banner32

Sosyolog Arslan: Sosyalist yönetmenler eşcinselliği keşfetmek istiyor

Sosyolog Prof. Dr. Hüsamettin Arslan, Toplum ve Politika seminerinde tarihçilerin bakış açısının tarihi olayları farklı biçimde ele almasını anlattı.

Sosyolog Arslan: Sosyalist yönetmenler eşcinselliği keşfetmek istiyor
 Popüler tarihi filmlerinde bunun net olarak ortaya çıktığını ifade eden Arslan; sosyalist yönetmenlerin geçmişe bakıp eşcinselliği keşfetmek istediğini söyledi.

Zeytinburnu Times Haber Merkezi

GEÇMİŞ REDDEDİLEMEZ BİR BİÇİMDE VARDIR

Uludağ Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüsamettin Arslan, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde ayda bir gerçekleşen Toplum ve Politika seminerinin Mayıs ayı dersinde “Tarihçiler, Tarihler ve Tarihimiz” konusunu anlattı. Tarihin 2500 yıllık bir geçmişinin olduğunu söyleyen Prof. Arslan; Amerika, İngiltere gibi ülkelere nazaran Türkiye’de tarihin daha önemli bir disiplin olduğunu belirtti. Geçmiş tarihleri uzun olan toplumların daha derin toplumlar olduğunu ifade eden Prof. Arslan 20. yy’da tarih ve geçmişin ayrı şeyler olduğu iddiasına yönelik “Bütün toplumların geçmişi vardır. Geçmiş reddedilemez bir biçimde vardır. Modern insan sadece gördüğü şeylere inandığı için bunu ona anlatmak zordur. Gözüyle görmediği şeylere inanmayanlar geçmişi göremez. Geçmiş görmediğimiz zaman da, ontolojik olarak vardır ve reddedilemez” sözleriyle, geçmişin tarihteki önemine dair düşüncesini paylaştı.

İnsanların tarihten her devirde farklı şeyler anladığının altını çizen Prof. Dr. Hüsamettin Arslan, geçmişin reddedilemezliğine karşın tarihin tarihçilerin bir kurgusu olduğunu söyledi. Farklı dünya görüşlerine sahip tarihçilerin kendi görüşleriyle geçmişe baktığını ve tarih yazdığını söyleyen Prof. Arslan, konuya örnek olarak sosyalist tarihçi Mustafa Akdağ’ı verdi.

DENİZ GEZMİŞLER CUNTA DARBESİNİ DESTEKLİYORDU


“Tarihçi Mustafa Akdağ, 1971’de darbeye teşebbüs eden dönemin Korgenerali Cemal Madanoğlu’nu destekliyordu ve darbe olsaydı milli eğitim bakanı olacaktı. Deniz Gezmişlerde Madanoğlu cuntasının darbesini destekliyordu. Türkiye’de halk darbesi imkânsızdı ve bunu ordudan bekliyorlardı. Akdağ, olaylar sonucu mahkemeye çıkarıldı ve ikinci mahkemede kalp krizi geçirerek öldü. Akdağ’ın Osmanlı tarihine bakar ve sınıflar olmadığı için, diyalektik olayları ele alır. Mesela Celali isyanlarını görmüş ve onlar üzerine çalışarak kendi düşüncesi olan marksizme uygun fikirler bularak, Osmanlı tarihini oradan ele almıştır. Tarihçi geçmişe bakar ve kendi bakış açısının gör dediği şeyleri görür. Osmanlı’nın son dönemine bakıp, ona bir “Cumhuriyeti doğurma” misyonu yüklenmiştir mesela bugünkü tarihçilerimiz tarafından. Böyle yorumlamalarında bir sorun yok, sorun; onlara “bu senin bakış açın” denildiğinde buna karşı çıkmalarındadır.”
Türkiye’de geçmişe bakan muhafazakârların, liberallerin ve sosyalistlerin gördüğü şeyin başka olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hüsamettin Arslan, son yılların popüler tarih dizisi Muhteşem Yüzyıl gibi tarihi filmler üzerinden konuya açıklık getirdi.

SOLCU YÖNETMENLER EŞCİNSELLİĞİ KEŞFETMEK İSTİYOR

”Muhteşem Yüzyıl’da mesela film kurgu, tarihçilerin yaptığı bir kurgudur. Tarihçi geçmişe bakar ve kendi bakış açısının gör dediği şeyleri görür. Tarihi filmlerde bunu somut olarak görürüz. Türk solu mesela geçmişe baktığında ısrarla eşcinselliği keşfetmek ister. Bu, Osmanlı’da eşcinsellik çok olduğu için değil, mesela o dönemin filmini çeken yönetmenin öyle bir çevrede yaşadığı ve modern kültür onlardan bahsetmeyi gerektirdiği içindir. Bu yüzden geçmişe baktığında sadece bunu görür ve sunar.”

Kaynak;İstanbul Times Haber Ajansı(İTHA)



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

banner14

banner34