banner32

Zeytinburnu Kültür Sanat Etkinlik Takvimi: 6-12 Aralık 2021

Zeytinburnu Kültür Sanat’ta yine kültür hayatımızda önemli başlıkların açılacağı bir hafta bizleri bekliyor. Sezon boyunca düzenli olarak devam eden söyleşi ve seminerlerin yanı sıra, Zeytinburnu Kültür Sanat, sergi, sinema, tiyatro, çocuk tiyatrosu ve konser kategorilerinde de nitelikli sanatçı ve eserleri, sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor.

Zeytinburnu Kültür Sanat Etkinlik Takvimi: 6-12 Aralık 2021

SİNEMA: Kayıp Balık Dori 

Gösterim Tarihleri: 6-7-8-9 Aralık  

Gösterim Saatleri: 13.30-16.00-19.00 

Nemo ve Marlin’le birlikte mutlu mesut yaşayan, herkesin sevdiği unutkan mavi Tang balığı Dori, aniden ailesinin kendisini arıyor olabileceğini hatırlar. Marlin ve Nemo’yla birlikte okyanusu aşarak Kaliforniya’nın prestijli rehabilitasyon merkezi ve akvaryumu Deniz Yaşam Enstitüsüne giderler. Annesiyle babasını bulmaya çalışan Dori, DYE’nin üç ilginç sakininin yardımına başvurur. Bunlar, sık sık çalışanlardan kaçan huysuz ahtapot “Hank”, eko-konumlama becerisinin düzgün çalışmadığını düşünen bir Beluga balinası “Bailey” ve miyop bir balina köpekbalığı olan “Destiny”’dir. Dori ve arkadaşları, kusurların, dostlukların ve ailenin sihrini keşfedecekleri bir maceraya atılırlar. 

 

SEMİNER: İslâm Düşünce Geleneğinde Ahlakî Tefekkürün Kaynakları 

6 Aralık Pazartesi // 19.00 

Prof. Dr. Ömer Türker  

Prof. Dr. Ömer Türker rehberliğinde gerçekleşen bu seminerde, İslâm düşünce geleneğinde ahlak tefekkürünün kaynaklarına odaklanılıyor. Her ay Kur’an ve sünnet ekseninde kelam, tasavvuf, fıkıh ve İslam felsefesi disiplinlerinin ahlakî tefekkürün oluşumundaki etkilerinden, kaynaklarından, temel mevzularından, bu ilmi oluşturan şahsiyetlerden, ahlakî ilke ve faziletlerden bahsedilecek. Türker, seminerin bu ay gerçekleşecek oturumunda fizik ve metafizik ilişkisi hakkında konuşacak. 

 

ÖZEL ETKİNLİK: Hacı Bektaş Veli Anma Programı 

7 Aralık Salı // 19.00 

Seyyid, mutasavvıf, âlim ve İslam filozofu, Alevi-Bektâşilik’in fikir ve isim öncülerinden Hacı Bektaş Veli, vefatının 750. yılı dolayısıyla Zeytinburnu Kültür Sanat’ta gerçekleşecek bir programla anılacak. Metin Tarhan’ın yöneteceği anma programına; Prof. Dr. Ali Yaman ve Prof. Dr. Armağan Coşkun konuşmacı olarak katılacak.  Anma programı ardından İstanbul Devlet Türk Halk Müziği Korosu “Bektaşî Nefesleri” temalı bir konser verecek.

 

SÖYLEŞİ: Zeytinburnu Kitapçısı Buluşmaları 

8 Aralık Cuma // 19.00 

Yer: Zeytinburnu Kitapçısı 

Sunan: Zeynep Türkoğlu 

Konuk: Sadık Yalsızuçanlar  

Merkezefendi’de yeni açılan Zeytinburnu Kitapçısında Zeynep Türkoğlu, her ay birbirinden kıymetli konukları ağırlıyor. “Zeytinburnu Kitapçısı Buluşmaları”nın aralık ayı konuğu yazar Sadık Yalsızuçanlar. Türkoğlu, Sadık Yalsızuçanlar ile Ters Lale kitabı çerçevesinde bir sohbet gerçekleştirecek. 

(Sadık Yalsızuçanlar’ın Ters Lale kitabı, ilk 30 katılımcıya hediye edilecektir.) 

 

SÖYLEŞİ: Mimarlık ve Yaşam 

9 Aralık // 19.00

Sunan: Dr. Olcay Aydemir 

Konuk: Kutsi Akıllı  

İnsanoğlunun barınma ihtiyacı ile başlayan mimarlık, fiziksel olarak bugün eğitimden sağlığa, ekonomiden ticarete kadar hayatın tüm kademelerinde karşılık bulur. Bu fiziksel süreci sosyal, kültürel, iktisadî ve çevresel parametrelerden ayrı tutmak imkânsız. Dr. Olcay Aydemir’in sunduğu “Mimarlık ve Yaşam” söyleşisinde özellikle tarihi bir kent olan İstanbul’da mimarlığın farklı boyutları ele alınıyor. Programın aralık ayındaki konuğu Kutsi Akıllı ile mimarlık ve gastronomik mekânların ilişkisi üzerinden bir söyleşi gerçekleşecek. 

 

SİNEMA: Uçaklar 

Gösterim Tarihleri: 10-11-12 Aralık  

Gösterim Saatleri: 13.30-16.00-19.00 

Tek pervaneli, 680 beygir gücündeki kasaba uçağı Dusty’nin tek hayali başarılı bir akrobasi uçağı olmaktır. Fakat hava yarışçısı olan uçakların tasarımı ve yapısı onunkinden çok farklıdır. Üstelik Dusty’nin bir de yükseklik korkusu vardır! Donanma pilotu Skipper’ın kapısını çalan cesaretli Dusty, bu usta uçaktan yardım ister. Skipper, son şampiyon Ripslinger ile yarışabilecek düzeye gelmesi için Dusty’yi çalıştırır. Dusty o kadar cesur ve azimlidir ki daha önce hayalini bile kuramadığı yüksekliklerde uçmayı hedefler, kendisini hayranlıkla izleyenlere de uçma cesareti verir... 

 

SÖYLEŞİ: Bize Şairden Bahset 

10 Aralık Cuma // 19.00

Sunan: Zeynep Arkan 

Konuk: Muhammed Enis Özel 

“Bize Şairden Bahset” söyleşi programında, konuk edilen şairin eserleri, poetik görüşü ve şiirlerinden yola çıkılarak edebiyat, mitoloji, toplum, günlük hayat ve insan üzerine birlikte düşünmek ve tartışmak amaçlanıyor. Şair Zeynep Arkan’ın sunacağı söyleşi programında, insanın şiire neden ihtiyaç duyduğu, şairlerin ve şiirlerinin insana ne/ler kazandırdığı sorularına her ay farklı bir konukla cevap veriliyor. Programın aralık ayı konuğu Alayına Şiir kitabıyla şair Muhammed Enis Özel olacak. 

 

NAĞMEDAR: GÜLŞEN-İ TEVHİD 

11 Aralık Cumartesi // 14.30 

Zeytinburnu'nda, geleneksel Türk müziği icracıları ve sevenlerinin düzenli olarak bir araya geldikleri Nağmedar, bu hafta da özel bir dinleti ile müzikseverleri davet ediyor. “Hak Yolcusu” konserini icra edecek sanatçıların isimleri ise şu şekilde: hânende Bülent Nurcan, kanunî Talha Köksal, neyzen Şaban Keşkeş. 

 

SERGİ: Hattat Mustafa Halim Özyazıcı Hayatı ve Sanatı Sergisi   

-Halûk Perk Araştırma Merkezi Koleksiyonu-   


Sergi Süresi: 8 Ekim-31 Aralık 2021   

Yer: Kazlıçeşme Sanat   

Küratör: Halûk Perk   


 ***   

Halim Üstad’ın eserleriyle tanıştığımda bu kadar büyük bir zenginlikle karşılaşacağımı tahmin edemezdim. Üstad öyle çeşitlilikte ve sayıda eser vermiş ki, bunları bir sergi ve kitapla anlatabilmek mümkün değil. Eserleriyle birlikte yazışmalarını, fotoğraflarını, şahsi eşyasını da koleksiyonumuza katmaya çalıştım. Dostlarımdan ve özellikle ailesinden, Necliemel Özyazıcı ve Yüksel Daniş’ten çok destek aldım. Kendilerine şükran borçluyum. Koleksiyon için birlikte yola çıktığımız bazı arkadaşlarımızın Üstadın öntaslaklarını, kalıplarını, grafik çalışmalarını “almaya gerek olmayan çöp” diye nitelemeleri şükür ki bize engel olmadı. Bugün bu arkadaşlarımızın koleksiyonumuzun büyüklüğünde pay sahibi olduklarını iddia etmeleri karşısında gülümsemekle yetiniyoruz. Bu süreçte Üstadı ve sanatını gerçekten benimseyenlerle ondan beslenenleri ayırma fırsatımız oldu. Sergi münasebetiyle hazırladığımız katalog, koleksiyonumuzdan bir seçkidir. Üstadın eserlerini daha sonra başka yayınlarla da tanıtmayı arzu ediyoruz. Serginin yer aldığı Kazlıçeşme Sanat Galerisi’nin açılışı da “Hattat Halim Besmele Sergisi-Halûk Perk Koleksiyonu” ile olmuştur. ‘Hattat Mustafa Halim Özyazıcı-Hayatı ve Sanatı’ sergisinin ve bu yayının hazırlığı uzun sürmüştür. Bunun bir sebebi, birlikte çalışmaya niyetlendiğimiz uzman arkadaşların, sözlerini yerine getiremeyişleridir. Gönül, bu çalışmanın onlarla birlikte yapılmasını arzu ederdi. Bizi bu konuda yalnız bırakmayıp kahrımızı çeken Murat D. Çekin Hocamızla uzun süredir işbirliği hâlindeyiz. Kendisine, bize inanıp her zaman destekleyen Zeytinburnu Belediyesi yönetimine, değerli başkan Sayın Ömer Arısoy’a sonsuz şükranlarımı sunarım. Kataloğumuzun faydalı bir kaynak ve daha sonra yapılacak yayınlar için bir başlangıç olmasını ümit eder, bu koleksiyonun ve yayının müsebbibi Üstad Hattat Halim’in mekânının cennet olmasını dilerim.   

Halûk Perk   

  

***  

  

Sergide Hattat Özyazıcı’nın kişisel eşyalarının yanı sıra hat çalışmaları; sülüs yazıları, celî sülüs cami kalıp çalışmaları, cami kubbe yazı kalıpları, taslak çalışmaları, sülüs ve nesih, ta’lik, dîvânî, rik’a, kûfî ve tuğra yazıları, mezar taşı çalışmaları yer almaktadır. Ayrıca sanatçının grafik çalışmaları; kaligrafi, tabela, afiş, reklam, plak zarfı, etiket, vinyeti tayyare piyangosu, hisse senedi ve poliçe, diploma,  harita, kitap, logo, isim istifi ve mühür çalışmalarından örnekler yer almaktadır.   

 

Hüseyin ÇETİNER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

banner14

banner34