banner32

AKDEM’den “Bağırmayan Anneler” Semineri

Aile Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi AKDEM’in düzenlediği Çarşamba Seminerleri’nin 2018 kapanış konuğu Çocuk Gelişim Uzmanı/Yazar Hatice Kübra Tongar oldu. Çocuk Gelişim Uzmanı Tongar, annelere; “Çocuklarımızın sahibi değil, emanetçisiyiz. İyilik için bile olsa onlara kızmayalım, bağırmayalım.” tavsiyesinde bulundu.

AKDEM’den “Bağırmayan Anneler” Semineri
Zeytinburnu Aile Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi’nin düzenlediği Çarşamba Seminerleri’nin yıl sonu kapanışı Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapıldı. Çocuk Gelişim Uzmanı ve Yazar Hatice Kübra Tongar’ın konuk olduğu seminerin konusu ise; “Bağırmayan Anneler”di. Dinleyici annelere bir çağrıda bulunan Tongar; “Çocukların sahibi değiliz, emanetçisiyiz” mesajını verdi. Hatice Kübra Tongar seminer boyunca, çocuk gelişimi konusunda İslam dininin hangi öğütleri verdiği, bilimsel yöntemlerin neler olduğu, çocuklara bağırmadan kişiliklerinin gelişmesinde nelerin etkili olduğu ve ebeveynlere ne gibi görevlerin düştüğüne dair soruları da cevapladı.

MAALESEF DUYGUSAL ŞİDDET HER İKİ AİLEDEN BİRİNDE VAR”

Pedagoji bilimi alanında, “Bağırmayan Anneler” başta olmak üzere çok sayıda kitabın yazarı olan Hatice Kübra Tongar, önemsenmeyen duygusal şiddetin ilerleyen dönemlerde oluşturacağı kötü sonuçların altını çizdi. Her iki aileden birisinde duygusal şiddetin olduğunu belirten Tongar, “Bu konu neden önemli? Çünkü yapılan araştırmalar gösteriyor ki, Türkiye’de duygusal şiddet her iki aileden birisinde yaşanıyor. Duygusal şiddet, duygusal istismar, fiziksel ve cinsel şiddetin yanında hafif bir şey gibi gözüküyor. Ama geleceğe olan etkilerine baktığımız zaman bütün suçlu profillerinin geçmişlerinde bir şekilde ailelerinde o huzursuzluk, alay edilme, aşağılanma, bize disiplin ve eğitime geleni adamdan saymama halleri var. Dolayısıyla ‘bağırmayan anneler’ derken aslında bundan bahsediyoruz. Duygusal istismar ve şiddetin olmadığı, insanların öfkelerini de ifade ederken insanca iletişime geçtikleri, yetişkin dünyasındaki saygınlığımızla, nezaketimizle, çocuklarımızla iletişim kurduğumuz bir sistemden bahsediyoruz.” dedi.

“BİR ANNE DEĞİŞİRŞE TÜM ÜLKE DEĞİŞİR”

Çocuk Gelişim Uzmanı ve Yazar Hatice Kübra Tongar, Türkiye’nin çocuk gelişimi alanındaki kat ettiği yolu da değerlendirdi. Türkiye’nin bu konuda daha iyi noktaya geleceğini ifade eden Tongar, “Ben geleceğe dair çok ümitliyim. Sırf kendi çocukluğumuzu hatırlamış olsak, fiziksel şiddetin çok iyi bir şeymiş gibi konuşulduğu dönemlere şahit oluruz. Biz artık bırakın fiziksel şiddeti, duygusal şiddeti yapmayalım noktasına geldik, ülke olarak. Çok daha iyi günlere de geleceğimize inanıyorum. Her zaman söylediğim bir şey var: Bir anne değişirse, tüm ülke değişebilir.” diye konuştu.

“ÇOCUKLARIN SAHİBİ DEĞİL, EMANETÇİSİYİZ”

Tongar son olarak annelere tavsiyelerde bulundu. Çocuk sahibi olmak teriminin çocuğun sahibi olunduğu anlamına gelmediğine dikkat çeken Hatice Kübra Tongar konuşmasını şöyle sürdürdü; “Annelere tavsiyem, dilimize yer etmiş ‘Çocuk sahibi olmak’ diye bir kavram var. Kendimizi bazen çocuklarımızın sahibi zannedebiliyoruz. Öyle olunca da rahatlıkla istediğimiz gibi davranabileceğimizi düşünebiliyoruz. Çocukların sahibi değiliz, emanetçisiyiz. Onlar bize emanet. Çocuklarımızın asıl sahibi günü gelecek ve diyecek ki ‘Sizlere ben evlat emanet ettim, ne yaptınız?’. Her annenin o soruya rahatlıkla verebilecek bir cevabı olmalı. Çocuklarımıza kızmadan, baskı uygulamadan önce lütfen bu söylediklerimizi hatırlayalım.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

Powered by Dailymotion

banner34