banner32

99.yılında bilinmeyen yönleri ile Çanakkale zaferi Kazlıçeşme'de

Mimar Süleyman Uluocak’ın organizesi ile Anadolu Yakası Aydınlar Ocağı Başkanı Prof.Dr.İbrahim Öztek’in konuşmacı olarak katıldığı “Bilinmeyen yönleri ile ÇANAKKALE ZAFERİ” Konulu seminer 17.03.2014 (Pazartesi )Kalzıçeşme Kültür Merkezinde olacak.

99.yılında bilinmeyen yönleri ile Çanakkale zaferi Kazlıçeşme'de
Mimar Süleyman Uluocak her hayırlı işin içinde var

Zeytinburnu ilçesi genelinde bir çok kültür,sanat ve siyasi çalışması ile ön plana çıkan Mimar Süleyman Uluocak bu seferde Türk tarihi içinde önemli bir yeri olan Çanakkale savaşlarının 99.yıl dönümünde Zeytinburnu Belediyesi Kazlıçeşme (Sahildeki Belediye binası  yanında)Kültür merkezinde bilinmeyen yönleri ile Çanakkale savaşlarını Uluocak’ın organizesi ile Prof.Dr.İbrahim Öztek’tendinleyeceğiz.

Zeytinburbu Times Haber Merkezi / Özel Haber

Giriş ücretsiz olup tüm halkımız davetlidir. Dedelerimize layık birer torun olduğumuzu göstermek için bu önemeli programa katılarak Çanakkale savaşları ile alakalı bilmediğimiz yeni bilgileri edinelim.

Çanakkale Harbi Nedir ?

Çanakkale Savaşı, I. Dünya Savaşı sırasında 1915-1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleridir.[9] İtilaf Devletleri; Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti konumundaki İstanbul'u alarak İstanbul veÇanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmek, Rusya'yla güvenli bir erzak tedarik ve askeri ikmal yolu açmak, başkent İstanbul′u zaptetmek suretiyle Almanya′nın müttefiklerinden birini savaş dışı bırakarak İttifak Devletlerini zayıflatmak amaçları ile ilk hedef olarak Çanakkale Boğazı'nı seçmişlerdir. Ancak saldırıları başarısız olmuş ve geri çekilmek zorunda kalmışlardır. Kara ve deniz savaşı sonucunda iki taraf da çok ağır kayıplar vermiştir.

Osmanlı İmparatorluğu, Almanya'nın Rusya'ya savaş ilan ettiğı 1 Ağustos 1914'ün hemen ertesi günü, Almanya ile bir ittifak antlaşması imzalamıştır. Bu antlaşma, imparatorluğun eninde sonunda Almanya'nın ana gücünü oluşturduğu İttifak Devletleri safında fiilen savaşa gireceği anlamına gelmektedir. Enver Paşa, fiilen savaşa girmeyi, seferberliğin tamamlanmamış olması ve Çanakkale Boğazı savunmasının tamamlanmaması gibi gerekçelerle ertelemeye çalışmıştır. Ancak Almanya, bir an önce savaşa fiilen girilmesi için baskılarını sürdürmüştür. Bu baskılar, Akdeniz'de İngiliz donanması önünden çekilenGoeben ve Breslau savaş gemilerinin İstanbul'a gelmesiyle bir oldu bittiye getirilmişti. Daha sonra Osmanlı Donanması'na bağlı bir grup gemiyle Karadeniz'e açılan bu gemiler 27 Ekim 1914 tarihinde Rus limanlarını bombalayınca Rusya, Osmanlı İmparatorluğu'na savaş ilan etmiştir.

Birleşik Krallık Donanma Bakanı Winston Churchill, 1914 yılı Eylül ayında Çanakkale Boğazı'nın donanmayla geçilerek İstanbul'un işgalini öngören bir planı Başbakan Herbert Asquith'e vermiştir. Plan, çeşitli evrelerden geçerek uygulamaya kondu ve Birleşik Krallık ve Fransa gemilerinden oluşan bir donanmanın Boğaz'a geniş çaplı ilk saldırıları 1915 Şubat ayında başlatıldı. En güçlü saldırı ise 18 Mart 1915 günü uygulamaya konuldu. Ancak Birleşik Donanma ağır kayıplara uğradı ve deniz harekatından vaz geçilmek zorunda kalındı.

Deniz harekatıyla İstanbul'a ulaşılamayacağı anlaşılınca bir kara harekatıyla Çanakkale Boğazı'ndaki Osmanlı sahil topçu bataryalarını ele geçirmek planı gündeme getirilmiştir. Bu plan çerçevesinde hazırlanan İngiliz ve Fransız kuvvetleri 25 Nisan 1915 şafağında Gelibolu Yarımadası'nın güneyinde beş noktada karaya çıkarılmıştır. İngiliz ve Fransız çıkarma kuvvetleri her ne kadar Seddülbahir ve Arıburnu sahillerinde köprübaşları oluşturmayı başardılarsa da Osmanlı kuvvetlerinin inatçı savunmaları ve zaman zaman giriştikleri karşı taarruzlar sonucunda Gelibolu Yarımadası'nı işgalde başarılı olamadılar. Bunun üzerine sahildeki kuvvetler takviye edilmek için Arıburnu'nun kuzeyinde Suvla Koyu'na 6 Ağustos 1915 tarihinde yeni kuvvetlerle bir üçüncü çıkarma yapılmıştır. Ancak 9 Ağustos'ta Kurmay Albay Mustafa Kemal'in Birinci Anafartalar Muharebesi olarak bilinen karşı taarruzunda İngiliz Komutanlığı ihtiyat tümenini ateş hattına sürerek sahilde tutunmayı ancak başarabilmiştir. Mustafa Kemal ertesi gün Kocaçimentepe – Conk Bayırı hattında yeni bir karşı taarruz gerçekleştirmişti, bu hattaki Anzak birliklerini de geri atmıştır. İngiliz ve Anzak kuvvetlerinin İkinci Anafartalar Muharebesi olarak bilinen genel taarruzları ise Osmanlı savunmasını aşamamıştır. Tüm bu gelişmelerin sonrasında İngiliz, Anzak ve Fransız kuvvetleri Gelibolu Yarımadasını 1915 yılı Aralık ayı içinde tahliye etmiştir.

 Prof.Dr.İbrahim Öztek Kimdir ?


  • 1945 ORDU DOĞUMLUDUR.
  • 1962 YILINDA KULELİ ASKERİ LİSESİNİ BİTİREREK, ASKERİ TIBBİYEYE GİRMİŞ VE 1970 ŞUBATINDA TABİP TEĞMEN OLARAK TSK’LERİNDEKİ GÖREVİNE ASKERİ TIBBİYENİN FİİLİ KADROSUNDA BAŞLAMIŞTIR.
  • 10. PİYADE TÜMENİ BAŞTABİPLİĞİ, ANKARA GATA’DA İHTİSAS, ÇAMLICA ASKERİ HASTANESİNDE UZMANLIK VE İSTANBUL GATA’DA ÖĞRETİM ÜYESİ GÖREVLERİNDE BULUNMUŞTUR.
  • 1985 YILINDA KURULAN GATA HAYDARPAŞA EĞİT.HAST. VE PATOLOJİ SERVİSİNİN KURUCU ÖĞRETİM ÜYELERİNDENDİR.
  • 1992 YILINDA ZÜRİH VE CENEVRE ÜNİVERSİTELERİ İLE ZÜRİH KANTON HASTANESİNDE STAJ VE İNCELEME ÇALIŞMALARI YAPMIŞTIR.
  • 1993 YILINDA AMERİKAN ANJİOLOJİ KOLEJİ BİLİMSEL KONSEY ÜYELİĞİNE SEÇİLMİŞTİR.
  • GATA HAYDARPAŞA EĞİTİM HASTANESİ BAŞTABİP YARDIMCILIĞI VE PATOLOJİ DİREKTÖRLÜĞÜ GÖREVİNDEN 1996 YILINDA EMEKLİ OLMUŞTUR.
  • 2004-2010 YILLARI ARASINDA KOŞUYOLU KALP ARAŞTIRMA VE YÜKSEK İHTİSAS HASTANESİ ETİK KURUL ÜYELİĞİNDE BULUNMUŞTUR.
  • BİR KISMI YURT DIŞINDA YAYINLANMIŞ 360 BİLİMSEL ÇALIŞMASI VARDIR.
  • 4 AYRI TRANSPLANTASYON (ORGAN NAKLİ) KİTABINDA “KALP TRANSPLANTASYONU PATOLOJİSİ” KONULU BÖLÜMLER YAZMIŞTIR.
  • 1995 AMERİKAN DERMATOLOJİ YILLIĞI KİTABINDA “DERİ KİSTLERİNDE KARSİNOMATÖZ DEĞİŞİKLİKLER” BÖLÜMÜNÜ YAZMIŞTIR.
  • 14 SPORTİF KİTABI BULUNMAKTADIR.
  • 1992 VE 1993 YILLARINDA ARKADAŞLARI İLE BİRLİKTE YAPMIŞ OLDUKLARI BİLİMSEL ARAŞTIRMALARDAN BİRİ DÜNYA BİRİNCİLİĞİ, BİR DİĞERİ İSE DÜNYA ÜÇÜNCÜLÜĞÜ ÖDÜLLERİ KAZANMIŞTIR.
  • ÜLKEMİZDE SAYISIZ BİLİMSEL DERECELER VE ÖDÜLLER KAZANMIŞ OLUP, 10 ADET TÜBİTAK TEŞVİK ÖDÜLÜ SAHİBİDİR.
  • DÜNYANIN EN BÜYÜK VAKA SAYISINA SAHİP BİRÇOK ÇALIŞMASI MEVCUT OLUP, BUNLARDAN BİRİ 4500 VAKA İLE AKCİĞER KANSERLERİDİR.
  • TEMA EĞİTMENİDİR.
  • MİLLİ JUDOCU OLUP, 20’YE YAKIN TÜRKİYE ŞAMPİYONLUĞU, BALKAN TEŞVİK ŞAMPİYONLUĞU, AVRUPA TURNUVALARINDA DERECELERİ BULUNMAKTADIR.
  • JUDO’DA 8. DAN, KARATE, TEKVANDO, AİKİDO VE VUŞU’DA 6. DAN SAHİBİDİR.
  • 15 YIL TÜRKİYE JUDO, KARATE KURAŞ, AİKİDO, VUŞU/KUNGFU FEDERASYONLARI BAŞKANLIĞI, BALKAN, KARADENİZ ÜLKELERİ, AVRUPA, AVRASYA VE DÜNYA FEDERASYON BAŞKANLIKLARI GÖREVİNDE BULUNMUŞTUR. BU FEDERASYONLARIN BİR KISMINI KENDİSİ KURMUŞTUR. SPORCULARI AVRUPA, DÜNYA VE OLİMPİYAT ŞAMPİYONLUKLARI KAZANMIŞTIR.
  • TMOK ÜYESİ, TÜRKİYE OLİMPİAN DERNEĞİ  BAŞKANIDIR.
  • ULUSLAR ARASI ABA GÜREŞİ GENEL KOORDİNATÖRÜDÜR.
  • ANADOLU AYDINLAR OCAĞI BAŞKANI, TÜRKİYE AYDINLAR OCAĞI YÖNETİM KURULU ÜYESİDIR.
  • TÜRKİYE JUDO VE KURAŞ DERNEĞİNİN ONURSAL BAŞKANIDIR.
  • DÜNYA UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE EDEN SPORCULAR FEDERASYONU ONURSAL BAŞKANIDIR.
  • BUNUNLA BİRLİKTE BİRÇOK BİLİMSEL, KÜLTÜREL, SOSYAL VE SPORTİF DERNEĞİN BAŞKANI, VEYA YÖNETİM KURULU ÜYESİ, YAYIN ORGANLARININ DANIŞMANI YA DA YAYIN KURULU ÜYESİDİR.
Kaynak :İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

Powered by Dailymotion

banner34