banner32

Kadın Muhtarlar Derneği çalışıyor

Üyelerinin ve yönetim kurulunun sadece bayan muhtarlardan oluştuğu “Kadın Muhtarlar Derneği” İstanbul ilçe belediyelerinin misafiri olarak bir dizi etkinliğe imza attı.

Kadın Muhtarlar Derneği çalışıyor
Sabah Kahvaltısını Zeytinburnu Belediyesi sponsorluğunda Manastır Cafe ‘de yapan kadın  muhtarlara ev sahibi olması nedeni ile Zeytinburnu Mahalle muhtarlarının tamamı davetliydi.


Zeytinburnu Times Haber Merkezi / Özel Haber 


Zeytinburnu ‘nun dan sonra Bağcılar,Bahçelievler,Bakırköy ve Üsküdar Belediyelerinin de bazı konularda katkı yaptığı kadın muhtarlar daha sonra çocuk gelinlere dikkat çekmek için Bakırköy İspirtohane de bir çalıştay yaparak yetkililerin dikkatini çekti.


İşte Kadın Muhtarlar Derneği  başkanı Serpil Erenoğlu’ nun konuşması

Acı hikayeler anlatacağız biz bugün … yaşı, kaderi, dramı, güvensizliği birbirine benzeyen, içimizi acıtan kız çocuğu hikayeleri… oyuncak bebekleriyle oynaması gereken ama gerçek bebekler dünyaya getiren küçük, savunmasız, naif, annelerinin bakmaya kıyamadığı ama kocaman adamlar ile evlendirdiği küçük kız çocuklarının hikayeleri…

En acısıdır, en mühimidir, en el atılması, çözüm üretilmesi gerekenidir, ama kocaman gündemler arasında kaybolan, kanamaya devam eden kapanmayan yarasıdır yurdumuzun… Biz Kadın Muhtarlar Derneği olarak küçücük kız çocuklarının amcaları, dedeleri yaşındaki kocaman adamlar ile hatta kendi yaşıtlarıyla evlendirilmesine karşı çıkıyor, ciddi tedbirler alınması, cezai müeyyideler uygulanması ve bu acının daha fazla yaşanmaması için yasa yapıcıların acilen bu konuya eğilmesi gerektiği konusunda ısrarlıyız.

Erken yaşta evliliğin sosyo – kültürel nedenleri irdelendiğinde; eğitimsizlik, Töre, Aşiret Gibi Toplumsal Faktörlerin Olumsuz Etkileri: Dini Bilgilerin Yanlış Yorumlanması: Aile İçi Şiddetin Etkisi: Ekonomik Faktörler: Farklı Bölgelerde Devamlılığını Sürdüren Evlilik Türleri: Taciz ve Tecavüze Uğrama. Bu gibi durumlarda Çocuk yaşta yapılan evlilikler tek çözüm olarak görülebilmekte ve bu da durumu sorunsallaştırmaktadır. Tacize veya tecavüze uğrayan çocuklar kendi istekleri dışında zoraki evlendirilebilmektedir. Çocuk istismarına karşı bir çözüm olarak uygulanan bu evlilikler ciddi sorunları beraberinde getirmektedir. Sosyo kültürel nedenleri irdelendiğinde de görülüyor ki Sağlıksız nesillerin de yetişmesine sebep olan erken yaşta evlilik, ciddi bir sorundur üzerinde durmak gerekir.

Ülkemizde ciddi boyutlarda olan bu durum diğer ülkelerde de endişe verici boyutlardadır. BM’nin 11 Ekim Dünya Kız Çocuğu Günü için hazırladığı rapor, son dönemde yürütülen çalışmalara rağmen ‘çocuk gelin’ sayısının son 10 yılda kontrol altına alınamadığını ortaya koydu.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu tarafından hazırlanan rapora göre, gelecek 10 yılda 142 miIyon kız çocugu 18 yaşından önce evlendirilecek. Rapordaki veriler dünyada her gün 18 yaşın altındaki 37 bin kız çocuğunun evlendiğini gösteriyor. Bu eğilimin önüne geçilmezse 2020'de 18 yaşından küçük evlendirilen kız çocuğu sayısı yılda 14,2 milyon, 2030'da ise yılda 15,1 milyona ulaşacak. Bu da yaklaşık yüzde 14 oranında artış anlamına geliyor.

Çin hariç gelişmekte olan ülkelerde her üç kız çocuğundan biri (yaklaşık 67 milyon kız çocuğu) 18 yaşından önce evlendiriliyor. Kanunların sıkılaştırılmasına rağmen gelişmekte olan ülkelerde son 10 yıl içerisinde çocuk gelin sayısının değişmediği görülüyor. Bu ülkeler arasında mücadele konusunda ilerleme sağlayanlar Ermenistan, Bolivya, Etiyopya ve Nepal. Türkiye’de 18 yaş altı 'çocuk evlilik' oranı ortalaması yüzde 28. Sayısal veriler de gösteriyor ki bu durum öncelik ve önem arz etmektedir. Biz Kadın Muhtarlar Derneği olarak bu durumun çok daha ciddi tedbirler ile ele alınması gerektiğine inanıyor kendi mahallelerimizde tanık olduğumuz durumları tek tek bildirme kararında olduğumuzu bilmenizi istiyoruz.

Basın Açıklaması

Kadın Muhtarlar Derneği, küçük yaşta evlendirilen, tacize ve şiddete uğrayan kız çocuklarının durumunu; konusunda uzman psikolog, sosyal hizmet uzmanı, hukukçu ve doktorların katılacağı ‘Çocukluğumu İstiyorum’ adlı panel ile gündeme getirmeye hazırlanıyor.

Ev sahipliğini Kadın Muhtarlar Derneği İstanbul Anadolu Yakası Temsilcisi Aliye Serin ve Avrupa Yakası Temsilcisi Fehamet Berk’in yapacağı panel, 1 Kasım 2014 Cumartesi günü İstanbul Bakırköy İspirtohane Binasında gerçekleşecek. Moderatörlüğünü belgesel yönetmeni Yelda Yanat’ın yapacağı Panele 22 ve 23. Dönem milletvekili Gaye Erbatur, Sanatçı Yazar Ekrem Ataer, İstanbul Tabip Odası’ndan Doktor Lale Tırtıl, İstanbul Barosu’ndan Avukat Süreyya Turan, Psikolog Yardımcı Doçent Doktor Gül Çörüş, Sosyal Hizmet Uzmanı Hayriye Göçkün konuşmacı olarak yer alacaklar.

Kadın Muhtarlar Derneği Başkanı Serpil Erenoğlu, Çocukluğumu İstiyorum Panelinde ayrıca makyöz Sezgin Adıgüzel’in desteğiyle, şiddet gören çocukların durumunun görsel olarak da sahneye yansıtılacağını belirtti.

Geçtiğimiz hafta Erzincan’da ‘Kadına Şiddet’ temalı bir çalıştay gerçekleştirdiklerini ve kadın muhtarlara makyaj yapılarak şiddet gören hemcinsleriyle empati kurduklarını anlatan Erenoğlu, ülkemizde en mağdur nüfusun kadınlar ve çocuklar olduğunu vurgulayarak, şiddet ve küçük yaşta evlendirilen kız çocuklarının durumunun endişe verici boyutta olması sebebiyle konunun öncelik ve önem arz ettiğini vurguladı. Türkiye’de 5 milyonun üzerinde çocuk gelin bulunduğunu ve kız çocuklarının yaklaşık yüzde 32'sinin küçük yaşta evlendirildiklerini belirten Başkan Erenoğlu, 2011’in ilk yarısında Diyarbakır ve Şanlıurfa’da 300 çocuk gelinin hastane ortamında doğum yaptığını belirtti.  
Çocuk gelin denmesinin bile içlerini acıttığını bu durumun tedavi edilmesi gereken bir hastalık pedofili olduğunu kaydeden Serpil Erenoğlu, ‘Çocukluğumu İstiyorum’ paneli ile konunun teatral bir sunumla vekonusunda uzman isimler ile masaya yatırılacağını ifade etti.

Kadın Muhtarlar Derneği Başkanı Serpil Erenoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

Powered by Dailymotion

banner34