banner32

Afganistan Türklerinin Sesi Yaşar Yıldız

1979 yılında o zaman ismi Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği olan Rusya’nın işgaline uğrayan Afganistan’da aradan geçen 39 yıla rağmen istikrarın sağlanamadığı Afganistan İslam Cumhuriyetinde en çok sorun yaşayan toplumların başında hiç şüphe yok ki Afganistan ‘da bulunan Türk soydaşlarımız oldu.

Afganistan Türklerinin Sesi  Yaşar Yıldız
1999 Yılında Zeytinburnu’nda Kurulan Uluslararası Afganistan Türkleri Derneği Güzel Hizmetler Yapıyor

Bir tarafta Zeytinburnu ve başka ilçelerde yaşayan Afganistan Türlerine bazı haklar sunan 99 ile başlayan geçici tanıma kartı alınmasın adına çalışmalar yapan dernek diğer yanda  ise yardımlaşma ve dayanışma adına yapılması gereken bir çok çalışmayı yapan dernek başkanı Yaşar Yıldız gazetemize şunları söyledi ”Birçok Afganistanlı şu an yeryüzünün en mazlum milletleri içinde sayılıyor. Kendi ülkelerinde 40 yıla yakın bir iç savaş kargaşa ve şiddet hüküm sürüyor. İşsizlik açlık ve sefalet had safhada. Bu durum Afganistan Türkleri için daha da zor. 

Bir çok soydaşımız zor ve meşakkatli bir yolculuktan sonra  Zeytinburnu başta olmak üzere ülkemizin değişik yerlerinde yaşam savaşı veriyorlar.

Büyüklerimiz ilk olarak 1980’ li yıllar Türk Devleti tarafından ülkenin değişik yerlerine yerleştirildi.  1999 yılına geldiğimiz zaman daha planlı çalışmalar yapmak adına o zaman ki büyüklerimizden Mecit Tan, İshak Kurt, Melik Banaz, Amir Hal  Murat başta olmak üzere diğer kurucular  Afganistan Türkleri Uluslararası Sosyal, Kültür ve Yardımlaşma derneğini kurarak soydaşlarımıza yardımcı olmaya çalışmışlardır.

Ben ve yönetimim  ise 8 ay önce yapılan kongre ile yönetime geldik. Bu süre zarfında iç işleri bakanımız sayın Süleyman Soylu’ nun direktifleri ile ile Türk uyruklu Afganistan Vatandaşlarının çocuklarının okuyabilmesi ve adreslerinin kontrol altında olması adına verilen geçici tanıtma kartları için derneğimiz çok titiz bir çalışma yaparak sosyal bir konuda önemli bir çalışmaya imza atmıştır. Burada doğan çocukların eğitim görmesi çok önemli. Sayın bakanımız ve Devlet büyüklerimize  ilgi alakalı ve desteklerinden dolayı kendilerine şahsım ve derneğim adına çok teşekkür ederim.

Yöresel Günler’in Eskiden Beri Katılımcısıyız

Bu sene Zeytinburnu Belediyesi tarafından 15. kez kapılarını açan Yöresel Günlerin önemli  bir katılımcı derneği de Uluslararası Afganistan Türkleri Derneği oldu. Derneğin başkanı Yaşar Yıldız şunları söyledi ”Zeytinburnu Belediye Başkanımız Sayın Murat Aydın ve ekibi kültürlerin birbirlerini tanıması adına çok yararlı ve güzel bir çalışmaya imza atıyorlar.

Biz Afganistan  Türkleri burada bir yanda Mardinli, diğer yanda Edirneli  öte yanda Malatya’ lı dostlarımız başta olmak üzere 7 bölge ve 2 coğrafya dan gelen dernek temsilcileri ve üyeleri ile on gün boyunca sohbetler ettik. Birbirimizi daha yakından tanıma fırsatı bulduk.

Başkanımız Murat Aydın’da ,Sosyal işlerden sorumlu yardımcısı Gönül Demirel, Sosyal işler müdürü Sami Ünlü ve Zeytinburnu Dernekler Federasyonu ve Zeytinburnu Sinoplular Dernek başkanı Mehmet Çakır başta olmak üzere sesimizi milyonlarca kişiye duyuran siz değerli basın mensuplarına ve emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

banner14

banner34