banner32

Zeytinburnu Belediye Meclisinde AK PARTİ ve CHP Düellosu yaşandı

Zeytinburnu Belediyesi’nin iştirakçi olduğu Emek Personel Anonim Şirketi ve Zeyport Zeytinburnu Liman İşletmeleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin genel kurullarında ve yönetim kurulunda belediyeyi temsil etmek üzere Belediye Başkanı Ömer Arısoy’a meclisin yetki vermesini yasaya ve hukuka aykırı olarak değerlendiren CHP’li Meclis Üyesi Avukat Asım Güven, verilen yetki ile fiili bir durumun yaratılmak istendiğini ve İBB ile ilgili alt yapı oluşturulmaya çalışıldığını iddia etti.

Zeytinburnu Belediye Meclisinde AK PARTİ ve CHP Düellosu yaşandı
Belediye Başkanı Ömer Arısoy’un zaten şirketler konusunda yetkili olduğunu, ayrı bir yetki talebinin hukuka aykırı olduğunu ve bu yüzden de meclise gelen öneriye “Ret” vereceklerini söyleyen Güven,” 5393 nolu belediye kanununa göre meclisin böyle bir yetkisi yoktur.

Yetki zaten belediye başkanındadır” diyerek süreçle ilgili düşüncelerini paylaştı.

 MAYIS 2019’DA GENEL KURUL TOPLANTISINA KATILMIŞTI

Belediye Başkanı Ömer Arısoy’un Mayıs 2019’da yapılan genel kurul toplantısına katıldığını da hatırlatan CHP’li Meclis Üyesi Asım Güven, “Başkanımız doğru olanı yapmıştır, kanuna da uygundur. 

Asıl bizlerin zaten kendisinde olan yetkiyi, yetkimiz olmadığı halde geriye doğru bir şekilde kendisine vermemiz doğru değildir.

Bundan öncekilere olduğu gibi, bundan sonraki genel kurullara yetki almadan da katılabilir” dedi.

BAKANLIK GENELGESİ VAR

Konuyla ilgili söz alan Ak Parti Grup Sözcüsü ve İBB Meclis Üyesi Avukat Muhammet Kaynar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tüm Ticaret Sicil Genel Müdürlüklerine gönderdiği, “Belediye veya bağlı kuruluşların sahip veya ortağı oldukları belediye şirketlerinin genel kurulunda belediye veya bağlı kuruluşu temsil edecek kişilerin belediye meclisi kararıyla belirlenmesi gerektiği” yönündeki genelgeye istinaden böyle bir talepte bulunulduğunu söyledi.

BENZER OLAY ANKARA BÜYÜKŞEHİR’DE YAŞANDI

CHP’li Meclis Üyesi Asım Güven’in söylediği atama yetkisiyle ilgili Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin mahkeme kararı olduğunu, ancak kararın itiraz üzerine istinaf mahkemesine gönderildiğini ve henüz sonuçlanmadığını belirten Kaynar, “Belediyelerin şirket kurması, sermaye artırımına karar vermesi gibi konularda meclis kararının üstün sayılmasına karşılık, genel kurullarında kim tarafından temsil edeceği ya da kimin yetkili olacağı konusunda yasada açık bir düzenleme yoktur” dedi.

SON KARAR İSTİNAF MAHKEMESİNİN

Muhammet Kaynar, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde yaşanan benzeri olayda da yönetim kurullarının temsili ve atamalarıyla ilgili bakanlık genelgesi gerekçesinin mahkeme tarafından iptal edilmesine karşılık, itiraz üzerine istinaf mahkemesine gönderildiğini ve buradan çıkacak kararın, tüm belediye başkanlarına da emsal olacağı belirtildi.

Ancak hali hazırda bakanlık genelgesini yok sayamayacaklarını ve ona göre hareket ettiklerini ifade etti.

GENELGE BÜYÜKŞEHİRLERİ CHP ALINCA YAYINLANDI

Bakanlık genel tebliğlerinin kanuna aykırı olamayacağını, Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün bakanlık genelgesinden önce kanun hükümleri ile bağlı olduğunu ve genelgenin de anayasaya aykırı olduğunu söyleyen Asım Güven, CHP’nin büyükşehir belediyelerini kazanınca Çevre ve Şehircilik Bakanlığının böyle bir genelge yollamasını da manidar bulduklarını söyledi.

 “Bakanlığın aklına 18 yıl sonra mı geldi” dedi. CHP’NİN İBB MECLİS ÇOĞUNLUĞU OLMADIĞI İÇİN YETKİ MECLİSE VERİLİYOR Recep Tayyip Erdoğan,  Ali Müfit Gürtuna, Kadir Topbaş ve Melih Gökçek gibi pek çok siyasinin bu güne kadar şirket genel kurulları ve atamalarla ilgili yetkilerini kullandıklarını, özellikle İstanbul'da belediyelerden çok iştirakçi olunan şirketlerde eleman çalıştırıldığını ve yaklaşık 60 bine yakın personel olduğunu söyleyen Asım Güven,  CHP’nin İBB’ye yetki verme konusunda meclis üyesi çoğunluğu olmadığı için bu yetkiyi meclise verdiğini iddia etti,

“Bu güne kadar aklınız neredeydi?” diye sordu. HÜSEYİN ÜSKÜDAR, AK PARTİLİ MECLİS ÜYELERİNE SESLENDİ 25 yıldır belediye başkanında olan şirket yetkisinin şimdilerde belediye meclisine verilmesini hizmeti engelleme olarak değerlendiren CHP Zeytinburnu Grup Sözcüsü Hüseyin Üsküdar’da, “Ak Partili arkadaşlarıma da sesleniyorum. Yapılacak oylamada yetkiye onay verirseniz kanuna ve yasaya aykırı davranmış olursunuz” dedi.

BELEDİYE KANUNUNDA NET BİR DÜZENLEME YOK

Belediye Meclisi’nin başkana yetki vermesinin anayasa ile ilgisi olmadığını söyleyerek konuşmalara cevap veren Muhammed Kaynar, “5393 sayılı belediye kanununa göre, belediyelerin ortağı veya hissedarı olduğu şirketlerdeki payının kim tarafından temsil edileceğine dair bir düzenleme yok. Var diyen buyursun gelsin” diyerek, sadece geçmiş dönem uygulamalarının emsal alındığını söyledi.

‘YERİM DAR OYNAYAMIYORUM’ ALGISINA İZİN VERMEYECEĞİZ

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde yaşanan benzeri olayında, mahkeme dosyasının istinaf süreci sonrası bir karara bağlanacağını ve Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü’nün de karara göre düzenlemeye gideceğini söyleyen Ak Partili Muhammet Kaynar, “Buradan yola çıkılarak, yerim dar oynayamıyorum psikolojisinin oluşturulmasına da müsaade edilmeyecektir. Elimizi kolumuzu bağladılar, iş yapamıyoruz demenize de izin vermeyeceğiz. Kimse elinizi kolunuzu bağlamıyor” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de yıllardır CHP tarafından yönetildiğini ama “Hükümet bizi çalıştırmıyor” gibi bir söylemi hiç duymadıklarını söyleyen Muhammet Kaynar, “Türkiye, Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden ibaret değil.  25 yıldır büyükşehirlerde yapılanlar ortada. Daha mürekkebi kurumamış bir olayda bu tür söylemler doğru değil. İBB’nin yönetim şekli değişmiştir hepsi bu” diyerek devam etti.

BAKANLIK GENELSİNE TEDBİR AMAÇLI YETKİ İSTENİYOR

İktidar olan belediyeler de hizmet anlamında gereğini yapmakla mükelleftir. Belediye Başkanımız da bakanlık genelgesine göre tedbir amaçlı bir talepte bulunmuş. Konu nereden nerelere geldi. Genelge yürürlükten kalkarsa alınan kararda etkisiz hale gelmiş olur. Şu anda geçerli olan hukuki duruma göre bu kararı almamız gerekiyor” diyerek konun uzamaması gerektiğini söyledi.

YETKİ VERMEK YASAYA UYGUN DEĞİLDİR

Meclisin yetki verme konusunda açık bir yetkisinin olmadığını yeniden söyleyerek önergeye “RED” vereceklerini belirten Güven, “Verilecek karar yasalara uygun olmayacaktır” dedi. Karşılıklı konuşmaların ardından Zeytinburnu Belediyesi’nin iştirakçi olduğu Emek Personel Anonim Şirketi ve Zeyport Zeytinburnu Liman İşletmeleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin genel kurullarında ve yönetim kurulunda belediyeyi temsil etmek üzere Belediye Başkanı Ömer Arısoy’a Ak Partili Meclis Üyeleri’nin ‘Evet’, CHP’li üyelerin ‘Ret’ oyuna karşılık yetki verildi. Haber : Selvi Sarıtaç –Kent Yaşam

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

Powered by Dailymotion

banner34