banner32

566 Yıllık Tarihi Hamam 1.5 Milyon Dolara Satıldı

Zeytinburnu ilçesinde bulunan tarihi mekanların yerli ve yabancı halkın istifadesine sunulması için çalışan Geleceğim Zeytinburnu Platformu (GZP) başkanı Gazeteci yazar Hüseyin Çetiner tarihi hamamın içinde bulunduğu 873 m2 lik alanın sadece bir arsa gibi alıp satılması karşısında sessiz kalan Kültür -Turizim Bakanlığı ve Anıtlar kuruluna ateş püskürdü.

566 Yıllık Tarihi Hamam 1.5 Milyon Dolara Satıldı

GZP başkanı Çetiner : Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anıtlar kurulu , İstanbul Büyükşehir Belediyesi veya  Zeytinburnu Belediyesi keşke  İstanbul'un Fethinden önce yapılan(1452) Tarihi Kazlıçeşme Hamamını halkın istifadesine sunulması adına bir girişimde bulusaydı çok iyi olurdu du dedi

566 yıllık tarihi hamam dünyanın başka bir ülkesinde olsaydı kesinlikle metruk halde olmaz, aslına uygun olarak restore edilip yerli ve yabancı halkın istifadesine sunulurdu.


İstanbul Times Haber Merkezi / Çağla Pekgüleç


Bizde ise sadece  873 m2 arsa olarak normal vatandaşlar tarafından alınıp satılıyor olması utanılacak bir durumdur.

Geleceğim Zeytinburnu Platformu (GZP) başkanı Hüseyin Çetiner, bu tarihi hamamın düştüğü durumun tarihi mekanlarımıza verdiğimiz değere tipik bir örnek olması gerekir dedi.

Çetiner; sözlerini şu şekilde sürdürdü :TİKA adı verilen kuruluşumuz    ülkemizden binlerce Kilometre uzakta olan Orhun Abidelerine giden yolu yapıyor, ancak  3 medeniyete başkentlik yapan  Sur İçi İstanbul’unun yanı başında yer alan Tarihi Kazlıçeşme hamamına karşı yapılan bu vurdumduymazlıktan kesinlikle tarihi eserlere karşı duyarlı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın haberi olmadığını düşünüyorum dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anıtlar Kurulu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Zeytinburnu Belediyesi bir şekilde  Kazlıçeşme de bulunan büyükçe araziye imar verirken bu tarihi mekanın kamuya terkini yaparak bahse konu metruk 1452 yapımı yani 566 yıllık hamamı kültür mirasımızın envanterine katması aciliyet arz ediyor.

Zeytinburnu Belediyesi Bu işi sahiplenip,tarihi hamamı hemen kurtaracak çözümler üretmelidir

Fatih Sultan Mehmet Han devri  eserlerinden olan tarihi hamamın zaman kaybedilmeden tarihi eserler envanterimize kaydedilmesi adına Zeytinburnu Belediye Başkanı  Murat Aydın’ın hemen ilgili kurum ve kuruluşlar ile görüşüp  bürokrasiye bulaşmadan bu sorunu çözüme kavuşturması gerekir.

Alanın imar yasalarına göre terki mümkün değilse bile bir firma ile görüşülüp 873 m2 lik arsa içinde yer alan ve Fatih Sultan Mehmet han döneminde yani İstanbul’un fethinden önce 1452 de yapılan Tarihi Kazlıçeşme Hamamını satın alıp yerli ve yabancı halkın hizmetine sunulması çok kolay olmasına rağmen bunun yapılmamış olması üzücü dedi.

Eski sahibi Seyit Ali Gündüz 1.5 Milyon dolara tarihi mekanın içinde olduğu 873 m2 lik arsayı  Abdülkadir Genç’e sattı bu işlem yapılırken ilgili kurumlar ne yapmış ?

Zeytinburnu ilçesi Kazlıçeşme Mahallesi  468 Pafta, 783 ada ve 12 parsel de yer alan 873 m2 11 Dm lik arsa içinde tarihi hamamın olduğu mekan iş adamı Seyit Ali Gündüz 10.05.2002 de Mehmet Oğlu muhtar Memişoğlu’ndan satın alıyor.

16 yıl  buranın tapusu kendisinden bulunan iş adamı  bu yerini Haziran 2018 ayı içinde 1.5 milyon Amerikan doları karşılığında yaklaşık olarak 7 milyon Türk lirasına Abdülkadir Gençe’e satıyor.  İşin Vahim tarafı ise Zeytinburnu Belediyesinin bu satış işleminden haberi bile olmuyor. Amacımız hiçbir kişi ve kurumu suçlamadan halkın ortak değeri olan tarihi mekanlarımıza sahip çıkmaktır.

Yeni sahibi  bu tarihi hamamı  yıksa kim hesabını verecek ?

Değişim ve Gelişim Tarihi İçinde Zeytinburnu isimli eserin yazarı ve Geleceğim Zeytinburnu Platformu’nun başkanı Gazeteci Yazar Hüseyin Çetiner yaşanan sürece duyarsız bütün yetkililerin daha dikkatli olmasını talep etti.

566 yıllık yani 6 asırlık Fatih devri eserlerinden olan tarihi hamamın normal bir arsa gibi alınıp satılmasına isyan eden Çetiner, Ak Parti hükümetleri döneminde yurt dışındakiler dahil olmak üzere binlerce tarihi mekan aslına uygun restore edilip dünya mirasına  hediye edilirken sur içi  İstanbul’un yanı başında olan Zeytinburnu ilçesi Kazlıçeşme Mahallesinde bulunan tarihi hamamın basit bir gayrimenkul gibi satın alınmasını en basit tabiri ile bir vurdumduymazlık olarak değerlendiriyorum dedi.

Çetiner, daha önce tarihi hamamın sahibi   ile görüştü, Belediye bana başka yerde arsa versin ben burayı kendilerine vereyim diyen  iş adamına hiçbir kurum 16 sene boyunca burayı alıp halkın istifadesine sunmayı  düşünmedi  son çare  burası için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sesleniyorum tarihi mekanın halkın istifadesine sunulması için Zeytinburnu Belediye başkanı Murat Aydın ‘a talimat verip burayı ezdadımıza yakışır bir şekilde kültür merkezi şeklinde halkın istifadesine sunulması gerekir

Tarihi hamamın değeri oldukça yüksek olmasına rağmen anıtlar kurulu başta olmak üzere Kültür ve Turizm bakanlığının buranın dünya kültür mirasına kazandırılması adına hiçbir girişimde bulunmaması karşısında isyan eden Zeytinburnu sevdalısı Hüseyin Çetiner tarihi  mekanlar konusunda oldukça duyarlı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek henüz İstanbul fethedilmeden önce yapılan 566 yıllık Sultan Fatih  dönemi eserlerinden olan tarihi hamamın  bir an önce yeni sahibinden satın alınarak tarihe ve halka hediye edilmesini istedi.

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ali gündüz
Ali gündüz - 6 yıl Önce

Hüseyin bey. İşte basın. İşte stk temsilcileri şimdi ayağa kalkalım.. Gidelim belediyenin önüne.açalım afişimizi.tarihimize sahip çıkıyoruz.. Diyelim.. Ey zeytinburnu var mısınız.. ♥ Sevgilerle ♥

SIRADAKİ HABER

banner33

Powered by Dailymotion

banner34