banner32

Şeker Yükleme Testi

İstanbul Times Yayın Grubu olarak Avrasya Hospital’in sağlık sohbetlerine her hafta konuk oluyoruz ve sizleri bilgilendirmeye devam ediyoruz.

Şeker Yükleme Testi
Her hafta Cuma günleri Avrasya Hospital’in konferans salonunda gerçekleştirilen sağlık sohbetlerinde önemli bir konu hakkında halk bilinçlendiriliyor ve konular ayrıntılı olarak inceleniyor.Ayrıca seminer sonunda doktorlara kafanıza takılan her türlü soruyu sorabilme imkanına da sahip oluyorsunuz.Tamamen ücretsiz olan bu seminerler Avrasya Hospital’in halka verdiği değerin en açık göstergesi.

Zeytinburnu Times Haber Merkezi


Bizler de İstanbul Times Yayın Grubu olarak her hafta Avrasya Hospital’in konuğu oluyoruz ve siz değerli halkımızı bilinçlendirmeye devam diyoruz.

Bu haftaki sağlık sohbetinin konusu; Şeker Yükleme Testi

Avrasya Hospital hekimlerinden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ve Tüp Bebek Uzmanı
Op.Dr Mehmet KOÇ’un
anlatımıyla renkli geçen seminerden derlediklerimiz…

Şeker Yükleme Testinin Anneye Ve Bebeğe Zararı Yoktur


Şeker yükleme testi uzun yıllardır güvenle yapılan anne ve bebek için hayati önem taşıyan bir testtir. Bir dilim pasta veya iki dilim baklava da ne kadar şeker varsa şeker yükleme testinde de o kadar şeker vardır.
Gebelik öncesi salgılanan insülin yeterli iken , gebelikte oluşan değişiklikler ve kilo artışı nedeni ile insülin ihtiyacı artar gebelerin % 3-10 un da yeterli insülin salgılanamadığından gestasyonel diabet gelişir.
Her şeyi bildiğini iddia eden ve her konu da söz söyleyenler aslında hiçbirşey bilmeyenlerdir.
Gündem de kalmak için bilinçsizce ve hiçbir bilimsel temele dayanmadan yapılan açıklamalar anne ve bebekleri için zararlı olmuştur ve zarar vermeye de ne yazık ki devam etmektedir.

Şeker yükleme testinin bebeğe zararlı olduğu gibi bilimsel temelden yoksun bir iddia ,gündemi meşgul etmeye devam etmektedir. Türk jinekoloji ve Obstetrik derneğinin gebelikte yapılan şeker yükleme testinin zararının olmadığını açıklamasına rağmen hastalarımız testin zararlı olduğu düşüncesi ile şeker yükleme testini yaptırmaktan kaçınmaktadır.

Amerikan Diabet Derneğinin gebelikte şeker taraması ile ilgili önerileri şunlardır:

1. Obezite
2. Bir önceki gebelikte Gebelik Diabeti tanısı konulmuş veya 4000 gramın üstünde bebek doğumu
3. İdrar tetkikinde şeker pozitif
4. Daha önce Polikistik Over Tanısı konulmuş
5. Ailede Tip 2 Diabet tanısı varsa

Bu gebelere hemen şeker yükleme testi yapılmalı 24 haftayı beklememeli ve eğer şeker seviyesi yüksekse öncelikle diet ,diet yetersiz kalırsa da ilaç tedavisine başlanmalı.

Risk faktörü yok ve gebeliğin ilk üç ayında yapılan kan testlerinde şeker testleri normal sınırlar içerisinde ve
1. 25 yaşınından küçük
2. Gebe kalmadan önce normal kilolu
3. Ailesinde şeker hastalığı hikayesi yok
4. Daha önce yapılmış şeker yükleme testi normal olan gebelerde

şeker yükleme testi gebeliğin 24-28 haftaları arasında yapılmalıdır.

Gebelikte yüksek seyreden şeker seviyelerinin anneye ve bebeğe olumsuz etkileri vardır.

Anneye Etkileri:

1. Diabetik Retinopati:Yüksek şeker seviyesi vücuttaki tüm damar yapılarını olumsuz etkiler.Şeker hastalığında kontrolsüz yüksek şeker seviyeleri körlüğe kadar gidebilen göz problemlerine sebeb olabilir.
2. Böbrek Hastalıkları:Kontrolsüz yüksek şeker seviyeleri böbrekleri olumsuz etkiler
3. Gebeler de kan basıncını artırarak hipertansiyon riskini artırır.

Yüksek şeker seviyelerinin Bebek üzerindeki olumsuz etkileri:

1. Düşük riskini artırır.
2. Gebeliğin erken dönemindeki yüksek şeker seviyeleri özellikle bebekler de kalp ve sinir sistemi anomali riskini artırır.
3. Diabetik anneden doğan bebeklerde çocukluk çağında obezite daha sık görülür
4. Doğum ağırlığının 4000 gramın üzerinde olması ve buna bağlı olarak doğum yaralanmaları ve sezaryen doğum oranın da artış
5. Bebeklerin akciğer gelişimini yavaşlattığından doğum sonrası solunum sıkıntısı ve yenidoğan bakım ünitesinde yatma riskini artırır.
6. Uzun dönem takiplerde gebeliklerin de kontrolsüz şekeri olan kadınların çocuklarının zeka seviyeleri ve öğrenme kabiliyetinin diğer çocukardan geri olduğu görülmüştür.

Kolaylıkla her yerde yapılabilen ucuz bir test olan şeker yükleme testi zararı olmadığı gibi anne ve bebek için bir çok olumsuz durumu gerçekleşmeden önlememizi sağlar.
Kadın doğum uzmanları anneleri ve onların bize emaneti olan karnında ki bebeklerini çok sevmektedirler,annenin ve bebeğinin zarar göreceği bir testi yapmayacaklardır.
Bilimsel temele dayanmayan ,uzmanı olmadığı bir konuda konuşan birinin değil de gebeliğin hukuki ve vicdani tüm sorumluluğunu alan kadın doğum uzmanları ile Türkiye de ve Dünya da ki bilimsel kurulların önerilerine uyulması daha doğru olacaktır..
Gebelikte ortaya çıkan kontrolsüz şeker yüksekliği anne ve bebek için zararlı iken.Bir dilim pastadan yada iki dilim baklavadan daha fazla şeker içermeyen , gebelik boyunca bir kez yapılan şeker yükleme testinin bebeğe ve anneye zararı yoktur.

Op.Dr Mehmet KOÇ Kimdir?

Kırşehirde doğdu. Atatürk Üniversitesi Tıp fakültesini bitirdi. Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığı Eğitimini Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma hastanesinde tamamladıktan sonra 2003-2007 yılları arasında özel bir sağlık kuruluşunda çalıştı.2007 yılında İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesinde Perinatoloji (2. Düzey USG kursuna katıldı) 2008 yılında yurtdışında Laparaskopi(kapalı ameliyat) eğitimi aldı.2008 Kasım ayından itibaren hastanemizde çalışmaktadır. 2010 yılında İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Yardımcı Üreme Teknikleri Merkezinden Tüp Bebek uzmanlığını eğitimini tamamlayarak .Tüp bebek uzmanlığı sertifikası

Kaynak;İstanbul Times Haber Ajansı(İTHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

banner14

banner34