banner32

Safiye Erol Müslümanlığını ve Türklüğünü gizlemediği için ilk on roman sıralamasına sokulmaz.

Zeytinburnu Belediyesi’nin her ay Güray Süngü’nün sunumuyla düzenlediği Geçmiş Zamanın İzinde Roman söyleşisinin Şubat ayı romanı, aynı zamanda vefatının 50. Yılında olduğumuz Safiye Erol’un Ciğerdelen romanı oldu.

Safiye Erol Müslümanlığını ve Türklüğünü gizlemediği için ilk on roman sıralamasına sokulmaz.
 Öykücü Mukadder Gemici’nin yazar ve roman hakkında görüşlerini aktardığı söyleşide, edebiyat çevresinde sesi çıkan isimlerin, Ciğerdelen romanı hakkındaki sessizlikleri de konuşuldu.

Söyleşi; Güray Süngü’nün Mukadder Gemici’ye “Romanla nasıl tanıştınız?” sorusu ile başladı. Gemici soruya “Mustafa Kutlu’dan Safiye Erol ismini duymuştum. Murat Belge’nin Safiye Erol’u tanır mısınız? makalesinde de okuyunca, romanı okudum.” cevabını verdi.

Güray Süngü bunun üzerine Gemici’ye; “Murat Belge o yazıda iyi hal kâğıdından bahseder. Sizce Safiye Erol’un adı neden ilk on roman sıralamasında geçmez?” sorusunu yöneltti. Mukadder Gemici, bu konunun kendisinin de dikkatini çektiğini, üzerinde düşündüğünü, hatta araştırmalar yaptığını belirterek; “İlk on roman sıralamalarının hiçbirinde Safiye Erol’un Ciğerdelen romanı yer almadığını gördüm. Bunun iki sebebi olduğunu düşünüyorum. Birincisi Safiye Erol metinlerinde çok gür bir şekilde inancını ve Müslüman olduğunu haykırıyor. Anadolu’dan, tarikat sevgisinden rahatlıkla bahsediyor. Bunu ayetler ve hadisler söyleyerek, kimseden çekinmeden yapıyor. İkincisi ise, Türklüğünü de coşkulu bir şekilde vurgulaması. Bizde biliyorsunuz birisi Türk olduğundan bahsettiğinde hemen ona bir ırkçılık yapıyor yaftası yapıştırılır. Safiye Erol bu iki konuda hiç çekinmeden, coşkulu bir şekilde yazıyor kitaplarını, tam hissettiği gibi yazıyor. Edebiyat çevresinde sesi gür çıkanların, bu iki sebepten dolayı ilk on sıralaması listelerinde Safiye Erol’a yer vermediklerini düşünüyorum. “ dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

Powered by Dailymotion

banner34