banner32

Zeytinburnu Kültür Sanat Etkinlik Takvimi: 10-16 Ocak 2022

Zeytinburnu Kültür Sanat’ta yine kültür hayatımızda önemli başlıkların açılacağı bir hafta bizleri bekliyor. Sezon boyunca düzenli olarak devam eden söyleşi ve seminerlerin yanı sıra, Zeytinburnu Kültür Sanat, sergi, sinema, tiyatro, çocuk tiyatrosu ve konser kategorilerinde de nitelikli sanatçı ve eserleri, sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor.

Zeytinburnu Kültür Sanat Etkinlik Takvimi: 10-16 Ocak 2022

SİNEMA: Eğlenceli Çiftlik Arkadaşları 

Gösterim Tarihleri: 10-11-12-13 Ocak  

Gösterim Saatleri: 13.30-16.00-19.00 

Eğlenceli Çiftlik Arkadaşları, birçok hayvanın bir arada yaşadığı, eğlenceli bir çiftlikte yaşananları konu ediyor. Bu çiftlik başka çiftliklerden oldukça farklı. Birbirinden güzel şarkılarla eğlenceli Farmfastic kasabasında dans etmeye hazır olun. Tavuklar, inekler, domuzlar, atlar ve daha başka hayvanların yer aldığı bu çiftlikte yeni şeyler öğrenmeye ve oyun oynamaya var mısınız? 

 

PANEL: “Bir Başka Hoca: Prof. Dr. M. Orhan Okay” Paneli 

13 Ocak Perşembe // 19.00 

Akademisyen, kültür adamı, edebiyat tarihçisi Prof. Dr. M. Orhan Okay vefatının 5. yılında Zeytinburnu Kültür Sanat’ta anılıyor. Sanatın topluma yol göstermek olduğunu belirten, sanatçıyı da bir rehber olarak konumlandıran Orhan Okay’ı anma panelinde; Prof. Dr. Abdullah Uçman, Ömer Erdem, Âlim Kahraman ve Bekir Sıddık Soysal konuşmacı olarak yer alacak. 

 

SİNEMA: Orman Çetesi 

Gösterim Tarihleri: 14-15-16 Ocak  

Gösterim Saatleri: 13.30-16.00-19.00 

Bir kaplan tarafından yetiştirilen penguen Maurice, penguenden çok kaplan gibi davranır. Kaplandan aldığı eğitimle Kung Fu ustası haline gelen Maurice, daha önce annesinin yaptığı gibi ormanın adaletle yönetilmesi gerektiğini düşünür. Bu arada Koala Igor, Babun bebekleriyle birlikte ormanı yok etmeyi planlar. Maurice ve ormanda yaşayan diğer hayvanlara da ormanı koruma görevi düşer. 

 

SÖYLEŞİ: Kültür Tarihi Söyleşileri 

14 Ocak Cuma // 19.00 

Sunan: Prof. Dr. Haşim Şahin 

Konuk: Prof. Dr. Osman Eravşar  

“Kültür Tarihi Söyleşileri”nde, Orta Asya’dan Anadolu’ya, Göktürkler’den Osmanlılar’a kadar uzanan süreçte kültür tarihimizin temel dönüm noktaları, başlıca edebi ve kültürel eserler, din ve düşünce, sanat yapıları, abideler, zihniyet değişimi, beslenme kültürü konuları konuşulacak. Prof. Dr. Haşim Şahin’in ocak ayındaki konuğu Prof. Dr. Osman Eravşar; “Selçuklu Medeniyeti’nin Ayakta Kalan Tanıkları: Kervansaraylar, Camiler, Medreseler, Hastaneler” konusunu anlatacak. 

 

NAĞMEDAR: Kadim Bestekârlar

15 Ocak Cumartesi // 14.30 

Zeytinburnu'nda, geleneksel Türk müziği icracıları ve sevenlerinin düzenli olarak bir araya geldikleri Nağmedar, bu hafta da özel bir dinleti ile müzikseverleri davet ediyor. “Klâsikler” konserini icra edecek sanatçıların isimleri ise şu şekilde: solist/bağlamada Mehmet Kılınç, kemanda Hidayet Sevinç ve gitarda Soykan Şenyaylar yer alıyor. 

 

ÇOCUK TİYATROSU: Mavi'nin Rüyası 

Gösterim Tarihi: 2 Ocak Pazar 

Gösterim Saatleri: 13.00- 15.00 

Mavi’nin en yakın arkadaşları sevdiği oyuncaklarıdır. En büyük dileği müzik kutusundaki balerinin ve diğer oyuncaklarının canlanmasıdır. Mavi, oyuncakları ile oynarken uykuya dalar ve bir rüya görmeye başlar, rüyasında oyuncakları canlanır. Müzik kutusundaki balerin, orkestra şefi, gitarist, akordeoncu, kemancı ve kontrabasçı da aynı müzikleri çalıp dans etmekten çok sıkılmıştır. Mavi’nin de aralarına katılmasıyla hep birlikte yeni besteler yapmaya karar verirler. Ayrıca müzik kutusundaki oyuncaklar Mavi’ye, her çocuğun özel ve kendine has bir yeteneği olduğunu anlatırlar. 

 

SERGİ: “Açık Yüz” Müslüm Teke Resim Sergisi 

Sergi Süresi: 24 Aralık 2021-13 Şubat 2022 

Küratör: Mehmet Lütfi Şen 

Gizlenen Gerçeklikte Açılan Yüz 

Bir sanat eseriyle ilişki kurmanın tek yolu kendimiz olmaktır. Yaşadığımız kapitalizm döneminde üretim ve tüketim kitlesine indirgenmiş bireylerin bu tanımlamayı aşabilecekleri ve kendileri olabilecekleri kestirme yol sanatın yaratıcılığına katılmalarıdır. Gerçek sanat eseri biriciktir, yenidir, daha önce tanığı olmadığımız bir deneyimdir. Sanatla kurulacak ilişki bizi kitle olmaktan birey olmaya, kısaca kendimiz olmaya götürür. Nasıl her gerçek sanat eseri biricikse, bu eserle kurulacak sanat ilişkisi de biriciktir. Bu yaklaşım bütün sanatlar için geçerlidir bence. Bu temayı resim sanatı özelinde düşünürsek ressamın ortaya koyduğu her bir eser özgün ve çağdaş olması kadar, sanatçının bütün eserlerinin de özgün bir ortak paydada buluşması çok değerlidir. Çünkü bu ortak payda zamanla eser özgünlüğünü ressamın özgünlüğüne taşıyan bir işleve dönüşür. 

Sizlerle buluşturmaktan heyecan duyduğum “Açık Yüz” projesi resmin başlangıç zamanlarından günümüze vazgeçilemez teması portrelerden oluşuyor. Ressamların zanaat yaptığı yevmiye ile çalıştı yüzyıllardan bugüne her zaman portre var. Her ressamın yolu bir yerde portreden geçiyor aynı zamanda. Bu başat alanda var olmak, özgün olmak, çağdaş bir sanatçı olarak yer tutmak oldukça zordur. Ressam Müslüm Teke’nin portreleriyle karşılaştığımda ötelediği günlük geçeklikte açık edilen çağdaş insan yüzleri beni etkiledi. Projenin ismi “Açık Yüz” buradan doğdu. Müslüm birçok ressamın yaptığı portre resme hiç kimsenin yapmadığı bir biçimde can veriyor. Bu sürreal tattan günümüz insanın reeli peydahlanıyor bir anda. Konunun sonrasını Ressam Dostum Kadir Ablak’ın adeta bir manifesto gibi kaleme aldığı kritik yazısı bırakmak istiyorum. 

Ben bu küratör sunumuna sığmayacak yazıyı noktalarken birlikte çalıştığım Ressam Müslüm Teke’ye, Cadde 160’dan Fatih Doğan Ateş’e, andığım harika yazı için Kadir Ablak’a, projenin hayata geçmesini sağlayan Başkanımız Ömer Arısoy’a ve emeği geçen dostlarıma içtenlikle teşekkür ederim. 

Mehmet Lütfi Şen 

 

Özgeçmiş 

Müslüm Teke  

Ressam Müslüm Teke, 1974 Gaziantep’te doğar. Lisans eğitimini Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Ana Sanat Dalında 1999 yılında tamamlar. 2005’te Gaziantep Güzel Sanatlar Lisesine atanır. 2013’te Adana’da  çalışmaya başlar. 2021’de İstanbul'a yerleşen ressam, çalışmalarını atölyesinde sürdürmektedir. Yurt içi ve yurt dışında pek çok sergiye katılan sanatçı ödül de almıştır. 

Hüseyin ÇETİNER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

Powered by Dailymotion

banner34