banner32

Yaz Aylarında Bilinçli Beslenin Fit Kalın

Avrasya Hospitalden Uzman Diyetisyen Meryem Akben yaz aylarında bilinçli beslenmenin şifrelerini sizler için anlattı.

Yaz Aylarında Bilinçli Beslenin Fit Kalın
Tatil planlarının yapıldığı bu dönemde kilo stresi yaşayanların sayısı giderek artmakta. Yaz döneminde kilo vermek adına beslenmenizde alacağınız hatalı ve radikal kararlar sıcak yaz günlerinin tadını çıkarmanızı engellemesin. “Forma girmek için geç kaldım” diye düşünmeyin.

Zeytinburnu Times Haber Merkezi 

Unutmayın , aç kalarak hızlı kilo vermek kas ve sıvı kayıbına sebep olacak ve aynı zamanda besin yetersizliğine yol açacaktır. Bu yüzden tatil planları öncesi kısa süreli çok düşük kalorili ve sağlıksız beslenerek değil, egzersiz eşliğinde, beslenme tarzınıda porsiyonlarınızı küçültüp, yüksek kalorili yiyeceklerden uzak durunuz.

Dışarda geçirdiğiniz sürenin arttığı şu dönem yanlış seçimlerden uzak durmanız için işte dikkat etmeniz gerekenler;Serinlemek için tecih edilen içecekler masum olmayabilir

Uzman Diyetisyen Meryem Akben, Hava ısındıkça artan susama isteğinizi gidermek için tükettiğiniz sıvılara dikkat etmelisiniz. Susuzluğunuzu su yerine şeker oranı yüksek, hazır meyve suyu, soğuk çay, gazlı içecekler ve soğuk kahve türleri gibi içecekler ile gidermeye çalışmayınız. Eğer kilonuza dikkat ediyorsanız mümkünse eve de bu tür gıdaları bulundurmayınız.

Dışarda ve evde tercih edeceğiniz içecekler ise şeker eklenmeden hazırlanmış buzlu çaylar, soğuk kahve, meyve dilimleri ile tatlandırılmış su veya maden suyu olabilir. Bazen kalori değeri düşük olan kuru nane eklenmiş serin bir ayran veya taze meyve ve sütle hazırlanmış bir karışımı da ara öğün olarak tercih edebilirsiniz. Böylece hem sıvı
tüketiminize katkı sağlaycak hemde metabolizmanızı hızlandıran düşük kalorili bir ara öğün yapmış olacaksınız.

Dışarıda yerken doğru tercihler yapınız!


Birçok kişi yaz boyunca kilo vermek için salata ağırlıklı beslenmekte. Bu da sıcak yaz günlerinde ağır yemeklere nazaran pratik olan salatalar yaza uygun hafif bir alternatif sunabilir. Amacınız kilo vermek ise dikkat etmeniz gereken en önemli nokta salataların içeriğidir.

Bazı salataların kalori içerikleri çok yüksek olabilmektedir. Kızartma ve yağlı salata sosları içeren salatalar yerine daha sade az zeytinyağı ile lezzetlendirilmiş ızgara tavuk, balık veya peynir eklenmiş salataları seçiniz. Menüleri detaylı inceleyiniz ve yemeklerin hazırlanışı ve neyle servis edildiği konusunda bilgi edininiz. Salata dışında bir yemek seçecekseniz yine ızgara veya sebze ağırlıklı bir seçim sizi yanlış yola sapmaktan kurtaracaktır.

Menüdeki yemeğin yanında servis edilen basit karbonhidrat içeriği yüksek pilav, ekmek veya makarna gibi besinler yerine sipariş verirken yeşillik, ızgara veya közlemiş sebze tercdih edebilirsiniz.

Restoranlarda yemek öncesi sunulan ekmek, zeytinyağı ve ön atıştırmalıkları ise miktarına dikkat ederek ve masadakilerle paylaşarak tüketmeniz fazladan kalori almanızın önüne geçecektir. Yemek sonrası eğer tatlı yemek istiyorsanız sütlü, meyveli veya dondurma gibi daha hafif tatlıları tercih etmelisiniz.

Haftasonu piknikleri ve kahvaltıları kabusunuz olmasın!


Avrasya Hospital’den Uzman Diyetisyen Akben, Yaz aylarının bir başka keyfi ise hafta sonu piknikleri ve bol çeşitli kahvaltılardır. Çeşit bol olduğu için miktarlar genelde aşılıyor ve sonrasında gün hareketsiz tamamlanır.

Bu şekilde ise hafta içinde dikkat etseniz bile haftasonu keyfi size yağ kütlesi olarak geri dönebilir. Kahvaltılarda ve yemeğin yanında kendiniz için lif açısından zengin olan sebze ve yeşilliklerden sağlıklı bir tabak hazırlayabilirsiniz çünkü lifli yiyecekler tokluk sağlar ve kalori açısından düşüktür.

Hafta sonu pikniklerinde ise mezelerden kızartma yerine yoğurtlu, kızartma olmayanlarını tercih ediniz ve etlerin yağsız kısımlarını tercih ediniz. Herşeyi kararında tüketmek için kendinize önceden bir miktar belirleyiniz ve gününüzü önceden planlayarak akşam yemeğinizi ise hafif bir öğün ile dengeleyiniz.

Egzersiz ihmal edilmemeli!

İş günü boyunca hareketiniz mi kısıtlı, ayrıca akşam televizyon ve bilgisayar karşısında atıştırmayı bırakamıyorsunuz. Spor salonuna gitme gibi bir şansınız yoksa da açık havada yürüyüş yaparak kilo vermenizi destekleyebilir, kilo veremesiniz bile fazladan kilo almanızı engelleyebilirsiniz. Hergün en az 1 saatinizi egzersize ayırınız.


Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

banner14

banner34