banner32

Köprüler Arası Fahiş Fiyatın Gerekçesi Nedir ?

Birinci ve İkinci Köprü Tır Ücreti Yapılan yüksel zamma rağmen 59.5 TL iken 3.Köprü’de yani namı diğer Yavuz Sultan Selim köprüsünde ise hem Anadolu yakasına geçmek için mesafe 100 Km uzuyor hem de geçiş ücreti otoyol ile beraber Tırlarda 135 TL yi buluyor Neden ?

Köprüler Arası Fahiş Fiyatın Gerekçesi Nedir ?

  Bu Taksimi Kurt Yapmaz Kuzulara Şah Olsa

Devlet Yavuz Sultan Selim Köprüsünü yap işlet devret modeli ile yerli ve yabancı bir konsorsiyuma verdi. Ancak yapılan anlaşma da halkın ve devletin yararı yeteri kadar gözetilmediği iddiaları özellikle köprüyü sık kullanan yüksek tonajlı Kamyon ve Tur sürücüleri’ nin şikayetlerine den oluyor.

Yap İşler Devret Modeli Devletin Aleyhine mi döndü ?

Köprü, yol, havalimanı gibi önemli projelerin Devletin kasasında para çıkmadan yapılması yararlı ve güzel bir uygulama. Ancak devletin verdiği garantilerden dolayı hazinenin ciddi zararlar yaptığı iddiaları son günlerde sosyal medyada en çok konuşulan konuların içinde yer aldı.

Bir okurumuz şunları ifade etti

15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinde enflasyonun en az 5 katı üzerinde bir artış ile  en büyük tırların geçişi 59.5 TL oluyorken Yavuz Sultan Selim Köprüsünde Fenertepe’den Samandıra’ya kadar gidilmesi hâlinde 135 TL geriye gelişte de 60 TL ücret alındığını ifade ederek ayrıca bu köprü kullanılması halinde mesafenin de en az 100 km daha uzadığını ifade ederek  bu köprüyü kullanılmak zorunda bırakılışımız  bize 300 TL ye mal oluyor. Diğer 2 köprüde hem mesafe uzamıyor hem de ücret bu köprünün yarı bedelinden daha düşük diyerek bu hatanın düzeltilmesini istiyorlar.

Osmangazi köprüsünde günlük 40 bin geçiş garantisi devlete pahalıya patlıyor 

Devletin yap işler devret modeli ile yatırdığı işlerde geçiş garantisi vermesi hazineyi zarar uğratıyor.  Osmangazi köprüsü için verilen günlük 40 bin araç geçiş garantisi kapsamında devletin 2 hafta içinde Müteahhit’e verdiği garanti, gereği 20 milyon Amerika doları ödeme yaptığı ifade ediliyor. Konu hakkında konuştuğumuz uzmanlar devletin geçiş garantisi vermesi yerine daha uzun sürelerde işletme hakkı vererek geçiş garantisi için para ödememe yollarını denerse yeterli geçiş olmadığı zaman müteahhit firmanın fiyatları daha makul seviyelere düşüreceğini iddia ederek  geçiş garantisi olduğu sürece hiçbir firma fiyatında indirim yapmaz. Çünkü garanti verilen kadar araç geçiş yapmadığı zaman Müteahhit firma nasılsa ben paramı devletten alıyorum diyerek hiçbir çalışmanın içine girmemesi kabul edilebilir değil.

15 Temmuz ve FSM Köprüleri neden büyük araçlara yasaklandı ?

UKOME kararı gereğince 1 ve 2.köprülerin ağır  tonajlı araçlara geçiş yasağı getirilmesinin Yavuz Sultan Selim Köprüsünü yapan  Müteahhit firmalarına katkı ve destek amaçlı olduğunu ifade eden çok sayıda kişi var.  Zaten zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren büyük araç sürücülerine 59.5 TL yerine 135 TL öde ve yolunu da 100 km uzat denilmesi ne ekonomik bir durumdur ne de adil bir yaklaşımdır. Devlet halkının menfaatlerini korumakla mesuldür. Bir yasaklama  geldiği zaman önerilen yeni şey halkın menfaatine daha uygun olmalı ki sosyal devletin gereği yapılmış olsun.

Akis halde deli dumrul  misali hiç gereği olmayan yere yapılan köprüde geçiş 5 akçe, köprüden geçmezsen dayak yiyerek  üstüne zorla 10 akçe alınması nasıl ki adil  bir yaklaşım değilse şu an Yavuz Sultan Selim ile diğer iki köprü arasındaki  ciddi fiyat farkına sürücü esnafı uzun süre dayanamaz. Bir an önce bu haksızlığa bir çözüm bulmak gerek.

Yavuz Sultan Selim Köprüsünü Kullanıp Avrupa’dan Anadolu’ya Geçiş Zulüm Olmamalıdır

Son günlerde haber ihbar hattımıza köprülerin  geçiş ücreti arasındaki  fiyat farkı  ve Yavuz Sultan Selim Köprüsünde Avrupa’dan Anadolu yakasına geçilmesi  hem 100 km mesafe fazlalığı oluşuyor hem de 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprüsü ile bu köprü arasındaki fiyat farkı  çok fazla. Yeni köprüde ağır tonajlı araçların geçişi Fenertepe’ den Samandıra’ ya kadar olan köprü ve yollar için mesafe 100 km uzuyor ve alınan ücrette 135 TL oluyor. Oysa diğer ilk iki köprüde geçildiği zaman hem mesafe 100 km daha az oluyor,hem de köprü geçiş ücreti 59.5 TL oluyor. İşte Kamyon ve Tır sürücülerinin isyanı bundan dolayı oluyor.

 

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

banner14

banner34