banner32

Bilgi Evi’nden Saraya ‘Tarihi’ Yolculuk

Zeytinburnu Belediyesi Bilgi Evleri yaz etkinlikleri kapsamında düzenlediği gezilerine devam ediyor. Bilgi Evleri’nin bu seferki durağı “Beylerbeyi Sarayı” oldu.

Bilgi Evi’nden Saraya ‘Tarihi’ Yolculuk
Tarihin görebileceği en ihtişamlı saraylardan olan Beylerbeyi Sarayı’nı ziyarete giden Bilgi Evleri’nin küçük üyeleri gördükleri olağanüstü mimariyi gezmenin keyfini çıkardı. Sultan Abdülaziz tarafından 1861-1865 yıllarında Mimar Sarkis Balyan'a yaptırılan sarayın Mabeyn-i Hümâyûn, Valide Sultan Dairesi gibi pek çok odasının bulunduğu eşsiz güzellikteki sarayı gezen üyeler şaşkınlıklarını gizleyemediler.

Abdullah Ersoy’un rehberliğinde gezilen sarayın yapımına dair pek çok bilgi öğrenildi. Avusturya-Macaristan İmparatoru
Joseph, Prusya Veliaht Prensi Frédéric Guillaume Nicola Charles, İtalya Veliahdı, İran Şahı Nasıreddin gibi birbirinden önemli insanların konuk olduğu ve Sultan II. Abdülhamid’in 33 yıl süren saltanatı süresince Beylerbeyi Sarayı, özellikle yabancı devlet protokolü tarafından gezilen bir müze işlevi de gördü. Henüz o dönemde bile bu kadar büyük bir öneme sahip, gerek duvar işlemeleri gerek halıları ve ahşaptan pek çok eşyası ile mükemmeliyetçiliğin bir örneğini daha gören üyeler unutamayacakları bir geziye daha katılarak bu güzel günü belleklerine kazıdılar. Gezinin sonunda üyeler bu güzel gün için ilgililere teşekkür ederek mekândan ayrıldılar.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

banner14

banner34