banner32

Ak Parti Siyaset Akademisi Türkiye Birincisi Ali YAKAR ile konuştuk

Ak Parti Siyaset Akademisinde Türkiye Birincisi olan ve 23 yıldır Zeytinburnu’nda ikamet eden Ali YAKAR ile Zeytinburnu hakkında konuştuk. Biz sorduk, Ali YAKAR cevap Verdi. İşte, ilginç söyleşinin detayları;

Ak Parti Siyaset Akademisi Türkiye Birincisi Ali YAKAR ile konuştuk
Ak Parti Siyaset Akademisi Türkiye Birincisi Ali YAKAR ile konuştuk
 
Ak Parti Siyaset Akademisinde Türkiye birincisi olan ve 23 yıldır Zeytinburnu’nda ikamet eden  Ali YAKAR ile Zeytinburnu hakkında konuştuk. Biz sorduk, Ali YAKAR cevap verdi.İşte ilginç söyleşinin detayları;
 
 Ali Bey nasıl bir Zeytinburnu hayal ediyorsunuz?
 
 Zeytinburnu, Belediye Başkanımız Sayın Murat Aydın ’in yönetiminde 1999 yılından bu yana olağan üstü bir dönüşüm ve değişim yaşamaktadır. Zeytinburnu, son 14 yılda İstanbul’un en hızlı gelişen ve değişen ilçelerinden biri olmuştur. Gelinen noktada Zeytinburnu tam bir cazibe merkezi haline dönüşmüştür. Son yıllarda tüm Türkiye’ye örnek gösterilecek projeler hayata geçirilmiştir. Örneğin; Zeytinburnu Kültür Merkezi ve Bilgi Evleri projesi mükemmel bir proje olmuştur. Tüm Türkiye’ye tanıtılarak, Türkiye’deki tüm belediyelerin örnek alması sağlanmalıdır.
 
Zeytinburnu Sümer Mahallesinde başlatılan dönüşüm projesi de örnek bir proje olup, söz konusu dönüşüm projesinin Zeytinburnu’nun tamamında uygulamaya konulması sağlanmalıdır.
 
Yine Zeytinburnu’nda son 14 yılda yapılan; Topkapı Kültür Parkı, Merkezefendi Parkı, Dr. Ziya Gün Parkı, Tıbbi Bitkiler Parkı, Zeytinpark, Zeytinburnu Sahil Camii Parkı, Çırpıcı Parkı, Mehmet Tahan Parkı, Çetin Emeç Çocuk Parkı gibi parklar örnek gösterilebilecek parklardır.
 
Son 14 yılda; Zeytinburnu’nun tüm sokakları tertemiz ve ışıl ışıl bir yapıya kavuşturulmuştur.
 
Gelinen noktada,Zeytinburnu’nda artık gerçekten hayat var!...
 
 
Zeytinburnu’nda camilerin etrafı çok dolu bu konuda ne düşünüyorsunuz?
 
Şabanağa’da bulunan Beştelsiz cami ve çevresindeki bazı binalar yıkılarak, insanların; cuma, cenaze, kandil ve bayram namazlarını rahatlıkla kılabilecekleri (en az 20-25 bin kişi kapasiteli) devlet büyüklerimizden birinin adını taşıyan (Örneğin; II.Abdulhamithan Camii, Recep Tayyip Erdoğan Camii vb. adında) merkezi büyük bir cami yapılmalıdır.
 
Kültür Sanat ve STK’lar için neler yapılmalı sizce?
 
Zeytinburnu Kültür Merkezinin hemen üst tarafında yer alan ve TSK tarafından kullanılan araziye, Zeytinburnu’ndaki tüm hemşehri dernek ve vakıflarının içerisinde yer alacağı, içerisinde her derneğin başkanlık ofisi ile yönetiminin toplanabileceği bir toplantı salonu ve tüm derneklerin ortak kullanabileceği küçüklü - büyüklü 5-10 tane konferans salonlarının, kütüphanenin, giriş bölümünde ise sergi alanlarının, kafelerin, lokantaların, yöresel ürünlerin satıldığı dükkânların yer alacağı, farklı illerden gelen insanların ortak kullanım alanı olabilecek bir “Zeytinburnu Yerel Kültür Merkezi” adı altında (veya benzeri bir ad altında) bir merkezin açılması faydalı olacaktır.
 
Hâlihazırda yapılmakta olan “Yöresel Günler”de açılacak olan bu kültür merkezi çatısı altında daha kurumsal bir yapıya kavuşturularak, alınacak sponsorluk destekleri ile de daha işlevsel bir hale getirilebilir.

 Yeşil alan ve çevre düzeni için neler söylemek istersiniz?
 
Askeri lojmanlar yıkılarak, yerine; altı otopark ve spor kompleksi (içerisinde; fitnes, olimpik yüzme havuzu, jimnastik salonu, voleybol ve basketbol sahası olacak şekilde), üstü ise (aynı İst. Fatih ilçesinde bulunan Çukurbostan parkında olduğu gibi) çok foksiyonlu park yapılmalıdır.
 
Eğitim için neler yapılabilir peki?
 
Sahildeki Zeytinburnu Belediyesi hizmet binası, çevresinde yer alan hizmet binaları ve arazisi bir üniversiteye (devlet ya da bir vakıf üniversitesine) devredilerek, en azından bir fakülte açılması sağlanmalı ya da yeni kurulacak bir üniversitenin merkezi olacak şekilde tahsis edilmelidir.
 
Örneğin; Merkezefendi Üniversitesi (veya Merkezefendi Tıp Fakültesi), Akşemsettin Üniversitesi (veya Akşemsettin İlahiyat Fakültesi), Süleyman Hilmi Tunahan Üniversitesi (veya Süleyman Hilmi Tunahan İlahiyat Fakültesi) vb. gibi.
 
Bu olmadığı takdirde Merkezefendi Mahallesi sınırları içerisinde, Merkezefendi Hazretlerinin ismini taşıyan bir Tıp Fakültesi (ve Hastanesi) mutlaka açılmalıdır.
 
 Zeytinburnu’nda, Atatürk Öğrenci Sitesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, YeniyüzyılÜniversitesi gibi birçok Üniversitenin Merkez Ofisleri ile Fakültelerinin yer alması nedeniyle, Zeytinburnu; Üniversite - öğrenci merkezi olma yolunda hızla ilerlemektedir. Bu nedenle, Cevizlibağ – Merkezefendilokasyonunda uygun görülecek bir yere, öğrencilerin rahatlıkla ders çalışabilecekleri, spor yapabilecekleri, 7/24 açık olabilecek (içerisinde kütüphane ve spor salonlarının bulunduğu) bir kültür kompleksininaçılması faydalı olacaktır.
 
Spor ile ilgili neler yapılabilir?
 
Zeytinburnu’na işlevsel bir spor kompleksi yapılarak, gençlerin spora teşvik edilmesi ve uluslararası müsabakalarda yarışacak sporcuların yetiştirilmesi gerekiyor. Zeytinburnu’ndaki amatör spor kulüplerinin de kurumsal bir yapıya kavuşturularak desteklenmesi ve sporcu yetiştirmesi için teşvik edilmesi gerekiyor. Aynı Kasımpaşa’da olduğu gibi Zeytinburnu’na da mükemmel bir stadın yapılması faydalı olacaktır. Artık, Zeytinburnu Sporun 1.lige çıkması için tüm imkânların seferber edilmesi lazım.Zeytinburnu sporun 1.ligde olması, Zeytinburnu’nda yaşayan insanlarda bir taraftar duygusu, ilçeye karşı bir aidiyet duygusu oluşturacaktır.
 
Zeytinburnu ve ulaşım deyince neler söylersiniz?
 
Zeytinburnu’nda ulaşımın rahatlayabilmesi için dolmuşların tamamen kaldırılarak, şuandaki dolmuş yollarından (ve ana caddelerden) geçecek şekilde aynı Eskişehir’de olduğu gibi (veya İst. Beyoğlu’nda olduğu gibi) hafif tramvay konulması faydalı olacaktır. Örneğin; Cevizlibağ Tramvay Durağı – Atatürk Öğrenci Sitesi Önü- Merkezefendi Parkı – Zeytinburnu İmamhatip Lisesi - Göğüs Hastanesi – Olivium - Zeytinburnu Kültür Merkezi –58. Bulvar Caddesi - Zeytinburnu Tren İstasyonu – Sümer Mahallesi (Turan Güneş Caddesi) – Veliefendi Mahallesi - Zeytinburnu Tramvay Son Durağı güzergâhlarında (bir noktadan çok noktaya, çok noktadan bir noktaya olacak şekilde)  hafif tramvay projesi oluşturulması ve hayata geçirilmesi ulaşımı kolaylaştıracaktır.
 
Trafik ile alakalı bir çözüm öneriniz var mı ?
 
Zeytinburnu’nun en temel sorunu İstanbul’un en temel sorununda olduğu gibi trafiktir. Zeytinburnu’ndaki trafik sorununu çözebilmek için de Zeytinburnu’nda yer alan parkların ve caddelerin (ana yolların / dolmuş ve otobüs yollarının) altı; içerisinde araç yıkama ve bakım merkezlerinin de yer alacağı, güvenlikli otopark ve spor merkezine dönüştürülmelidir. Mevcut ve yeni yapılacak otoparkları, insanların kullanımına teşvik edebilmek için de; otopark giriş ve çıkışlarının kolay ve ücretinin de düşük tutulması faydalı olacaktır.
 
Temizlik ve çevre güvenliği için neler olmalı peki?
 
 Zeytinburnu ana caddelerine aynı İst.Fatih İlçesi sınırları içerisinde yer alan Millet (Turgut Özal) Caddesi – Ordu Caddesi güzergâhında olduğu gibi sağlı sollu gömme çöp konteynerleri konulması faydalı olacaktır.
 
 Zeytinburnu’nun tüm ana caddeleri ile ana caddelerine çıkış yapan sokaklarının tamamı mobese kameraları ile kontrol altına alınmalıdır.
 
Yaşlı vatandaşlarımız için bir düşünceniz var mı?
 
 İstanbul Esenler Belediyesi tarafından uygulanan yaşlı takip ve bakım hizmeti ile Ankara Keçiören Belediyesi tarafından uygulamaya konulan yaşlılara yönelik “Yaşam Merkezi” Zeytinburnu’nda da hayata geçirilmelidir.
 
Yine İst. Esenler Belediyesi tarafından uygulanan ve yardıma muhtaç ailelere kart ile gıda yardımı yapan belediyeye ait market uygulaması, Zeytinburnu’nda da hayata geçirilmelidir.
 
Zeytinburnu aşevi de daha fonksiyonelbir hale getirilmelidir.
 
Kumaş piyasası için yıllar önce Sultanhamam ne ise bugünde Zeytinburnu omudur?
 
Sümer Mahallesindeki Perdeciler çarşısı gibi, çoğunlukla Seyitnizam ve Akşemsettinlokasyonunun ara sokaklarında yer alan tekstilcilerin daha düzenli toplanabileceği bir merkez oluşturulmalıdır. Aynı çalışmanın Derici dükkânları için de yapılması faydalı olacaktır. Kısacası, Zeytinburnu’nun Güneyi Perdeciler, Doğusu Dericiler, Kuzeyi Tarımsal Ürünler (Organik Sebze ve Meyve, Bitkisel Ürünler, El Ürünleri vb.), Batısı Tekstilciler, Sahil Yolu ile E-5 Çevre Yolu lokasyonunun da Turizm Bölgesi (Oteller Bölgesi), orta bölümünde yer alan caddelerinde alış veriş dükkânlarının yer alacağı düzenli bir yapıya kavuşturulması faydalı olacaktır.
 
Vatandaşı ses kirliliği ile rahatsız eden esnaflar ne olmalı?
 
Zeytinburnu’nda binaların bodrum katlarında yer alan; marangoz, demirci vb. gibi esnaflarında Cevizlibağlokasyonuna E-5’in üst tarafına (Matbaacılar Sitelerinin bulunduğu lokasyona) taşınması sağlanmalıdır.

Zeytinburnu Turizmdennasıl pay almalı?

Zeytinburnu’nun kuzeyini çevreleyen “İstanbul Surları” ile ilgili de artık bir şeyler yapılmalıdır. Söz konusu surların bakımı yapılarak, ilgili lokasyona Roma – Bizans – Selçuklu - Osmanlı – Türkiye (veya tüm dünya ülkelerinden) eserlerin sergileneceği (her ülkenin bayrağının dalgalandığı 100’er metre karelik şeffaf müzelerin bulunduğu) bir kültür vadisi şekline dönüştürülmesi faydalı olacaktır.
 
Söz konusu alandaki surlar ile tarihi İstanbul’u çevreleyen surlar geceleri rengârenk ışıklandırılarak, üzerine 7/24 hizmet verebilecekteleferik yapılmalı ve turistlerin belli bir bedel karşılığında surları havadan görmeleri sağlanmalıdır.
 
İstanbul’a gelen her turist ilgili kültür vadisinde kendi kültürüne ait bir şeyler bulabilmelidir. Bu da o ülkelerin vatandaşlarının ülkemize gelmeleri için iyi bir sinyal olacaktır. Ülkemiz ile diğer ülkeler arasındaki sinerjiyide artıracaktır.
 
Yine, Zeytinburnu’nun içerisine yabancı turistlerin çekilebilmesi için de sahildeki bir lokasyona,Roma- Bizans- Selçuklu – Osmanlı – Türkiye (veya tüm dünya devletlerinin) kültürlerinden eserlerin sergileneceği bir müzeaçılmalıdır.
 
Zeytinburnu’nda Şabanağalokasyonunda uygun görülebilecek bir yere, aynı Ankara Çankaya’da bulunan ve Ankara’ya kuş bakışı hakim olan “Ata Kule” gibi,İstanbul’a kuş bakışı hâkim olacak bir “Zeytin Kule (tepesi zeytin tanesi şeklinde kubbe olacak ve zeytin tanesinin tüm renklerinde ışıklandırılacak şekilde)” yapılarak, içerisinde restoran, kafe vb. hizmeti verilmesi turizm açısından faydalı olacaktır.
 
Zeytinburnu’nda oldukça çok tarihi mekanlar ve İstanbul’un ilk gömüye açılan mezarları var bunlar içinde bir düşünceniz var mı ?
 
Zeytinburnu’nda bulunan; Kazlıçeşme Fatih Camii, Takkeci İbrahim Ağa Camii, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Mescidi, Seyyid Nizam Tekkesi, Merkez Efendi Türbesi ve Tekkesi, Hacı Mahmud Ağa Tekkesi,Yenikapı Mevlevihanesi, Erikli Baba Tekkesi / Cemevi, Balıklı Rum Kilisesi ve Balıklı Ayazması,Balıklı Rum Vakfı Hastanesi, SurpPırgiç Ermeni Hastanesi, Zeytinburnu Belediye Başkanlığı Binası, Abdülbaki Paşa KütüphanesiMerkez Efendi Hamamı, Kazlı Çeşme gibi tarihi yapıtların minyatürleri, aynı Sütlüce’deki minyatür parkta olduğu gibi bir parkta sergilenerek, dış ve iç turizme daha iyi şekilde kazandırılabilinir.
 
Zeytinburnu’nda yer alan mezarlıklar da turizmekazandırılabilinir. Aynı Eyüp ve Zincirlikuyu mezarlıklarında olduğu gibi Zeytinburnu mezarlıklarında da çok ünlü isimler yatıyor. Hangi mezarlıkta hangi ünlü isimlerin yattığı ana yol üzerinde yer alan kapı girişlerine yazılarak, mezar sahiplerinin dışındaki insanlarında ilgili mezarları ziyaret etmeleri sağlanabilinir.
 
Zeytinburnu’ndaki siluet tartışmaları ile ilgili ne düşünüyorsunuz?
 
Sahilde yer alan binaların İstanbul’un siluetini bozduğunu düşünmüyorum. Binaların çevresinde başka bina olmadığı için binalar göze batıyor. Çevresine yapılacak yeni binalar sonrasıtepkilerin son bulacağını düşünüyorum.Söz konusu binaların, Zeytinburnu’nun değerine değer kattığını ve de yeni yapılacak binalar için de güzel bir örnek oluşturabileceğine inanıyorum. Amaç, Zeytinburnu’nun çehresini değiştirmekse, Zeytinburnu’nda bu gibi yapılara ihtiyaç var.
 
Maalesef konu ile ilgili bir kamuoyu yaratılarak, hem Başbakanımız, hem de Mahkemeler etki altına alınmak isteniyor. Söz konusu binaların yıkılması son derece yanlış bir karar olacaktır.
 
Bu binaların yıkılması nedeniyle oluşabilecek kaynak zayiatının, yıkım kararının derhal durdurularak önlenmesi gerekmektedir. Bu yıkım için harcanacak kaynakların, Zeytinburnu’nun dönüşüm projesi için harcanması daha doğru bir karar olacaktır. Neticede söz konusu binalar için yapılan harcamalar milli bir servet. Aynı hataya Taksim’deki Park Otel inşaatı yıkılarak düşüldü. Ancak, İnönü Stadının hemen üzerindeki “Gök Kafes” inşaatına izin verilerek de anlamlı bir kafa karışıklığı yaratıldı.
 
Özetlerseniz, Zeytinburnu için son olarak ne söylemek istersiniz?
 
Zeytinburnu, artık; Metrobüsü, Metrosu, Tramvayı, Limanı, AVM’leri, Üniversitesi, Öğrenci Yurtları, Merkezi Kütüphanesi, Merkezi Kültür Merkezleri, Merkezi Müzesi, Merkezi Spor Kompleksi, Merkezi Stadı, Merkezi Meydanı, Merkezi Camisi olan Türkiye’nin ve de İstanbul’un hatırı sayılır gözde birkenti olma yolunda  hızla ilerlemektedir.
 

YORUM EKLE
YORUMLAR
hüseyin kaya
hüseyin kaya - 10 yıl Önce

ZEYTİNBURNU ARTIK BİR MARKA ÇÜNKÜ SAYIN BAŞKANIMIZ MURAT AYDININ SAYESİNDE OLDU ALLAH ONDAN RAZI OLSUN ALLAH ONUN YAR VE YARDIMCISI OLSUN İNŞALLAH

SIRADAKİ HABER

banner33

Powered by Dailymotion

banner34