banner32

Özburun: İnsanlık tarihi Peygamberle başlar.

Sosyolog-yazar Yusuf Özkan Özburun Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde İslam coğrafyasının önemli âlimlerini ve eserlerini tanıtmaya devam ediyor.

Özburun: İnsanlık tarihi Peygamberle başlar.
Özburun; 15 Aralık Pazar günü gerçekleşen Kırkambar Kitap Okumaları seminerinde Elmalılı M. Hamdi Yazır’ın Tahlili Felsefe Tarihi eserini anlattı.


Zeytinburnu Times Haber Merkezi  

Kitabın içinde geçen Arapça ve Osmanlı Türkçesi kelimeler ve kavramlar açısından genç okuyucular için zor görüneceğine değinen Özburun genç okuyuculara “Biraz lügat karıştırmanız gerekiyor.

Bunu yapmanız için dahi olmanız gerekmez. Zihninizdeki İslami ilimleri anlamak için iyi derecede Arapça ve Osmanlı Türkçesi bilmeniz gerekir rezervlerini kaldırarak, ortalama bir çaba göstererek bu tarz kitapları rahatlıkla anlayabilirsiniz.

Ben 17 yaşlarımdayken Osmanlı Türkçesi öğrendim, eserleri okurken bir yandan sürekli lügatleri karıştırdım, bir süre sonra artık lügate nadiren bakar oldum. Ben yapabildiysem, sizler de pekâlâ yapabilirsiniz.” sözleriyle tavsiyede bulundu. 


Cumhuriyetin ilk yıllarında Elmalılı Hamdi Yazır’a tefsir yazması, Mehmet Akif’e ise meal yazması talimatı verildiğini söyleyen Özburun; Elmalılı Hamdi Yazır’ın aynı zamanda iyi Fransızca bildiğine dikkat çekti ve yazarın tercüme edecek bir eser ararken iki Fransız düşünürü olan Paul Janet ve Gabriel Seailles’in eserini tercüme ederek Metalip ve Mezahip adıyla yayımladığını belirtti.


Kitabın ayetle başladığına dikkat çeken Özburun, “Kitabın İhlas Suresi ile başlaması çok mühimdir. Bir felsefe tercümesinin başına bir alim öylesine ayet koymaz. Bu bir karşı çıkıştır. Birinci olarak Yunan felsefesinin maddeci ve şirk içeren felsefi bakışına, ikincisi de Hristiyanlık itikadına karşı çıkış vardır. İhlas Suresi’nin birinci ayeti ‘Allah vardı ve beraberinde hiçbir şey yoktu’  ile eski ahitteki ‘önce söz vardı’ sözüne bir gönderme yapılıyor. Kelamın da bir mahlûk olduğu vurgusu yapılmış oluyor. “ dedi.


Kitapta birçok filozofun görüşlerinin ele alındığını ve günümüz dünyasına getirildiğini söyleyen Özburun, “Kitapta bir batı dünyası projesi olan düşünmeyi Yunanla başlatma hadisesine karşı çıkılıyor.

Bu tez batı dünyasının düşünce sömürüsü yöntemidir. Sömürgecilik felsefesine göre düşünce Antik Yunan’dan başlatılır. İnsanlığa da örnek olarak sunulur. Kendileri gibi olmaları beklenilir. Halbuki insanlık tarihi Peygamberle başlar. Ve peygamberler yeryüzüne bir medeniyetle gelmişlerdir.

Anlatıldığı gibi mağaralarda yaşayan, zamanla gelişen insanlar değillerdir. Kendilerine kelam verilmiştir. Yani ilk insan savunulan tezin aksine şuurlu bir varlıktır. ” sözleriyle kitapta felsefe tarihi hakkında detaylı ve faydalı bilgiler barındırdığını belirtti. 

Kaynak : İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

Powered by Dailymotion

banner34