banner32

Sarı Kamışın önemini farketmeliyiz

Zeytinburnu Belediye meclis Üyesi Yüksel Durmuş Belediye Meclis toplantısında "Sarı Kamış"tan söz etti.

 Sarı Kamışın önemini farketmeliyiz
Yüksel Durmuş Belediye Meclis toplantısında, Sayın Başkan değerli arkadaşlarım. Unutulmaması gereken sarıkamış ve o yıllarda yaşananlara dikkat çekmek istiyorum.

Bilindiği üzere 1914 yılında başlayan Birinci Dünya Savaşı'nda, Osmanlı İmparatorluğu Rusya'ya karşı savaşmış, Osmanlı Ordusu bu savaşın en ağır mağlubiyetlerinden birini Kafkas Cephesi'nde Sarıkamış'ta almıştı. Tarihe 'Sarıkamış Faciası' olarak geçen olayda dönemin Genelkurmay Başkanı Enver Paşa diğerkumandanların 'Ordu hazırlıksız, üstelik kış bastırmak üzere yolundaki uyarılarına dinlememiş, verdiği emirle bölgeye yazlık üniforma ve ayaklarında çarıklarıyla gönderilen 90 bin askerimiz, kara kışın aniden bastırmasıyla Allah-u Ekber Dağları'nda şehit olmuştu. –35 dereceye, hatta daha aşağıya düşen dondurucu soğuklar hesaba katılmamıştı.


Harekâtın başladığı gün hava şartları çok kötü olmasına rağmen, harekât planı aynen uygulandı. İkinci gün kar ve tipi bir türlü aman vermiyordu, erzak ve teçhizat ileri hatlara taşınamıyordu. Askerler aç, çıplak, donanımsız, yalınayak başı açık durumdaydı. On binler dinmek bilmez bir tipi altında dağlara sürüldü.

İstanbul'dan kışlık elbise ve askeri malzeme getiren gemiler, Karadeniz'de Ruslar tarafından batırıldığı için ayaklarında yırtık çarıklarla, vatan evlatlarının, ne bir paltoları ne de kalın çorapları vardı. Onlar vatanlarını kurtarmak için Anadolu'nun her yerinden koşup gelmişlerdi. Yüreklerindeki vatan sevgisiyle aldıkları emir
doğrultusunda ölüme yürüdüler. 1915 yılının ilk günlerinde Allah-u Ekber Dağları'nda ne yazık ki doksan bin askerimiz şehit oldu.

Sonuç olarak unutmayalım, unutturmayalım, her zaman güçlü olmak zorunda olduğumuzu bilelim. Artık savaşların şeklinin değiştiğini bilelim. Ekonomide bilimde fende sağlıkta hep güçlü olmalıyız. Birlikte ülkemizi düşmanın yan gözle dahi bakamayacağı derecede güçlü ve kudretimizi göstermeliyiz. Allah bize bu
topraklarda düşman çizmesi izini dahi göstermesin diyor saygılar sunuyorum.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

banner14

banner34