banner32

'Allah,Bir Daha Bu Millete İstiklal Marşı Yazdırmasın!’

İstiklal Marşımızın Kabülünün 94.Yıldönümü Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezinde Büyük Bir Coşku İle Kutlandı.

'Allah,Bir Daha Bu Millete İstiklal Marşı Yazdırmasın!’
Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un eseri olan ‘İstiklal Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 94. yıldönümü Zeytinburnu’nda düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

İstanbul Times Haber Merkezi-Sibel Gülersöyler

Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Birçok farklı okuldan öğrencilerin katıldığı tören oldukça renkli geçti.İstiklal Marşımızın tarihçesi miniklere anlatıldı. .İstiklal Marşı Oratoryosu, şiirler ve günün anlam ve önemini anlatan dinletiler ile izleyiciler duygusal anlar yaşadı

Mehmet Akif İstiklal Marşını Nasıl Yazdı?

Millî Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey'in ricası üzerine arkadaşı Hasan Basri Bey kendisini ulusal marş yarışmasına katılmaya ikna etti. Konulan 500 liralık ödül nedeniyle başlangıçta katılmayı reddettiği bu yarışmaya, o güne kadar gönderilen şiirlerin hiçbiri yeterli bulunmamıştı ve en güzel şiiri Mehmet Âkif'in yazacağı kanısı mecliste hâkimdi. Mehmet Âkif'in yarışmaya katılmayı kabul etmesi üzerine kimi şairler şiirlerini yarışmadan çektiler.

Şairin orduya ithaf ettiği İstiklâl Marşı,17 Şubat günü Sırat-ı Müstakim ve Hâkimiyet-i Milliye'de yayımlandı. Hamdullah Suphi Bey tarafından mecliste okunup ayakta dinlendikten sonra 12 Mart 1921 Cumartesi günü saat 17.45'te ulusal marş olarak kabul edildi. Âkif, ödül olarak verilen 500 lirayıHilal-i Ahmer bünyesinde, kadın ve çocuklara iş öğreten ve cepheye elbise diken Dar’ül Mesai vakfına bağışladı.

İlçe Emniyet Müdürü Yardımcısı bu kısa anekdotu anlattıktan sonra öğrencilere Türkiye’nin Ruhu; Cemil Meriç adlı slayt izlettirildi.Program Öğrencilerin Mehmet Akif’in kabrini ziyaret ettikleri sunum ile devam etti.

Mehmet Akif Bu Marşı Çok Önceden Ruhunda Yazmıştı

Programda bir öğrencinin okuduğu İstiklal Marşımız izleyicilere duygusal anlar yaşattı.

İlk ve Orta dereceli okullardaki öğrencilerin hazırlamış olduğu koro gösterisi sonrasında İstiklal Marşı yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edilerek programa son verildi.

İstanbul Times Haber Ajansı(İTHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

banner14

banner34