banner32

Yüksel Durmuş; Kızılay'ı anlattı

Sayın Başkan Değerli Arkadaşlar Kızılayın Yaptığı İşlerin Çok Önemli Olmasına Rağmen Hakettiği Övgüyü Alamadığına İnandığım Kızılay Ve Kızılay Haftası Hakkında Bilgi Sunmak Arzusundayım.

Yüksel Durmuş; Kızılay'ı  anlattı

Kızılay, Savaş Alanında Yaralanan Ya Da Hastalanan Askerlere Hiçbir Ayrım Gözetmeksizin Yardım Etmek Arzusundan Doğmuştur.

11 Haziran 1868 Tarihinde “Osmanlı Yaralı Ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti “ Adıyla Kurulan Kızılay,
1877’de “Osmanlı Hilali Ahmer Cemiyeti”,
1923’de “Türkiye Hilali Ahmer Cemiyeti”,
1935’de “Türkiye Kızılay Cemiyeti” Ve
1947’de “Türkiye Kızılay Cemiyeti” Adını Almıştır. Kuruluşa “Kızılay”Adını Büyük Önder Atatürk Vermiştir.

Kızılayın Alameti, Devletler Beyaz Zemin Üzerinde Karşıdan Bakarken Sola Doğru Açık Kırmızı “Ay” Dır. Yalnız Kızılay Bayrağında “Ay” In Açık Yüzü Bayrak Direğinin Tersine Doğrudur.

Kızılay Alameti, Devletler Hukuku’nun İlgi Hükümleri Gereğince, Savaş Zamanında Silahlı Kuvvetlerin Sağlık Servisleri İle O Hükümlerin Belirlediği Kişi Ve Kuruluşlar İçin “Koruyucu Ve Belirtici İşaret” Olarak Kabul Edilmiştir. Bunlar Dışında Kalan Hiçbir Kişi, Kurul Ve Kurum, Savaşta Tarafsızlık Ve Dokunulmazlık Timsali Olan Bu İşareti Kullanamaz.

Kızılay, 1876 Osmanlı-Rus Savaşı’ndan 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’na Kadar Geçen Süre İçinde, Türkiye’nin Taraf Olduğu Tüm Savaşlarda, Cephe Gerisinde Kurduğu Seyyar Ve Sabit Hastaneler, Hasta Taşıma Servisleri, Donattığı Hastane Gemileri Yetiştirdiği Hemşireler Ve Gönüllü Hasta Bakıcılar Aracılığıyla Savaş Alanında Yaralanan Ya Da Hastalanan On Binlerce Mehmetçik’in Dost Ve Düşman Olsun Savaş Esirlerine Gereken İnsancıl Yardımları Yapmış; Savaştan Etkilenen Sivil Halkın Bakımı Ve Koruması İçin Çaba Göstermiş; I. Meşrutiyetin İlanından Sonra İstanbul’da Görülen Büyük Kolera Salgınından Bu Yana Yurdumuzda Ortaya Çıkan Doğal Afetlerde Felaketzedelerin Bakımını, Barınağı Ve Beslenmelerini Sağlamış, Uluslar Arası Yardım Faaliyetlerine Katılmış; Hemşirelik Eğitimi, İlkyardım Ve Kanla İlgili Hizmetler Alanında Öncülük Yapmış, Korunmaya Gereksinen Pek Çok Vatandaşımıza Gereken Sosyal Yardım Ve Hizmetleri Sunmuştur.

    Kızılay’ın Amacı, Her Nerede Görülür İse, Hiçbir Ayrım Yapmaksızın İnsanın Acısını Önlemeye Veya Hafifletmeye Çalışmak, İnsanın Hayatını Ve Sağlığını Korumak, Onun Kişiliğine Saygı Gösterilmesini Sağlamak Ve İnsanlar Arasındaki Karşılıklı Anlayışı, Dostluğu Saygıyı, İşbirliğini Ve Sürekli Barışı Getirmeye Uğraşmaktır.Kızılay İhtiyaç Anında Dayanışmanın, Istırap Anında Eşitliğin ,Savaşın En Kızgın Anında İnsancılığın, Tarafsızlığın Be Barışın Simgesidir.

Kızılay, Uluslararası İlgili Toplulukların Temel İlkelerini Paylaşır. Bunalar; İnsanlık, Ayrım Gözetmemek, Tarafsızlık, Bağımsızlık, Hayır Kurumu Niteliği, Birlik Ve Envensellik İlkeleridir. Kızılay, Tüzel Kişiliğe Sahip, Özel Hukuk Hükümlerine Tâbi, Kâr Amacı Gütmeyen, Yardım Ve Hizmetleri Karşılıksız Olan Ve Kamu Yararına Çalışan Bir Gönüllü Sosyal Hizmet Kuruluşudur.

Yaptığı İşlerden Bahsetmek Gerekirse ;

• Allah Korusun, Afet Yaşatmasın İnşallah; Afet Yönetimi.
• Hiçbir Zaman İhtiyacımız Olmasın; Kan Hizmetleri.
• Allah Her Zaman Sağlık Sıhhat Versin; Teşhis Ve Tedavi Hizmekleri.
• Eğitim Hizmetleri.
• Çadır Üretim İşletmesi.
• Eğitimi Sürekli Olsun; Kızılay Arşiv Ve Kütüphane.
• Hepimizin Bilmesi Gerekiyor; İlk Yardım Sitesi.
• Tasvip Etmesemde Örfümüze Adetimize Uygun Olmasada; Kızılay Huruzevi.

İnşallah Her Zaman Daim Olur Diyor, Saygılar Sunuyorum.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

banner14

banner34