banner32

Zeytinburnu Kültür Sanat Etkinlik Takvimi: 13-19 Aralık 2021

Zeytinburnu Kültür Sanat’ta yine kültür hayatımızda önemli başlıkların açılacağı bir hafta bizleri bekliyor. Sezon boyunca düzenli olarak devam eden söyleşi ve seminerlerin yanı sıra, Zeytinburnu Kültür Sanat, sergi, sinema, tiyatro, çocuk tiyatrosu ve konser kategorilerinde de nitelikli sanatçı ve eserleri, sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor.

Zeytinburnu Kültür Sanat Etkinlik Takvimi: 13-19 Aralık 2021

SİNEMA: Uçaklar 

Gösterim Tarihleri: 13-14-15-16 Aralık  

Gösterim Saatleri: 13.30-16.00-19.00 

Tek pervaneli, 680 beygir gücündeki kasaba uçağı Dusty’nin tek hayali başarılı bir akrobasi uçağı olmaktır. Fakat hava yarışçısı olan uçakların tasarımı ve yapısı onunkinden çok farklıdır. Üstelik Dusty’nin bir de yükseklik korkusu vardır! Donanma pilotu Skipper’ın kapısını çalan cesaretli Dusty, bu usta uçaktan yardım ister. Skipper, son şampiyon Ripslinger ile yarışabilecek düzeye gelmesi için Dusty’yi çalıştırır. Dusty o kadar cesur ve azimlidir ki daha önce hayalini bile kuramadığı yüksekliklerde uçmayı hedefler, kendisini hayranlıkla izleyenlere de uçma cesareti verir... 

 

SÖYLEŞİ: Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Bir Ağır Sanayi Bölgesi “Zeytinburnu” 

14 Aralık Salı // 19.00 

Konuşmacılar: Prof. Dr. Önder Küçükerman 

Dr. Jülide Edirne Erdinç  

Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Bir Ağır Sanayi Bölgesi Zeytinburnu kitabı, İstanbul’un fethinden hemen sonra, askeri ihtiyaçlara cevap vermek için, at yetiştiriciliği ve deri üretimi süreçleriyle başlayıp, 500 yıl boyunca ağır sanayi lokasyonu olmayı başarmış Zeytinburnu’nun hikayesini anlatıyor. Prof. Dr. Önder Küçükerman ve Dr. Jülide Edirne Erdinç, Zeytinburnu’nun İstanbul’un fethinden sonra başlayıp 1970’li yıllara kadar uzanan ağır sanayi geçmişini bu programda değerlendirecek. 

 

SÖYLEŞİ: Kavramların İzinde 

15 Aralık Çarşamba // 19.00 

Sunan: Asım Öz 

Konuk: Ömer Kemal Buhari  

“Kavramların İzinde” söyleşi programında, kültürel ortamın yeni ve eski meseleleri günümüzdeki konumlanışlarıyla ele alınıyor. Bu ay günlük dilde ve algıda çok olumsuz bir yere sahip olan “komplo teorisi” kavramının görülmeyen, düşünülmeyen ve konuşulmayan yönleri değerlendirilecek. Bir insana cahil veya deli demenin bir başka yolu onu “komplo teorisyeni” diye adlandırmak. Yakın tarihte gerçekleşmiş Watergate, Snowden, Volkswagen, MKUltra ve Tuskegee hadiselerini, komplo kabul eden tarihçiler “komplo teorisyeni” mi? Komplo teorileri akıl dışı mı? 

 

TİYATRO: Gün Eksilmesin Penceremden  

Gösterim Tarihleri: 16-17 Aralık // 20.00 

Cahit Sıtkı Tarancı’nın doğumundan Viyana’da öldüğü güne kadar kendi yazdığı anılardan ve şiirlerden oluşan yaşam serüveni; aşkları, arkadaşları, sevdikleri, yakınları, gittiği okullar, ülkeler, şehirler, hayal kırıklıkları, sevinçleri, üzüntüleri… Kısacası onu şair yapan yaşam hikâyesi, şiirleri ile tiyatro sahnesinde yeniden hayat buluyor. 

 

SÖYLEŞİ: Kültür Tarihi Söyleşileri 

17 Aralık Cuma // 19.00 

Sunan: Prof. Dr. Haşim Şahin 

Konuk: Prof. Dr. Cihan Piyadeoğlu 

“Kültür Tarihi Söyleşileri”nde, Orta Asya’dan Anadolu’ya, Göktürkler’den Osmanlılar’a kadar uzanan süreçte kültür tarihimizin temel dönüm noktaları, başlıca edebi ve kültürel eserler, din ve düşünce, sanat yapıları, abideler, zihniyet değişimi, beslenme kültürü konuları konuşulacak. Prof. Dr. Haşim Şahin’in aralık ayındaki konuğu Prof. Dr. Cihan Piyadeoğlu; “Türkler ve İslamiyet: İslamiyet Türklerin Hayatında Neleri Değiştirdi?” konusunu anlatacak. 

 

SİNEMA: Şirinler 3: Kayıp Köy 

Gösterim Tarihleri: 17-18-19 Aralık  

Gösterim Saatleri: 13.30-16.00-19.00 

Şirine, Gözlüklü Şirin, Sakar Şirin ve Güçlü Şirin’den oluşan Şirinler Ekibi yeni bir macerayla karşı karşıyadır. Gizemli bir harita onları gizli bir köyün varlığından haberdar eder. Şirinler Ekibi gizemli ormanda yolculuk ederek bu köyü keşfetmeye karar verirler. Ancak kötü kalpli Gargamel’in bu haritadan haberi olur ve o da bu gizemli köyün peşine düşer. Bu köyü Gargamel’den önce bulmak ve Şirinler tarihinin en büyük gizemini çözmek dört arkadaşın yeni görevidir. 

 

NAĞMEDAR: Klâsikler 

18 Aralık Cumartesi // 14.30 

Zeytinburnu'nda, geleneksel Türk müziği icracıları ve sevenlerinin düzenli olarak bir araya geldikleri Nağmedar, bu hafta da özel bir dinleti ile müzikseverleri davet ediyor. “Klâsikler” konserini icra edecek sanatçıların isimleri ise şu şekilde: hânende Berk Özçam, çellist Gökhan Karcebaş, kanunî Mustafa Dedeoğlu. 

 

ÇOCUK TİYATROSU: Çizmeli Kedi 

Gösterim Tarihi: 19 Aralık 

Gösterim Saatleri: 13.00-15.00 

Yaşlı değirmenci ölmeden önce mal varlığını üç oğlu arasında paylaştırır. Değirmeni büyük oğluna, eşeği ortanca oğluna, kedisini de küçük oğluna bırakır. Küçük oğlu, kendisine kalan kedi ile ne yapacağını bilemez ve çok üzülür. Kedi ise yeni sahibine üzülmemesini, kendisine güvenmesini ve umudunu kaybetmemesini söyler ve birlikte yola düşerler. Kedinin aklına güvenmesiyle küçük oğlan, bir kral kızıyla evlenir ve hem sarayı hem de bir krallığın yarısının sahibi olur. Peki Çizmeli Kedi aklını nasıl kullanır, zor durumlar karşısında nasıl çıkış yolları bulur ve küçük oğlanın güvenini kazanır? Umut dolu bu macerayı birlikte izlemeye ne dersiniz? 

 

SERGİ: Hattat Mustafa Halim Özyazıcı Hayatı ve Sanatı Sergisi   

-Halûk Perk Araştırma Merkezi Koleksiyonu-   


Sergi Süresi: 8 Ekim-31 Aralık 2021   

Yer: Kazlıçeşme Sanat   

Küratör: Halûk Perk   


 ***   

Halim Üstad’ın eserleriyle tanıştığımda bu kadar büyük bir zenginlikle karşılaşacağımı tahmin edemezdim. Üstad öyle çeşitlilikte ve sayıda eser vermiş ki, bunları bir sergi ve kitapla anlatabilmek mümkün değil. Eserleriyle birlikte yazışmalarını, fotoğraflarını, şahsi eşyasını da koleksiyonumuza katmaya çalıştım. Dostlarımdan ve özellikle ailesinden, Necliemel Özyazıcı ve Yüksel Daniş’ten çok destek aldım. Kendilerine şükran borçluyum. Koleksiyon için birlikte yola çıktığımız bazı arkadaşlarımızın Üstadın öntaslaklarını, kalıplarını, grafik çalışmalarını “almaya gerek olmayan çöp” diye nitelemeleri şükür ki bize engel olmadı. Bugün bu arkadaşlarımızın koleksiyonumuzun büyüklüğünde pay sahibi olduklarını iddia etmeleri karşısında gülümsemekle yetiniyoruz. Bu süreçte Üstadı ve sanatını gerçekten benimseyenlerle ondan beslenenleri ayırma fırsatımız oldu. Sergi münasebetiyle hazırladığımız katalog, koleksiyonumuzdan bir seçkidir. Üstadın eserlerini daha sonra başka yayınlarla da tanıtmayı arzu ediyoruz. Serginin yer aldığı Kazlıçeşme Sanat Galerisi’nin açılışı da “Hattat Halim Besmele Sergisi-Halûk Perk Koleksiyonu” ile olmuştur. ‘Hattat Mustafa Halim Özyazıcı-Hayatı ve Sanatı’ sergisinin ve bu yayının hazırlığı uzun sürmüştür. Bunun bir sebebi, birlikte çalışmaya niyetlendiğimiz uzman arkadaşların, sözlerini yerine getiremeyişleridir. Gönül, bu çalışmanın onlarla birlikte yapılmasını arzu ederdi. Bizi bu konuda yalnız bırakmayıp kahrımızı çeken Murat D. Çekin Hocamızla uzun süredir işbirliği hâlindeyiz. Kendisine, bize inanıp her zaman destekleyen Zeytinburnu Belediyesi yönetimine, değerli başkan Sayın Ömer Arısoy’a sonsuz şükranlarımı sunarım. Kataloğumuzun faydalı bir kaynak ve daha sonra yapılacak yayınlar için bir başlangıç olmasını ümit eder, bu koleksiyonun ve yayının müsebbibi Üstad Hattat Halim’in mekânının cennet olmasını dilerim.   

Hüseyin ÇETİNER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

Powered by Dailymotion

banner34