banner32

Sen Zeytinburnusun büyük düşün

Alan olarak İstanbul’un en küçük ve şirin ilçelerinden birisi olan Zeytinburnu Suriçi İstanbul’una en yakın yer olduğu halde bugüne kadar kültürde,sanatta,edebiyatta istenilen düzeyde bir başarıyı yakalayabilmiş değildi.

Kısaca içi altın ve mücevherat dolu bir sandığın üstünde oturuyoruz ama bu değerin farkında değiliz.


Amerikalılar George Washington’un Piposunun  sergilendiği müzede yılda milyarlarca dolar para kazanırken bizler çağ açıp çağ kapatan Fatih Sultan Mehmet Han’ın Namaz kıldığı ve yaptırdığı Kazlıçeşme Fatih Camisini ilçede ikamet edenlere bile tanıtamıyoruz.

Düşünsenize 1453 yılını bize yaşatacak bir senaryo ile bu yapıyı Fatih ile birleştirip tanıtımını yapabilsek burayı merak edip görmeye gelen çok kişi olacağından şüphem yok.

Peki bu sandığın içinde neler var ? 

1-Marmara denizi var ama sanki Zeytinburnu’na sınırı yokmuş gibi kopuğuz buradan,

2-İstanbul’un fethinden önce yapılan  ve minaresi önde olan ender camilerden birisi olan Kazlıçeşme Fatih camisi var değeri bilinmiyor…

3-Yenikapı Mevlevihanesi 1637 yılında Galata mevlevihanesinden sonra İstanbul’a yapılan 2. ve en büyük mekan olmuş ama ilçemiz bundan da
   yararlanamamıştır. (Buranın üniversiteye tahsis edilmiş olması yeteri manada buradan yararlandığımızı göstermez)

4-Peygamber efendimizin 27.göbekten torunu olan Seyitnizam hazretlerinin kabri burada o muhterem zatı da tanıtamıyoruz.

5-Ünlü halk hekimi ve Kanuni Sultan Süleyman’ ın damadı Merkezefendinin çilahanesi ve kabri de ilçemizde bundan da yeteri manada
   yararlanmıyoruz.

6-Abdi İpekçi spor salonu sanki ilçe sınırları içinde değilmiş gibi bir hava veriyor. Bu ismin başına mutlaka ZEYTİNBURNU  ibaresi getirmek gerek…

7-Hele ilçemiz sınırları içinde bulunan panorama 1453 müzesinin isminin önünde de mutlaka ZEYTİNBURNU 1453 PANORAMA MÜZESİ şeklinde bir
   ibare kullanmak gerek.

8-Şifalı suları olduğuna inanılan Rum ve Ermeni ayazmaları halen faal ama ilçe sakinleri bile  bundan haberdar değil.

9-Tıbbi bitkiler bahçesi var  yeteri tanıtım ve reklam yapılamıyor.

10-İstanbul’un Feht edilmesine katılıp ilk şehit olan Yedikardeşler türbesi burada ancak bi haberiz…

11-Fatih Sultan Mehmet han tarafından kurulup 500 yıl Ayasofya Camisi vakfına kira ödeyen Kazlıçeşme tabakneleri burada kurulmuş dünyanın        ilk teşvik sistemini Fatih burada uygulamaya koymuştu….Tabakheneler şu an buradan taşınmış olsalar da DERİ’nin moda ve konfeksiyon              merkezi halen ilçemizdir. Bu tarihi değerden mutlaka yararlanmamız  gerekir

11-Sultanhamam 20 yıl önce kumaş ve konfeksiyon sektörü için ne anlam ifade ediyorsa bugün bu rolü ilçemiz üstlenmiştir. Yılın 365 günü
      moda,tasarım ve tanıtım faaliyetlerinin yapıldığı bir merkez kurulup kumaş tüccarının hizmetine sunulmalıdır.Bu merkezin 
      başındaki kişi renk uyumu,moda,tasarım,trend ve dünya da oluşan talepleri dikkate alan yayınları ve çalışmaları takip ederek kumaş üreticisi
      ve satıcılarına lojistik destek sağlamalıdır.
 
12-Belediye başkanı Murat Aydın’ın hayali olan Kültür adası projesi de bir an önce hayata  geçmelidir.

İlçemizin sahip olduğu değerleri sıralamak sayfalar dolusu bir yer alır.Biz şimdilik bu kadarı ile yetinerek  bu sandığın içine gizlediğimiz değerlerden nasıl yararlanırız ’ın hesabını yapalım.

Önce İmaj 

Bakırköy Osmaniye ile Zeytinburnu Sümer’in arasında 500 metre fark yok .Bakırköy Osmaniye de 150 m2 lik bir daire ortalama olarak 600 bin TL ye alıcı buluyorken imaj sorunu olan ilçemizde aynı büyüklükteki bir yer yarı fiyata alıcı bulamıyor.
İlçede büyük yatırımları olan gruplar tanıtım ve reklam çalışmaları ile ilçenin imaj sorununu düzeltmek adına yapılacak çalışmaların finansında kullanılmak üzere yapacakları katkılar ile hem kendileri kazanacak,hem ilçe kazanacak hem de ülkemiz kazanacak.
Gelişen teknolojiye paralel olarak artık ülkeler değil şehirler,hatta ve hata ilçeler yarışıyor. Zeytinburnu da bu yarışta yerini almak istiyorsa üç konuda öne çıkmak zorunda 1.TURİZM,2.si DERİ ve 3.Sü de TEKSTİL olmak üzere öne çıkacak çalışmalar yapmalıdır. 

ZEYDEF İlçeye Çok şey katabilir 
Kısa bir süre önce ZEYTİNBURNU DERNEKLER FEDERASYONU başkanı Yıldıray Baş ve yönetimi Kaymakam Mustafa Dündar ve Askerlik Şubesi başkanı Binbaşı Ali Koluaçık'ı ziyaret ederek projeleri hakkında bilgi verdi.

Konuşmasının bir yerinde Yıldıray başkan Kitap basımı dahil bir çok konuda ilçemizin geleceği adına çalışma yapmak isteriz dedi. İlçenin kitabını yazan birisi olarak Kaymakam bey'in makamında çıkar çıkmazsayın başkana yeter ki ilçenin tanıtımı olsun.Ben sizden telif ücreti almadan kitabımın basımını yapıp dağıtmanıza muvafakat ederim demiştim.

ZEYDEF idarecilerinin hedefleri büyük. Ben planlı çalışmaları halinde hedeflerine ulaşacaklarına da inanıyorum. Başkan Yıldıray Bey'in ifade ettiği bir çok çalışma yapılabilir.Biz gazete olarak ilçeye yapılacak olan her türlü katkının yanında yer almak isteriz.

Akıl için yol birdir. Bu ilçenin kitabını yazan birisi olarak artık içinde altın ve mücevherat olan sandığın üstünde oturmayalım diyerek kafa yoruyorum.

Dev inşaat firmaları haklı olarak imaj sorunu olan Zeytinburnu ismini projelerinde kullanmaktan kaçıyorlar. Birileri Zeytinburnu’nun Bizans ve Osmanlı döneminde yeşilliklerle,şifalı sularla Kudüslü papazlarının,Seyitnizamların ve Merkezefendilerin  en muhteşem çalışmalarını yaptıkları yer olduğunu anlatmalı. Halen Cevizlibağ, ismi bile burada bağların ve bahçelerin olduğunu ifade etmiyor mu ?

Merkezfendi Tıp Festivali

Merkezfendi Tıp festivalinin yapıldığı mekana gidince müthiş derecede içim huzur buluyor. Bunun bir çok nedeni var. İlki tarih kokan bir ekan olması,ikincisi bir çok tarihi mekanın burada oluşu,üçüncüsü az da olsa buranın henüz gökdelenlere teslim olmaması,Merkezfendi,Seyitnizan başta olmak üzere bir çok önemli şahsiyetin burada medfun olması gibi nedenlerden dolayı MERKEZFENDİ CAMİSİNİN bukunduğu muhiti çok seviyoırum.

Bu festivali 13 yıldır yapan Belediye başkanı ve çalışma arkadaşlarına çok teşekkür ederim...

Zeytinburnu Times Hüseyin Çetiner 
 
YORUM EKLE

banner33

Powered by Dailymotion

banner34