banner32

Haydar Ergülen: Şairler partilerle organik bağ kurmamalı

Şair Haydar Ergülen Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen Şairin Yaşamı söyleşi dizisinde 27 Ocak Salı günü gerçekleşen bölümünde şair Nazım Hikmet’i anlattı

Haydar Ergülen: Şairler partilerle organik bağ kurmamalı
Nazım Hikmet’in uzun yıllar yasaklı kalmasına neden olan siyasi düşüncesine ve komünist parti ile ilişkisine değinen Ergülen, şairlerin siyasi partilerle organik bağ kurmasının doğru olmadığı düşüncesini ifade etti.
Nazım Hikmet’in doğumundan vefatına yaşamını özetleyen Haydar Ergülen şairin siyasi düşüncesine şu sözlerle değindi.

ŞAİRLER PARTİLERLE ORGANİK BAĞ KURMAMALI

İster kominist partisi olsun ister başka parti olsun bir şairin siyasal mensubiyeti, o partiyi desteklese de onunla organik bağ kurmamalıdır. Destekleyebilir, o inançta olabilir, o düşünceyi taşıyabilir ama bir partinin içine girmek, onu yönlendirmek yanlış. Partinin sekreteri oluyor Nazım Hikmet. Bana kalırsa bunlar şiire ağır gelen şeyler. Nazım Hikmet sonuç olarak kominist bir şair sonuç olarak. Fakat bu parti ile olacak şeyler değil. Nazım kendini partiden ayırmayı becerebilmiş bir şairdir ama buna rağmen biliyorsunuz ki yakın yıllara kadar sakıncalı şairlerden biriydi.

38-63 yıl arası Nazım’ın şiirleri Türkiye’deki bütün dergilerde yasaklanıyor. Tam 25 yıl. Ölümüne kadar ülkemizde şiirleri yayımlanmıyor. O yıllarda çıkan şiirleri genellikle Bulgaristan’da çıkan baskılar. Fakat onlar da yalan, yanlış, eksik baskılar çoğunlukla. 1961 anayasası ile Nazım Hikmet özgürlüğüne kavuşuyor ve Yön Dergisi, Kuvayi Milliye Destanı’nı basıyorlar. Sonra da yavaş yavaş kitapları yayımlanmaya başlıyor.
Ergülen, Yahya Kemal’in Nazım Hikmet’in affedilmesi için annesinin verdiği mücadele ve Yahya Kemal’in tavrını da dinleyicilerle paylaştı.

YAHYA KEMAL SON OSMANLI ŞAİRİ

“Yahya Kemal Nazım Hikmet’in iyi bir ressam olan annesi Celile Hanım’a aşıktır, hatta evlenme aşamasına gelmişlerdir. Celile Hanım, Oğlu hapisteyken Galata Kulesi’ne çıkıp eylem yapar. “Oğlum suçsuz yere yatıyor.” der. İki üç saat eylem yapar, sonra polis gelir derdest eder. Herkesten imza ister fakat Yahya Kemal imza vermez affedilmesi için. Halbuki Nazım Hikmet bir zamanlar öğrencisi olmuş, ilk şiirlerini yayımlamıştır. Ve annesine de aşık olmuştur. O dönem devletli şairler ile devletli olmayan şairler arasında farklar var tabi. Yahya Kemal hem devletli şairdir, hem de Kemalist hükümetle çelişkileri vardır. Çünkü son Osmanlı şairi olarak bakılır Yahya Kemal’e. Belki bu yüzden uzak elçiliklerde görev yapar hep.”
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

banner14

banner34