banner32

Davutpaşa Katliamı'nda yaşamını yitirenler anıldı

Davutpaşa'da havai fişek üreten atölyedeki patlamada ölen işçiler katliamın 6. yıldönümde eylemle anıldı.

Davutpaşa Katliamı'nda yaşamını yitirenler anıldı
 1 Ocak 2008’de İstanbul Davutpaşa’da iş cinayeti sonucunda yaşamını yitirilenler bugün yapılan yürüyüşle anıldılar.

Davutpaşa’da Namık Kemal Caddesi girişinde buluşan aileler ve destekçiler, burada toplanarak yürüyüşe başladılar. “Davutpaşayı unutmadık, unutturmayacağız!”, “Kaza, kader de değil, cinayet!” ve yaşamını yitirenlerin resimlerinin yer aldığı pankartlarını açan aileler, “Davutpaşayı unutma unutturma!”, “İş kazası değil, cinayet!”, “Sorumlular belli adalet istiyoruz!” sloganları ile patlamanın olduğu yere kadar yürüyüş gerçekleştirdiler. Ellerinde kırmızı karanfil taşıyan aileler, yürüyüşte  iş cinayetinde yaşamını yitirenlerin isimlerini tek tek haykırarak andılar.

 Katliamın 6. yıldönümü

Patlamanın olduğu yere gelindiğinde ilk olarak, yaşamını yitirenler için saygı duruşu gerçekleştirildi. Ardından aileler adına Hakkı Güleç basın açıklamasını okudu. İş cinayetinin 6 yıl önce gerçekleştiği ve halen sorumluların cezalandırılması için hukuki ve fili mücadele yürüttükleri belirtilen açıklamada, Davutpaşa Katliamı’nın unutturulmayacağı vurgulandı.

 İş cinayetlerine dur demek için...

Açıklamada, Türkiye’nin iş cinayetlerinde Avrupa ülkeleri arasında birinci olduğuna dikkat çekilerek, 2013’te en az 1235 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğine dikkat çekildi. İş cinayetlerine dur demek için mücadelenin sürdürüleceği belirtilen açıklamaya şöyle devam edildi: “Ekmek mücadelesinin işçinin hayatına mal olmasını istemiyoruz. İşçi güvenliğinin sağlandığı, daha insani çalışma koşullarının yaratılmasını istiyoruz. Denetim sorumluluğu olanların görevlerini gereğini yapmasını istiyoruz. ”

Açıklama, 28 Nisan’ın diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de “İş cinayetlerinde Hayatını Kaybedenler İçin Anma ve Yas Günü” olarak ilan edilmesi, Davutpaşa Katliamı’nda hayatını kaybedenler anısına, binanın bulunduğu alanın park yapılması, iş cinayetinde yaşamını yitirenleri temsilen anıt yapılması istemi dile getirilerek sonlandırıldı.


2. bilirkişi raporu sorumluları aklıyor

Açıklamanın ardından patlamanın olduğu yere karanfiller bırakıldı. Aileler, Vatan gazetesinde iş cinayetinde yaşamını yitirenlerin patlamada sorumluluğu olduğuna dair yaptığı habere tepki göstererek, haberin kaldırılmasını istedi. Konuya dair ailelerin avukatı bir açıklama yaparak, farklı gazetelerde de benzer haberler olduğu, haberi mahkemenin bilirkişi raporuna dayandırılarak, işçinin kusurlu olduğunu öne çıkarılan haberler yapıldığını, fakat zaten hazırlanan bilirkişi raporunu aileler olarak kabul etmediklerini belirtti. HDP adına Erdal Oflaz konuşma yaparak, ailelerin yanında olacaklarını, davanın takipçisi olacaklarını belirtti.

Anmanın ardından aileler, Vicdan Nöbeti için Taksim’e hareket ettiler.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

Powered by Dailymotion

banner34