banner32

Zeytinburnu’nda sosyal belediyecilik 10 numara

Zeytinburnu'nda hayat var 

Zeytinburnu Belediye başkanı Murat Aydın şu an belediye başkanlığında 15.senesine girmiş durumda.

Bir dönem içinde yeni 5 yılda çevresinde yüzlerce hatta binlerce kalbi kırık,yüreği buruk insan bırakan belediye başkanları görünce Murat Aydın’ın ne kadar zor bir işi 15 yıldır başarılı bir şekilde yaptığını daha iyi anlıyor insan.

Zeytinburnu nereden nereye 

Belediyecilik faaliyetlerini zaten yapması gereken asli görevleri olduğu için o alanda yapılan başarılı çalışmaları anlatmaya gerek görmüyorum.

Minik bir olay anlatayım bundan 23 yıl önce Mahmutpaşa Ortaokunda öğrenciyiz. Her yağmurda gazete ve televizyonlarda su basan ev haberlerinden dolayı Zeytinburnu’luyum demeye utandığım için soran arkadaşlara ilk önce soruyu unutturmaya çalışırdım.

Eğer arkadaş işin peşini bırakmaya niyetli değilse bu seferde  Zeytinburnu ama Bakırkö’ye daha yakınız diyerek topu hep taca atarak o eziklikten kurtulmaya çalışırdım.

Ortaokuldan sonra bu serfe de Aksaray’da bulunan Valide Sultan Pertevniyal  lisesine giderken de Zeytinburnu’luyum demeye utandığımı söyleyeyim.

Oysaki bu ilçe Bizans ve Osmanlı’da Sur dibine en yakı yer olması bakımından suyu temiz ve şifalı Ayazmalar burada idi. Bağ bahçelik (Cevizlibağ,Şabanağa Çiftliği vs.vs.)bir çok güzel yer yine bu ilçede idi. 

Ta ki Cumhuriyetin ilk yıllarından Zeytinburnu çevresine kurulan Sümerbank, Akfil, Bozkurt, Narin, Aksu,Akın Tekstil vs.vs.fabrikalarda çalışan Trakyalı ve yurdun bir çok değişik yerlerinden gelen kişilerin başımızı sokacak iki çift göz evimiz olsun çalışarak çoluk çocuğumuza bakalım mantığı ile 1947’den sonra mantar gibi büyüyen gece kondu dönemi ilçenin o eski bağ bahçelik ve inziva yeri olan Zeytinburnu’nun kaderini değiştirdi. Bu kötü imaj halen bir çok kişinin belleğinde tap taze duyuyor. Şimdi 1999’dan sonra ne tür gelişmeler oldu kısacık  göz atalım.

Bakınız belediye reisimiz 15 yılda belli başlı neler yaptı;  

-İlçenin yer altı ve yerüstü imar çalışmaları yapıldığı için artık evleri su basmıyor 

-Merkezefendi Tıp festivali yapılarak vatandaşı alternatif tıp ile alakalı bilgi sahibi 
  olmasını başardı.

-Çanakkale şehitlik ziyaretlerini ilk başlatan Mucit belediye Zeytinburnu oldu.Ben 
  de 3 ayrı gurup ile  ecdadın şahadet şerbetini içtiği yerleri Zeytinburnu’nun 
  büyük bir çoğunluğu ya direkt gezdi yada kendine anlatan bir yakını gidip 
  oraları gördü.

-Yıllar yılıdır İstanbul’da yaşadığı halde bir türlü Boğa Turu yapamayan on bilerce  
  kişiye Boğaz turu yaptırıldı.

-Bilgi evleri projesini ilk başlatan belediye oldu.

-Eğitim,spor ve çevre ile alakalı  belediye bir çok yatırım yaptı.

-Kuruluştan Kurtuluşa Bilecik,Sögüt seyahatleri  ile ilçe halkı Osmanlının  kuruluş    
  ve kurtuluş meşalesini nerden yaktığını halka gösterdi.

Bu maddeleri uzatmak mümkün ama bunlar gibi yüzlerce çalışma Murat Aydın’ın 15 yıllık başkanlığı döneminde yapıldığı için gereksiz yere uzatma gereği duymuyorum.

1985 yılında Malatya’dan çıktık yola rüzgar bizi Zeytinburnu’na getirdi

1985 Yılında İlk İstanbul’a geldiğimde Malatya Beydağı Turizm’in aracında  inip biraz aşağı doğru gittiğimde Merkezefendi Camisini ve çevresini görünce oranın manevi ve bozulmamış atmosferi beni cezbetmişti. Halen de Merkezefendi’ nin bir bölümü bana bu tadı veriyor.

Murat Aydın’ın en güzel icraatlerinden birisi de Tıp Festivali

Zeytinburnu Belediye başkanı Murat Aydın  13 yıllık belediye başkanlığı süresince birçok yeniliğe öncülük etti. Bu yeniliklerden biriside Kanuni Sultan Süleyman döneminin önemli din bilgini ve halk hekimi olan Merkezefendi’ adı ile 13 yıldır ara verilmeden  alternatif tıp ile alakalı bir çok bilginin paylaşıldığı tep festivalini yaptı. Bu festival artık ilçe ile bütünleşmiş durumda. 

Başkan Aydın Türkiye’nin ilk Tıbbi bitkiler bahçesini de Merkezefendi’de yaparak yaptığı çalışmayı taçlandırdı. 

Merkezfendi Tıp festivalinde neler konuşuluyor ?

8  Haziran’da başlayacak ve bir hafta devam edecek olan Geleneksel Merkezefendi Tıp festivalin’de alternatif tıp alanında birbirinden ilginç konuların,profesörler,doçentler.doktorlar ve konunun uzmanları tarafından detaylı olarak ele alınıyor.

Ayrıca etkinlik ve bölgenin manevi atmosferi de dikkate alınarak seçilen sanatçılar ile  konser,sohbet ve bilgilendirici mahiyette de bir çok etkinliğe ev sahipliği yapacak olan Geleneksel Merkezefendi Tıp Festivaline yurt içi ve yurt dışında da bir çok uzman katılıyor.İlçenin kültür ve sanat  hayatına da önemli bir canlılık getiren tıp festivali’nin ilçenin tanıtımında da çok önemli bir faaliyet olduğunu biliyorum.

Festivalin yapıldığı bölge ruhumu dinlendiriyor.Bir tarafta 1637 de yapılan İstanbul’un Galata dan sonra en büyük ve en eski 2.Mevlevihanesi ki şu an Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi olarak hizmet veriyor ,diğer tarafta tüylerimi diken diken eden 1453 panoramik müze,hemen ilerisinde.

Efendimizin 27.Göbekten torunu Seyitnizam Hazretleri,Merkezefendi çilehanesi,camisi ve kabri gibi bir çok güzelliğin bulunduğu bölge sevilmez de ne yapılır ?


İşte bu ve benzeri özelliklerden dolayı Zeytinburnu ilçesinin 13 mahallesinde beni en çok heyecanlandıran iki mahallesi var birisi Merkezefendi diğeri de Kazlıçeşme mahallesidir.

Tarihi,nostaljiyi,bozulmamış bir bölgeyi görmek isteyen okurlarımız 9 Haziran ile 17 Haziran arası Panorama 1453  müzesinin yanı başında yapılacak olan Geleneksel Merkezefendi Tıp Festivaline davet ediyorum.

Merkezefendi kimdir ?

1463 (Hicri 868) Denizli’nin Buldan ilçesinde doğdu. İstanbul’da yetişen ve Manisa da görev yapan alim ve evliyanın büyüklerinden. İsmi, Musa olup, Merkez Muslihuddin lakabıyla meşhur oldu.

Efendi küçük yaşta memleketinde yaptığı ilk medrese tahsilinden sonra, Bursa ve İstanbul’daki medreselerde okudu. Ahmed Paşanın derslerinde bulundu. Tefsir, hadis, fıkıh ve tıb ilminde yetişti.

Kadı Beydavi Tefsiri’nin büyük bir kısmını ezberledi. Medrese tahsili esnasında tekkelere gidip, oradaki alimlerin sohbetlerine de katılarak feyz ve bereketlere kavuştu. Otuz yaşına geldiğinde medrese tahsilini tamamlayıp çevresinde sayılan büyük bir alim oldu.

Şeyhülislam Ebüssü’ud Efendinin hürmet ve muhabbetini kazanana Merkezefendinin he alternatif tıp alanında hem de dini ilimler alanında vatana ve millete ciddi hizmetleri oldu.

Halvetiye yolu büyüklerinden Sümbül Sinan Efendinin meşhur talebelerinden olan Merkez Efendi 1552 (H.959) yılında İstanbul’da vefat etti. 

Cenaze namazını; ’Dünyada bu kimseyi riyasız olarak görmüştük.’ buyuran şeyhülislam Ebüssü’ud Efendi kıldırdı. Naşı büyük bir kalabalık tarafından uzun bir süre omuzlarda taşınıp, Topkapı surlarının dışında kendi yaptırdığı caminin türbesine defnedildi.

Muallim Naci ta yıllar önceden "Marifet iltifata tabidir,Müşterisiz meta zayidir". Yani yapılan çalışmaları takdir edip verilen emekleri görmezden gelirsek samimi ve iyi çalışan idarecileri zor görürüz.

Murat Aydın’a ilçenin çehresini değiştiren çalışmalar için hayatımızı kolaylaştırdığı için çok teşekkür ederim.

8 Haziran 2013 Saat 17.00’da Merkezefendi Tıp festivalinde buluşalım.
 
Zeytinburnu Times / Hüseyin ÇETİNER 2 Haziran 2013
YORUM EKLE

banner33

banner14

banner34