banner32

Meclis toplantısında 16/9 konuşuldu

Zeytinburnu Belediyesi Mart Ayı meclis toplantısının 1.birleşimi yapıldı. Ak parti Meclis üyesi ve 2.başkan vekili Av.Havvanur Yurtseven 8 Mart dünya kadınlar günü nedeni ile bir konuşma yaptı.

Meclis toplantısında 16/9 konuşuldu
 CHP’ li Meclis üyeleri  konuştu                                                                                                               
CHP Meclis üyesi iş adamı  Düzgün Kaya Dursun Kılıç caddesinde yaşanan trafik keşmekeşliğini meclisin gündemine getirdi.

Diğer bir   CHP meclis üyesi Selametin Yeniyol’da Suriyeli vatandaşlardan hiçbir belge istenmezken bizim kendi esnafımıza uyarı dahi yapmadan işyerlerini mühürlememiz  doğru değil diyerek  önerge verdi.Diğer bir önergesi de Hasan Doğan Spor tesislerinde bir türlü yapılamayan soyunma odaları için önerge verdi.
Sadettin Ulubay ise Belediye çevresinde yapılan dizi çekimi için 600 TL paranın alınması hatalı bir şeydir. Bu tür bir çalıma için en az  15  bin TL alınmamış gerekir diyerek bu işlemi kimler neden cüzi bir rakama yapmışlardır dedi.

CHP’li İlkay Biber 16/9 ile ilgili önerge verdi

İlkay BİBER: Sayın başkan, değerli meclis üyesi arkadaşlarım.Hepinizi saygıyla selamlıyorum. Yaklaşık 10 yıldır Türkiye’nin gündemini meşgul eden  16:9 gökdelenleri ile alakalı  bir değerlendirme yapıp önergeme geçmek istiyorum.

16:9 gökdelenlerini yapan ASTAY firması sahibi Mesut TOPRAK  gelinen son  noktada  gerekli izinleri aldım. Yaptım ve sattım. Konunun muhatabı ben değilim diyor.
Konunun muhatapları İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Zeytinburnu Belediye Başkanlığı ve  oradan daire satın alan vatandaşlar.

Süregelen mahkemelerden Danıştay 1. Dairesinin Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat AYDIN’ın soruşturulmasına izin vermeyen İçişleri Bakanlığının kararını kaldırdığını öğrendik. Bu sürecin başlangıcı yani 16:9’un başlangıcı 2007 yılının 4. ayında bir firmanın kurulması ile başlıyor.
Bir ay sonra bu firma BDDK’dan  arsayı satın alıyor. Kazlıçeşme Mahallesi 89 pafta, 771 ada, 12 parsel sayılı taşınmazı  satın almasıyla başlıyor. Satın aldığı zaman 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planında ve  1/1000 ölçekli uygulama imar planında  E: 1,00 ve ticaret alanında kalmakta iken ilgilisince hazırlanan teklif ile 1,00 emsalden 2,50 emsale ve ticaret alanı, ticaret+turizm alanına alınıyor. Yine ilgilisince 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Plan teklifi ile Emsal 2,50 H: serbest ve bodrum katlar emsal dışı gibi plan notlarıyla 10/10/2008 tarihinde Zeytinburnu Belediye Meclisi tarafından uygun bulunarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına gönderiliyor. 13/03/2009 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi bu dosyayı görüşmeden müdürlüğüne iade ediyor.

Dönemin siyasileri konu ile alakalı 16:9 dosyasını seçim sonrasına bıraktık. Daha etik olur diye söylemişlerdir diye hatırlıyorum. Hemen 29/03/2009 yerel seçimleri öncesidir. 29/03/2009 yerel seçimlerinden  1 gün sonra 30/03/2009 Zeytinburnu Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından valilik makamına  bir dilekçe gönderiliyor. 13/03/2009 tarihli İstanbul Büyükşehir Belediyesi meclis kararı ile  müdürlüğüne iade edilen dosyanın 06/03/2008 tarihinde 5216 sayılı kanunun 14. Maddesine eklenen  bir cümle var. “Üç ay içinde  Belediye Meclisinde görüşülmeyen dosyalar onaylanmış sayılır”  kanun maddesine dayanarak  gereğinin yapılması şeklindeki dilekçeyi  valiliğe gönderiyor.
Valilik de gereğini yapıyor. Planlarda bu şekilde onaylanmış oluyor. İnsanın aklına şöyle bir şey geliyor. İşte ayarlasan  denk getirmeye çalışsan bu şekilde denk gelmez. 2007’de firma kuruluyor. 2008’in 3. ayında bir cümle yasaların 14. Maddesine bir cümle ekleniyor.

Ardından da bir anda planlar onaylanmış oluyor. İnşaat başlıyor. Planlama müdürlüklerinin itirazları mimarlar odasının silüet itirazları ve diğer itirazları ve bizimde  birçok itirazlarımıza rağmen inşaat yapıldı.
Sonuç olarak dönemin başbakanının küstüm dediği Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir TOPBAŞ’ın gözümüzden kaçtı dediği bizim Belediye Başkanı Murat AYDIN’ın   işte gördüğüm zaman insanın  içi acıyor dediği  proje mahkemelerin geldiği son noktasında İstanbul 4. İdare Mahkemesi silüeti bozan kısmına yıkım kararı veriyor.

Büyükşehir Belediyesi ve Zeytinburnu Belediyesi karara itiraz ediyor. Danıştay 14. Dairesi itirazı reddeder ve kararı onar. 02/10/2014 tarihinde konsorsiyum şartı ile  ihaleye çıkılır. Fakat ihaleye kimse katılmaz. 16:9’daki daire sahiplerinin açtığı dava üzerine yıkılacak olan bölümlerin bedelleri  ödenmeden  yıkım yapılamaz kararı almıştır. Şimdi tüm bu mahkeme kararları varken :

1-Traşlanacak bölümlerin bedelleri hesaplanmış mıdır? Ve ne kadardır?

2- Yıkım masrafları hesaplanmış mıdır? Ve ne kadardır?

3-Tüm bu paraları Astay firması mı İstanbul Büyükşehir Belediye  Başkanlığı  mı Zeytinburnu Belediye Başkanlığı  yöneticileri mi ve hem büyükşehirde hem ilçe meclislerinde bu kararlar lehinde oy   veren meclis üyeleri mi  yoksa  Belediyenin kasası mı ödeyecek? Onu merak ediyoruz.

4- Böyle büyük miktarlardaki para Zeytinburnu Belediyesi ödeyecekse nasıl  diğer konularda firmalardan  yardım alıyorsak burayı yapan ve çok para kazanan  bu firmadan da bu yıkımla ilgili bir bedel isteyecek miyiz? Bir yardımda bulunacak mı?

5- Son olarak Danıştay  1. Dairesinin soruşturulma yolunu açma kararından sonra Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat AYDIN hakkında başlamış bir soruşturma var mıdır? Önergemin Başkanlık Makamına havalesini arz  ederim .

Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)
  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

Powered by Dailymotion

banner34