banner32

Her Şeye Rağmen'in konuğu Seçkin Aşçıydı

Adnan saygılı ve Nurşen Örnek'in hazırlayıp sunduğu Herşeye Rağmen programının bu haftaki canlı yayın konuğu eğitimci Seçkin Aşçı oldu. Saygılı ve örnek sordu Aşçı cevapladı

Her Şeye Rağmen'in konuğu Seçkin Aşçıydı

Seçkin Aşçı’yı bizlere tanıtır mısınız?

Zihinsel Engelliler sınıf öğretmeniyim. 4 senedir öğretmelik yapıyorum.5 aydır da biriktirdiğim tecrübelerimle  Mavi iklim Rehabilitasyon Merkezi’ndeyim.Kuruculuk görevinde bulunmaktayım. Yıllardır bu işi yapıyoruz ve kendimizi bu alanda geliştirmeye çalışıyorum.

 

Neden Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmenliği?

Benim vicdani bir görevim var. Babam işitme engelli olduğu için, olayın içinden gelen bir insanım. Sadece meslek olarak değil, vicdani bir boyutu olduğu için zihinsel engelliler sınıf öğretmeniyim.

 

Engelli çoçuğu olarak babanızla ilgili yaşadığınız süreçte neler hissettiniz?

Eziklik değil de bir burukluk var içinizde. Normal babasıyla konuşabilen var anlaşabilen var. Ama siz onlardan hep eksiksiniz. Çünkü işitme oranına göre konuşma durumu var. Her zaman yanınızda olamıyor. İlk başta süreç sıkıntılıydı. Ama daha sonra olgunlaşıyorsunuz her şeyin farkına varıyorsunuz. Tek olumlu yanı sorumluluk sahibi olmamı sağladı.


İstanbul Times Haber Merkezi / Hande Orta


Zihinsel Engelliler alanının en büyük sorunu nedir ?

                          
“Kabuğumuzda sıkışmış durumdayız”

Bu alanla ilgili cahiliz. Çok fazla bilgimiz yok. Birçok merkez var, çalışmalar yapılıyor ancak alanla ilgili çok uzman kişi yok. En önemlisi engelli bireyler ve aileleri seslerini çok fazla duyuramıyor. Azınlık bir kesim ya da acınacak bir durumdaymışız gibi, kendimizi çok fazla gösteremiyoruz. Kabuğumuzda sıkışmış durumdayız.


“Dayanışma içerisinde olmamız gerekiyor”

 Diğer ülkelere göre daha gerideyiz. Çok az sayıda kurslarımız var. Kendi alanımızda sınırlı bir eğitim sürecimiz var. Bu işle uğraşan az sayıda insanımız var. O yüzden bu konuda hala geriyiz ve daha çok birlik ve dayanışma içinde olmamız gerekiyor.

 
“Ekip her zaman çok önemli”

Aile,okul, kurum çevre bunların hepsi bir bütün ve hepsi birlikte çok önemli. Biz bu bütünü sağlamalıyız. Herkes olaya 45 dakikalık seans olarak bakıyor. Eğitim sürecinin hızlanmasında bunların bir bütün olarak ilerlemesi çok önemli.Psikolog arkadaşlar özel eğitime tam net bakamıyorlar.Bir geçiş aşaması olarak görülüyor.Birçok ülkede önce ailelere eğitim veriliyor. Bu anlamda psikologlar özel eğitim için vazgeçilmez oluyor.

 

Ben kurumumuza öncelikle kendi arkadaşlarımı getirmeye başladım. Gerçek anlamda emek harcayacak olan insanları. Ekibimizi kurduktan sonra yavaş yavaş velilerimizi tanımaya başladık. Onların istekleri, talepleri doğrultusunda bir şeyleri düzeltmeyi başladık.4-5 aydır da yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Çok yol kat ettiğimize inanıyorum. Vicdani sorumlulukla hareket ediyoruz.

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

Powered by Dailymotion

banner34