlığı sorunlarını en az 2 kat daha fazla yaşarlar. Bu durum (diş ağrısı-çürük-diş eti kanamsı vb) çocuğun hayat konforunu ve genel sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.

Bu bilimsel gerçekten hareketle yola çıkan AKDEM, Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ile işbirliği yaparak, merkezden ücretsiz olarak yararlanan fiziksel ve zihinsel engelli çocukların ağız ve diş muayenelerini yaptılar.
 
Proje kapsamında çocukların dişlerine flor jel uygulaması yapılarak çürümeler yavaşlatılarak engellenirken, aileler de bu konuda bilgilendirildi. İlk uygulamadan 3 ay sonra uygulama tekrarlanacaktır. Üçer ay arayla üç kez uygulama yapılacaktır.

flor Jel Uygulama nedir?: Diş çürüklerinin engellenmesi ya da çürüklerin ilerlemesinin yavaşlatılması için değişik uygulamalar önerilmektedir.

Bunlardan birisi de içerisinde yoğunlaştırılmış flor iyonlarının bulunduğu macun benzeri “flor jeller-vernikler vb” olarak isimlendirilen maddelerdir.

Bu maddeler diş hekimi muayenehanelerinde özel apareylerle taşınabildiği gibi çocukların fırçalarına sürmek-minik fırçalarla boyamak yoluyla da uygulanabilir. Kısaca bu tip koruyucu uygulamalar için DİŞ HEKİMİ MUAYENEHANESİ ya da HASTANE gerekmemektedir.
 
 
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

Powered by Dailymotion

banner34