banner32

Reza Hemmatirad "Seyir" Sergisi 19 Şubat'ta Açılıyor

Zeytinburnu Belediyesi Şubat ayında Reza Hemmatirad'ın hat, minyatür ve dijital resimlerinden oluşan sergiye ev sahipliği yapıyor.

Reza Hemmatirad
 Zeytinburnu Belediyesi Şubat ayında Reza Hemmatirad'ın hat, minyatür ve dijital resimlerinden oluşan sergiye ev sahipliği yapıyor. Küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şen'in yaptığı Proje 2002 yılından bu yana İstanbul'da yaşayan sanatçının farklı sanat disiplinlerindeki çalışmalarını bir araya getiriyor. İran doğumlu sanatçının hem İran hem de Türk kültüründen beslenerek ortaya koyduğu eserler sanatseverler tarafında her zaman merakla izlendi. Ayrıca Reza Hemmatirad'ın gelenekten beslenen ama her zaman yeniyi arayan cesaretiyle yürüttüğü sanat çalışmaları alanında hep öncü oldu. Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde sanatseverlerle buluşacak"seyir" sergisi onun son dönem sinema, kitap ve mücevher tasarımı dışındaki sanat çalışmalarının özeti niteliğinde.

19 Şubat Çarşamba günü 19.00'da gerçekleşecek sergi açılışının ardından sanatseverleri Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde bir sürpriz daha bekliyor. Sergi açılışının ardından başlayacak Neyzen Ender DOĞAN konseri ile müzik dolu dakikalar geçirecekler.

Sanatseverler, Reza Hemmatirad'ın sinemadan resme, minyatürden kaligrafiye, kitaptan enstalasyona birçok sanat alanında sıra dışı çalışmalara imza attığı "seyir" sergisini 19 Şubat – 15 Mart tarihleri arasında Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezinde izleyebilecekler.

Küratör M. Lütfi Şen'in Sergi Katalog Yazısı:

GELENEĞİN İNŞASINDA YENİNİN YERİ

İnsan neyse sanat odur. Bütün tarih boyunca insanlığın değişimi birebir sanatına yansımıştır. Hatta belli bir dönemde ortaya koyulan sanat eserleri incelenerek o dönem insanları hakkında önemli çıkarımlarda bulunulabilir. Çünkü sanatçı eserini içindeki kendine has dünyadan devşirir. Sanatçının içindeki bu uçsuz bucaksız dünya yaşadığı çağdan, coğrafyadan, mensubu olduğu medeniyetten, kültürden, tanığı olduğu bütün sosyal olaylardan, bilinçli bilinçsiz gördüğü şeyler, duyduğu sesler ömrü boyunca hissettiği duygulardan, yanında yâda karşısında olduğu fikirlerden oluşur. İşte her sanat eseri bu sınırsız iç dünyadan dünyamıza süzülüp gelmektedir. Bu tanımlamanın zorunlu çıkarımı da sanat eserlerinin çağdan çağa insanla birlikte değişmesidir.

Reza Hemmatirad'la hazırladığımız "seyir" projesi, hat, minyatür ve resim sanatlarındaki günümüzdeki değişiminin ipuçlarını barındırması açısından önemli olacaktır diye düşünüyorum. 2004 yılında Reza'nın İstanbul'daki ilk sergisinde daha çok kaligrafi çalışmalarından oluşan önemli bir sergi yapmıştık. On yıl önceki bu sergi hat sanatının günümüzde alacağı yol bağlamında içinde nüveler taşıyan önemli bir projeydi. Sanat çevreleri sergiye büyük ilgi göstermiş ve sergi bittiğinde bütün eserler satılmıştı. Geniş bir sanat yelpazesinde iddialı eserlere imza atan Reza, İstanbul'daki sanat yolculuğunu daha çok Minyatür, kitap tasarımı, fotoğraf, dijital resim ve sinema alanlarındaki çalışmalarıyla sürdürdü. Çağdaş minyatür derslerine ağırlık verdi ve yeni sanatçıların yetişmesinde sorumluluk aldı. Uluslararası projelerde Türkiye'yi temsil etti ödüller aldı. Aslında "seyir" projesi Reza Hemmatirad'ın son dönem hat çalışmaları ve minyatürleriyle beraber ülkemizde yeni yeni algılanan tuval yerine ekranı ve boya yerine sanal dünyanın sonsuz pantonelerinin kullanıldığı dijital resim örneklerinin yer aldığı minik bir özet. Yada sanatçının İstanbul'da yaşadığı 10 yılın sanatsal önsözü niteliğinde.

Sanatta avangart olmak son derece önemlidir bence. Çünkü değişim ya başarılı olur geleceğe kalarak geleneği inşa eder yada yarattığı dinamik enerji çağdaşlarını değişimin hizmetine yöneltir ve yine geleneğin inşasında değer katar. Reza'nın iki ayrı kültüre nüfuz edebilen bir sanatçı olarak, ortak sanatlardaki cesur yolculuğunun meyveleri mutlaka bizim bahçeye de düşer sonuçta.

"seyir"in sizlere ulaşmasında sanatlar arası yoğun seyrine bir mola vererek benimle birlikte çalışan sevgili Reza'ya, projenin bütün imkânlarını oluşturan Zeytinburnu Belediye Başkanı Sayın Murat Aydın'a, hazırladığımız katalogdaki değerlendirme yazısını kaleme alan Sayın Mustafa Büyüksıpahi'ye ve emeği geçen çalışma arkadaşlarıma içtenlikle teşekkür ediyorum.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

Powered by Dailymotion

banner34