2017-08-01 11:47:59

Suriyeliler ve Zeytinburnu

Hüseyin ÇETİNER

istanbultimes@gmail.com 01 Ağustos 2017, 11:47

Değerli okurlarım, sevgili komşularım yıllardır eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 6 ay sonra Beşar Esat başkanlığı bırakıp kaçacak ve biz de Şam Emeviye camisinde namaz kılacağız sözü ile GÖÇ ve İSKÂN politikası olamayacağını haykırdık durduk.
Suriye iç savaşının başlamasından bu yana nerede ise 7 yıl geçti. Beşar Esat halen iş başında. Namaz kılacağımız tarihi Emeviye camisi harap oldu milyonlarca Suriyeli perişan oldu ve bu olayda en çok da ülkemiz zarar etti.

35 milyar dolara yakın para harcamışız Avrupa birliği 3 milyar Euro yardım edeceğin söyledi onu da vermedi. Bazı kendini bilmez SIĞINMACILAR’ın ileri geri konuşup Türkiye bizim için aldığı paraları bize vermiyor densizliği yaptıklarını duymaktayım.

Demedi demeyin Zeytinburnu’nda telafisi zor süreçler yaşanacak gibi saldık Çayıra Mevlam Kayıra şeklinde göç politikası başımıza çok bela olacak. Herhangi bir Avrupa Birliği Üyesi ülke 300/ 500 göçmen alacakken biz de anasınıfı mecburi biz bunları kabul edersek çocuklarını göndereceğimiz okul yok diyerek hiç göçmen kabul etmediler. Biz ise bayramda Suriye ye geçip daha sonra gelen manzaralar şahit olduk.

Hiçbir zaman ırkçılık yapmadım ve yabancı düşmanı olmadım ama bu şekilde olmaz…

Zeytinburnu ölçeğinde yapılan bir çok toplantıda vatandaş 58 Bulvar caddesinde gezemediğini aşırı göçten dolayı sıkıntı yaşadığını ifade ettiği zaman Zeytinburnu Belediye başkanımız Sayın Murat Aydın şunları söylemiştir:

-Biz Ensarız onlar muhacir

-Bizim de çok sayıda vatandaşımız Yurt dışında 

-100 sene önce onların da başkenti İstanbul’du

-Kardeşlerimizi ölüme mi terk edelim …

-Sizler 600-700 TL olan evlerinizi zorda ki Suriyelilere 1.200 ve 1.500 TL kiralarken iyi…

Başkanın ileri sürdüğü bütün argümanlara eyvallah ama yine de 4 milyona yakın sığınmacı bu şekilde ülkemizde istedikleri yere gidememelidir.

Mesela denmeli ki bir yere ancak gelen Suriyelilerin % 2 si gitmeli. Onlarda her hafta Karakol’a imza vermeli ve denetleme olmalı gerçekten orada mı kalıyorlar diye.

Şu an ise sınırdan içeri giren sığınmacının nereye gideceğine devlet karışmıyor. Böyle bir GÖÇ politikası beraberinde ciddi sorunlar da getiriyor. Son zamanlarda Zeytinburnu mahallerinde ciddi hareketlenmeler var.
Bir çok eski Zeytinburnulu bu keşmekeşlikten dolayı taşınacağını sık sık bana ifade eder oldu.

Buradan devlet yetkililerimize bir biz daha sesleniyorum. Sığınmacıların % 60 genç ve eğitimsiz bunlar yarın daha büyük bir sıkıntı olurlar.

Geciktik ama hatanın neresinde dönersek dönemlim bir an önce sığınmacıları daha sağlıklı bir planlama ile planlayalım derim.

Ölümlü olayların yaşanması an meselesi … Olaylar olduktan sonra Suriyelileri toplu olarak orada çıkarmaktan ziyade daha olaylar yaşanmadan tedbiri almak daha iyidir.

Zeytinburnu Times / Hüseyin Çetiner / 1 Ağustos 2017 


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.