banner32

Sümer Mahallesi kentsel dönüşüm yorgunu

Zeytinburnu Times Gazetesi olarak ilçenin tüm mahallelerini gezerek halkın,muhtarın ve STK.temsilcilerinin sorun ve beklentilerini öğrenmeye çalışıyoruz. Zeytinburnu’nun genel sorunu kentsel dönüşüm olmasına karşın Sümer mahallesi için bu sorun en önemli konu olarak karşımıza çıkıyor.

HABERİN GALERİSİ
Yası,veli,sümer

Yası,veli,sümer

Sahil Park konutları olarak yapılan binalarda hak sahiplerine teslimat yapılması aşamasına gelindiği halde KİPTAŞ ve hak sahipleri arasında ciddi sorunların olduğunu mahalle sakinleri tarafından ifade ediliyor.

Zeytinburnu Times Haber Merkezi

İlk durak mahalle muhtarı Akın Coçkun’a oldu

Her mahallede yaptığımız gibi Sümer’de ilk olarak mahallenin seçilmiş yetkilisi olan muhtarlığa ziyaret yaptık. Zeytinburnu Mahalle muhtararının en genci olan Akın Coşkun’a mahallesindeki sorun ve sıkıntıların neler olduğunu sorduk işte muhtarın cevapları;

Temizlik ve çöp konusunda belediye hizmetlerinden çok memnunuz.Beyaz masaya ilettiğimiz her türlü soruna olumlu veya olumsuz cevap alıyoruz.Bundan dolayı Belediye başkanı Murat Aydın’a ve çalışma arkadaşlarına buradan teşekkür etmek isterim.

Ancak mahallemin şu an en büyük sorunu kentsel dönüşümdür. İlk başta doğrusu kentsel dönüşümün sorunsuz bir şekilde yapılacağını düşünmüş ve mahallemde böyle bir çalışma başladığı için çok da sevinmiştim ama söylenen bir çok çalışmanın yapılmadığını görmek beni üzüyor. Sahil Park’ın temeli atıldığı zaman KİPTAŞ müdürü Sayın ismet Yıldırım Trafoyu ve yolu Merkez evlerinin yanında olduğu gibi yerin altına alacaklarını ifade etmişti. Ancak daha binalara yerleşim başlamadığı halde trafik felç olmuş durumda. Yarın  yerleşim başlayınca durumun ne kadar karmaşık olacağını düşünmek bile istemem.

Bir çok hak sahibi muhtarlığa gelerek KİPTAŞ’ın kendilerine adaletli bir şekilde davranmadığını iddia ederek şikayette bulunuyorlar. Daha dün bir sakin geldi. Eğer büyük daire istersek fark olarak m2 sini 2.400 TL den sayıyorlar. Ama bizim dairemiz büyük ise ve bize küçük daire verecekleri zaman aradaki fark için de M2 fiyatına 1.500 TL den ödeme yaptıklarını iddia etti. Buradaki haksızlık çok açık ne net. Bana göre  KİPTAŞ dönüşüm içine giren yerlerdeki hak sahiplerinin evlerini tespit edecekti.Sahil Park’ta da üç aşağı beş yukarı bunları yakın metrekareden daire yapsalardı şu an daha az sıkıntı yaşanabilirdi. Mahallenin muhtarı olarak ben bile bu konularda net bilgilere sahip değilken bir dairesi olan Nevin teyze ve Mehmet amca nasıl bilecek anlayamıyorum dedi.

Mahallerin yüz akları bilgi evleri

Zeytinburnu Belediye başkanı Murat Aydın’ın en önemli ve geleceğe yönelik yapılan yatırımlarının başında hiç şüphe yok ki bir çok hizmeti gören bilgi evleridir. Sümer bilgi evinin tam 6.300 kayıtlı üyesi var. İdareci Yılmaz Dağhan ziyaretimizde başka bir iş için dışarıda olduğundan dolayı yardımcısı Emine Orak bilgi evinde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Sümer mahallesi bilgi evinde Nuripaşa Mahallesi sakinleri de istifade ediyorlar. Derslerini yapan öğrenciden tutun hastane randevusunu almaya gelen ev hanımına kadar herkesi bilgi evlerinde görmek mümkün. Öğrencilere yardımcı olan öğretmenlerin samimi,idealist ve çalışkan olduklarını her bilgi evinde görmek mümkün. Öğrenciler de öğretmenlerini çok seviyorlar. Sümer bilgi evinde 6.300 üyeye hizmet veren,Yılmaz Dağhan,Emine Orak, Fatma Dal,Gülistan Toksoy ve Hizmetli Tülay Erkan’ın bir öğrenciye daha fazla yardımcı olmak için gösterdikleri  çabalara defalarca şahit olduk. Öğrenciler  birinci adresleri olarak evlerini,ikinci adres olarak okullarını ve artık üçüncü adres olarak da bilgi evlerini görüyorlar. Sadece ders yapmıyorlar. Stranç,Cenga,bilgisayar oyunları ve çok amaçlı salonlarda bir birinden ilginç aktiviteler yapıldığına şahit oluyoruz.

Sümer Mahallesi Muhtarı Akın Coşkan : En büyük sorunu kentsel dönüşüm adı altında yapılan çalışmalar.5 yıldır devam eden Kiptaş’ın yaptığı mevcut alanda yaptığı çalışmalar diyebiliriz.Vatandaş bu konuda sıkıntılı.Vatandaş devletine çok fazla güvenmiyor.

Marmara forum trafiği bizim mahallemizde ki insanları da etkiliyor.Perdeciler çarşısında ki esnaflar hafriyat yapamıyor.

Bilgi evini anlatır mısınız?

Bilgi Evi Öğretmen Emine Orak: Şuan 5800 tane üyemiz var.15 gün süre içinde kitapları evlerine götürebiliyorlar. Haftada 250-300 e yakın kitap alıyorlar.Bilgisayarlardan ücretsiz çıktı alabiliyorlar.

 

Öğrenci Şilan Kaya: Bilgi evinden kitaplar alıyorum, bilgisayar bölümünde ödev yapıp eğleniyorum.

Öğrenci Yusuf Kaya: Her gün geliyorum, bilgi evinden memnunum.

Öğrenci Kardelen: Bilgi evinden memnunum, ödevlerimi yapıyorum. Ödevler dışında kitap okuyoruz, oyunlar oynuyoruz.

Öğrenci Feyzullah Tan: Araştırma ödevlerimi yapıyorum, kitaplar alabiliyorum. Hocalardan memnunum.


Sümer mahallesinin sorunları nelerdir?

Vatandaş Necati Korkut: Kentsel dönüşümü bilmiyoruz. Evler küçük, sorunlar büyük. Belirsiz biz durumdayız, bilgi sahibi değiliz.

Esnaf Özcan Tur: En büyük sıkıntı kentsel dönüşüm. Bir netlik yok, herkesin kafasında sorular var.

Esnaf Hasan Uçar: Kentsel dönüşüm netleşsin istiyoruz. Temizlik hususunda çalışmalar güzel.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

Powered by Dailymotion

banner34