banner32

“Etik, Eşittir Ahlak Değildir”

“Toplum ve Politika” seminerinde konuşan Prof. Dr. Hüsamettin Arslan, “iktidar, devlet, etik ve toplum” kavramlarını analiz ettiği söyleşide, “Etik, eşittir ahlak değildir.”dedi.

“Etik, Eşittir Ahlak Değildir”

Zeytinburnu Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen, Toplum ve Politika” seminerinde konuşan Prof. Dr. Hüsamettin Arslan, “iktidar, devlet, etik ve toplum” kavramlarına değindi. Söyleşiye “etik” kavramını inceleyerek başlayan Prof. Dr. Arslan, toplumda yanlış anlaşıldığını düşündüğü konuya açıklama getirerek, “Etik, eşittir ahlak değildir.”dedi. Ahlakın kurallardan oluştuğunu belirten Arslan, etik kavramını kurallarla açıklayamayacağımızdan bahsetti ve ekledi: “Ahlakın içinde etik de vardır.”

“İKTİDAR KAVRAMI ETİK İLE ÇELİŞİR”

Müslümanlığın insana vaaz ettiği etik bir duruş olduğunu önemle vurgulayan Hüsamettin Arslan, etik kavramının Habil ve Kabil ile başladığını söyledikten sonra sözlerini şu şekilde devam etti:

“Etik, Kalu Bela ile ilgilidir. Kabil’e, ‘Kardeşin nerede,’ diye sorulduğunda; Kabil, ‘Ben kardeşimin çobanı mıyım,’ demiştir. Bu vicdandan kaçmaktır. Sorumluluktan kaçmaktır. Kalu Bela’da Allah, ‘Ben sizin rabbiniz değil miyim,’ diye sorduğunda insanoğlu, ‘Evet’ demiştir. Bu evet, sorumluluğa evettir. Vicdana, etiğe evettir.”

Konuşmasının devamında, iktidar kavramının yanı sıra iktidar ile etik ilişkisini de değinen Prof. Dr. Arslan, “İktidar kavramı, etik ile çelişir. Biz bu iki fenomen arasında kalırız. Oysaki biri olmadan diğeri de var olamaz.”dedi. Arslan, iki fenomen arasındaki ayrımı ise şu şekilde yaptı:
“İktidar, ‘olan’, etik ise ‘olması gereken’dir.”
  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

banner14

banner34