banner32

Soma İşçileri İçin İki Bakanlıktan Tazminat Talebi

301 madencinin hayatını kaybetmesinin ardından 27 yaşındaki Erkan Doğdu'nun ailesi iki bakanlıktan 375 bin TL tazminat talep etti.

Soma İşçileri İçin İki Bakanlıktan Tazminat Talebi
 Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki faciasında 301 madencinin hayatını kaybetmesinin ardından işletmeci Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye, Maden-İş Sendikası'na ve iki bakanlığa davalar açıldı.

Zeytinburnu Times Haber Merkezi

Maden faciasında hayatını kaybeden 27 yaşındaki Erkan Doğdu'nun kardeşleri Bülent Doğdu, Burhan Doğdu ve Serkan Doğdu adına ise İzmir Barosu avukatlarından Cihan Türsen, ihaleyi veren Türkiye Kömür İşletmeleri'ni (TKİ) denetlemek ve incelemekle sorumlu olan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan 375 bin lira manevi tazminat talep etti. Türsen, Bakanlıkların parayı ödememesi durumunda idare mahkemesinde tazminat davası açacağını belirtti.

"SORUMLULUK SADECE ŞİRKETİN DEĞİL"

Türsen, bu olayda sorumluluğun sadece Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. ve yöneticilerine yönelmesinin, hukuki sorumlulukları açısından dar ve tehlikeli bir bakış açısı olduğunu belirterek, "Böylesine büyük olaylar önce romantik ve dramatik boyut ağırlık kazanır ama bunun bir an önce somut hukuka dönmesi gerekir" dedi.

"Sadece şirkete dava açmak doğru değil" değil diyen avukat Türsen, şöyle devam etti: "Uzun bir yargılama süreci gerektirecek ve beraberinde belki ölenlerin ailelerinin tazminatlarını alacaklarını tahsil edemeyecekleri bir boş şirketle bile karşılaşabilirler.

"GERÇEK MUHATAP TİK"

Hukuki incelemeye girildiğinde bu ihalenin gerçek muhatabı Türkiye Kömür İşletmeleridir. Müssese, sadece işleyişle ilgili bir alt organdır. TKİ'nin mutlaka davalarda ve ceza soruşturmasında dikkate alınması gerekir. TKİ'nin Soma Kömür İşletmeleri A.Ş ile yaptığı sözleşmede açık yetkisi ve sorumluluğu var. Hür türlü denetim hakkına TKİ sahip. TKİ'nin sahip olduğu bu yetkilerin yerine getirilip getirilmemesinde ise Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı birinci derecede sorumlu.

"İKİ BAKANLIK SORUMLU"

Bakanlığın kuruluş yasasında bu bakanlığa devredilen yetki ve sorumluluklar sayılmış. TKİ'nin denetleme ve işlevlerini yerine getirmede yeterliliği konusunda inceleme ve önlemler alma yetkisi Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'nda. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın kuruluş yasasında sadece bu bakanlığa verilen yetki ve sorumluluklar vardır. Bakanlık bu yetki ve sorumlulukları yerine getirmemiş gerekli özeni göstermemiş bu alanda da kusurlu davranmıştır.

Ayrıca ortada bir imtiyaz vardır. Kamu kaynakları kamu amaçlı kullanılmalıdır. Kusurlu ya da kusursuz olsa da ilgili bakanlıklar sorumludur. Burada amacımız, madenci yakınlarını, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. ile yıllarca sürecek olan bir dava ile başbaşa bırakmak yerine bakanlıkların sorumluluğunu esas alarak ve teminat mektuplarını da nakde dönüştürerek, bakanlık tarafından bu tazminatların ödenmesi ve daha sonra ilgili şirkete yöneticilere rücü edilmesidir."

375 BİN TL'LİK TAZMİNAT

Avukat Türsen idari yargılama usulü gereği ilk olarak, Erkan Doğdu'nun kardeşleri Bülent Doğdu, Burhan Doğdu ve Serkan Doğdu adına her iki bakanlıktan toplam 375 bin lira manevi tazminat ödenmesini talep etti. Türsen, bakanlıkların bu parayı ödememesi durumunda, idare mahkemesinde tazminat davası açacaklarını söyledi.

Kaynak:İstanbul Tİmes Haber Ajansı (İTHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

Powered by Dailymotion

banner34