banner32

Prof.Dr.Esat Akıncı Cem Tv’de canlı yayın konuğu

Avrasya Hospital kalp ve damar cerrahisi bölüm başkanı Prof. Dr. Esat Akıncı Cem Tv Sağlıklı Hayat programının canlı yayın konuğu oldu.

Prof.Dr.Esat Akıncı Cem Tv’de canlı yayın konuğu
Avrasya Hospital kalp ve damar cerrahisi bölüm başkanı Prof. Dr. Esat Akıncı Cem Tv Sağlıklı Hayat programının canlı yayın konuğu oldu.

Gülay Tuncel’in her hafta alanında uzman bir konuğu ağırladığı program dopdolu geçiyor.Bugünki konuğu ise Avrasya Hospital kalp ve damar cerrahisi bölüm başkanı Prof. Dr. Esat Akıncı oldu.Kalp büyümesi nedir, belirtileri nelerdir konularının konuşulduğu programdan işte kalemimize yansıyanlar…

Zeytinburnu Times Haber Merkezi


Kalp büyümesi tıp dilinde (kardiyomegali) diye adlandırılan, fakat genel anlamda kalp büyümesi kalp genişlemesi diye bilinen koroner arterin hasarlanmasından, kaynaklanan kalp boşluklarının büyümesi sonucu oluşur. Bu durumda kalp kapaklarının büyümesinden bahsedilemez. Kalpboşlukları büyük olmasada çekilen röntgen filminde kalp bazen büyümüş gibi görülebilir.

Her kalp büyümesi ciddi bir hastalık olamayabilir. Çoğu kalp büyümelerinde ise genelde altında yatan başka hastalıklardan meydana çıkan kalp büyümesi bazı hastalarda çok ciddi olmaz iken, bazılarında ise cidi bir hastalıktır. Kalp büyümesi tedavisi bulunan fakat, geç kalındığında tedavi sadece kalbin daha fazla büyümesini engeller ve hastalığı ortadan kaldırmaz

Kalp büyümesine neden olan
bir takım etkenlerin olduğu bilinmekle beraber bu nedenler, öncelikle yüksek tansiyon diğer kalp rahatsızlıklarında olduğu gibi, tansiyon yüksekliğinin oldukça önemli yeri bulunmaktadır. Tansiyon değerleri büyük tansiyon, 140/ 90 mm hg ve küçük tansiyon, 14/ 9 mm hg nin üzerinde ise mutlaka bir kardiyoloji muayenesinden geçilmesi oldukça önemlidir.

Kalıtımsal olan kalp büyümesi yakın akrabalarda veya ailede kalp büyümesi var ise kalp büyümesi olması kaçınılmazdır. Koroner kalp hastalıkları, koroner damarlar kalbin kanlanmasından ve beslenmesinden sorumlu olduğu için, kalbin her bölgesinede yeterli miktarda kan gitmesine yardımcı olur. Fakat, koroner damarların tıkanmasına ve sertleşmesine (ateroskleroz) a neden olan bir hastalık var ise kalp yeteri kadar beslenemediği için daha çok çalışmak zorunda kaldığından, kalp büyümesine neden olur. Kalp büyümesi nedenlerinden biride, kalp krizi kalbin genişlemesine sebep olan bir faktördür.

Kalp büyümesine alyuvarların az bulunması
yani kansızlık tedavi edilmez ise düzensiz kalp ritmine neden olduğundan kalbin oksijeni azalır ve kalp bu oksijeni tamamlamak için daha çok çalışır ve buda kalbin büyümesine neden olur. Tiroid hastalıkları, az veya çok çalışan tiroid bezleri kalp büyümesi dahil olmak üzere daha bir çok hastalığa davetiye çıkaran tedavisi ertelenmemesi gereken bir sorundur. Demir fazlalığınında vücudun bazı organlarında ve kalp kaslarında depolanıp, kalbin daha fazla kasılmasına sebep olup, kalp büyümesine neden olabilir. Akdeniz ateşi hastalığı, gibi amiloidoz birikimine neden olan proteindeki zararlı maddelerin, atılamaması nedeniyle kalbin işlevi bozulup kalp büyümesine sebep olabilir.

Kalp büyümesi belirtileri

Kalp büyümesi bazı hastalarda hiç bir belirti göstermeyebilirken, bazı hastalarda isenefes darlığı, baş dönmesi, düzensiz nabız atışı, bacaklarda, kollarda, ve akciğerde sıvı ve tuz toplanmasından kaynaklanan ödem sişlikler, öksürük, göğüs ağrısı ve bu ağrı genelde 20 dakikadan fazla sürebilen ve çoğu zaman nitrogliserin ilacı ile'de geçmeyen ağrı şiddetli, keskin ve ya belirsiz şekilde şikayetler görülebilir. Kimi zamanda ağrı sıkıştıran, ağırlık yapan, göğüste daralma, hazımsızlık, soğuk soğuk terleme olarakta görülürken ölüm korkusu gibi hislerde bazen kendi başına bazende göğüs ağrılarının da eşlik ettiği bazı şikayetlere neden olduğu bilinmektedir.


Kalp büyümesi tedavisi

Eski zamanlara oranla, kalp hastalıkları tedavilerinde, daha fazla tedavi olanakları bulunmaktadır. Kalp büyümesi tedavisinde, öncelikle kural olarak hastalığın ilerlemesini önlemek için tedavi seçenekleri uygulanmaktadır. Ayrıca, kalp büyümesinin altında yatan hastalıkların incelenmesi ve tedavisinin yapılmasının oldukça önemi vardır. İlaç tedavisi dışında, yaşam biçimi değişikliği, tuzu azaltma, dengeli ve az yağlı beslenme ve dinlenme gibi bazı yaşam şekli değişiklikleri yapılması gerekmektedir.

Kalp pili (pacemaker) ameliyatı fakat bu yöntem her hastaya uygulanmayabilir. Çünkükalp pili takılması için bazı kriterler gereklidir. Bazı durumlarda gerekir ise girişimsel tedavi uygulanmaktadır.

Kalp büyümesinde alınabilecek önlemler

Kalp büyümesi olan hastaların, öncelikle kullanmakta olduğu ilaçlar var ise ilaçlarını düzenli kullanması, doktorunun tavsiyede bulunduğu şekilde yaşam tarzında değişiklikler yapması, kan basıncını yani (hipertansiyon) sorunu var ise tansiyonunu düzenli olarak ölçtürüp, normal değerinde tutmaya çalışmalı, kontrollerini düzenli yaptırıp, başka tedaviler görüyor ise, bundan doktorunun haberi olmalı, sigara, alkol gibi alışkanlıkları var ise bunları bırakmalı, sağlıklı kilo korunmalı veya fazla ise diyetisyen yardımı ile kilo sorununu ortadan kaldırmaya çalışılmalı, kan basıncı, şeker dengesi vekolesterol seviyesi dengede tutulmalı, düzenli yürüyüş ve doktorun önerdiği şekilde aşırı yorulmadan egzersiz yapılmalıdır. Eğer illede gerekiyor ise cerrahi tedaviye razı olmak gerekmektedir.

Kaynak;İstanbul Times Haber Ajansı(İTHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

Powered by Dailymotion

banner34