banner32

Ölüm ebedi hayatın başlangıcıdır

İstanbul Times Gazetesi bir önceki sayısında TOKİ ve KİPTAŞ'ın yaptığı on binlerce konutun yakınında mezarlık yeri bırakmamasını eleştiren bir haber yapmıştı. Ayrıca İstanbul Müftülüğüne yer sorunu olmamasına rağmen Osmanlı neden Cami girişlerine mezarlık yapmıştı sorusunu sormuştuk... İşte sorumuzun cevabı...

Ölüm ebedi hayatın başlangıcıdır
İstanbul Müftü Vekili Sabri Demir, İslamiyet’te ölümün, diğer inançlarda olduğu gibi insanı yokluğa iten kötü ve olumsuz bir şey olmadığını belirterek, “Aksine ölüm, insanın ebedi hayatının başlangıcıdır” dedi.
İstanbul Times Haber Merkezi

Sabri Demir, İstanbul Times’in, bir süre önce İstanbul Müftülüğü’ne gönderdiği ve ‘Osmanlı Devletinde mezarlıkların cami bahçesinde bulunmasının sebeplerini’ sorduğu yazısına cevap verdi.
Müftü Vekili Demir, cevap yazısında Osmanlı’da cami, medrese ve imarethane gibi hayrat inşa ettiren padişah veya devlet erkânının kendi yaptırdığı yerin yakınında defn edilmeyi istediğini bildirdi. İslamiyet’te ölümün diğer inançlarda olduğu gibi insanı yokluğa iten kötü ve olumsuz bir şey olmadığını vurgulayan Sabri Demir, şunları kaydetti: “Aksine ölüm, insanın ebedi hayatının başlangıcıdır.
Bu nedenle Osmanlı’da hayat ve ölüm her zaman iç içeydi. Hiçbir zaman mezarlıklar diğer inançlarda ve dinlerde olduğu gibişehrin dışına yapılmazdı, bilakis şehrin merkezine ve müminlerin günde beş defa geldikleri namazlarını kıldıkları caminin bahçelerine yapılırdı. Çünkü ölümü düşünmek, dünyanın fani olduğunu idrak etmek ve onların halinden ibret almak aslında bir ibadet sayılırdı. Mezar taşlarındaki veciz ifadeler de bize bunlarıhatırlatmaktadır.”(İTHA) 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

Powered by Dailymotion

banner34