banner32

Avrasya Hospital:Sicak Hava Geliyor Dikkat

İstanbul Times Yayın Grubu olarak her hafta Avrasya Hospital’in sağlık sohbetlerine konuk oluyoruz. Bu haftaki konu;sicak çarpması oldu.

Avrasya Hospital:Sicak Hava Geliyor Dikkat
 Her hafta Cuma günleri Avrasya Hospital’in  konferans salonunda verilen sağlık sohbetlerinde bir konu derinlemesine inceleniyor,uzmanları tarafından analiz ediliyor.Bu hafta da Avrasya Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşegül Navdar bizlere sicak çarpmasını anlattı.

Zeytinburnu Times Haber Merkezi
 
 
SICAK ÇARPMASI
Normal vücut ısısının korunması, ısı kazancı ile kaybı arasındaki dengeye bağlıdır. Sağlıklı bir kişide, vücut ısının kaybı deri ve akciğerden buharlaşmayla, deriden daha soğuk objelere ısı geçişiyle, idrar ve dışkı atılımıyla olmaktadır. Isı düzenlenmesi önemli oranda deri damarlarındaki kan akımıyla olmaktadır. Fazla sıcağa maruz kaldığında damarlarda genişleme çarpıntı ve terlemeler görülür. Yüksek ısıya bağlı ısı regülasyon mekanizmalarının bozulması ile sıvı, tuz kayıpları, hafiften şiddetliye kadar değişen, sıcağa bağlı hastalıklara yol açar.


Sıcağa bağlı hastalıklar daha çok çocuklarda, yaşlılarda, müzmin hastalığı olanlarda, şişmanlarda, alkol kullanan ve kalp damar hastalığı olanlarda görülür. Sıcak Çarpması Belirtileri; baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, bilinç kaybı, baygınlık, çarpıntı, kas ağrıları, bacak ve karında kramplar, görme bozukluğu ve nadiren bayılma şeklinde olabilir.

İleri derece ısıya maruz kalma böbrek yetmezliğine yol açabilir. Tedavi olarak öncelikle kişiyi sıcak ortamdan soğuk ve ya serin ortama almak gerekir. Soğuk ıslak battaniyeye sarılabilir ve imkan varsa soğuk suyla duş aldırılabilir. Eğer ağızdan alabilirse tuzlu sıvı verilebilir. Daha ağır olgularda tıbbı tedavi için tam teşekküllü bir hastaneye baş vurmaları gerekmektedir. Korunma Yolları; Gereksiz yere uzun süre sıcakta kalmaktan kaçınılmalı, yeterli sıvı ve tuz alınmalı, fiziki aktive sıcak iklimlerde yavaş yapılmalıdır. Giysiler ince, beyaz renkli ve geçirgen olmalı, aşırı alkol kullanımından kaçınılmalıdır.

Kaynak;İstanbul Times Haber Ajansı(İTHA)
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

banner14

banner34