banner32

700 Çeşit Bitki Koruma Altında

Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi, tamamı “Organik” yöntemlerle üretilen 700’ü aşkın bitkisiyle tohum bankalarını aratmıyor.

700 Çeşit Bitki Koruma Altında
 Özellikle ülkemizde yetişmesi neredeyse mümkün olmayan kırmızı muz, mango, avokado gibi meyvelerin de yetiştirilebildiği Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nde, çok az topraklarda yetişen limon otu bitkisini de bulmak mümkün. “Gönüllü Bahçıvanlık” adı altında her yaştan vatandaşın, kendi bahçesinde bahçıvanlık yapmasına olanak sağlayan Tıbbı Bitkiler Bahçesi, sunduğu “Staj” imkanı sayesinde de Ziraat Fakültelerinin gözdesi haline gelmiş durumda.

Zeytinburnu Times Haber Merkezi

Sentetik gübre ve ilaçların kullanılmadığı merkezde, su israfının önüne geçmek için damlama yöntemi kullanılıyor. Ayrıca Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nde arıcılıktan seracılığa, doğal ürünlerle kozmetikten bitkisel soslara kadar birçok konu hakkında bilgi almak da mümkün.

TIBBİ BİTKİLER BAHÇESİ’NDE NELER YETİŞİYOR?

Zencefil, zerdeçal, havlıcan, tarçın, ıhlamur ve elma Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nin kış aylarındaki gözde bitkilerinden… Özellikle zencefil, tropikal iklim koşullarında yetişen bir bitki olmasından ötürü, kış aylarında yetiştirilmesi çok zor olmasına rağmen kullanılan yöntemler sayesinde Tıbbı Bitkiler Bahçesi’nin ürün yelpazesine girmiş durumda.

Ana vatanı Malezya olan Limon otu olarak da bilinen melisa, çok az toprakta yetiştiği halde Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nde yetişen endemik bitkilerden biri. Çamaşırları ve cildi yumuşatmak için deterjanlarda ve kozmetik ürünlerde kullanılan Aloe vera bitkisi de bahçede koruma altına alınmış bitkiler arasında yer alıyor.

ÜNİVERSİTELERLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDE YÜRÜTÜLEN “FİTOTERAPİ” DESTEĞİ

Tıbbi Bitkiler Bahçesi, sadece bitki çeşitliliğine yönelik çalışmalarda bulunmuyor. Bezmialem Vakıf Üniversitesi tarafından hastalıkların “Bitkilerle” tedavisi için kurulan Türkiye’nin ilk Fitoterapi Merkezi’ne de destek sağlayan Tıbbi Bitkiler Bahçesi, örnek projelere imzaya atmaya devam ediyor.

Zeytinburnu’nda her yıl Mesir Macunu’nun mucidi için düzenlenen, Geleneksel Merkezefendi Tıp Festivali’ne de ev sahipliği yapan Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nde, 9 gün boyunca çeşitli seminerler düzenlenip konferanslar gerçekleştiriliyor. “Bitkilerle Tedavide Dikkat Edilmesi Gerekenler”, “Bağışıklık Sistemi İçin Doğal Güçlendiriciler” ve “Dolaşım Sistemi İçin Kullanılabilecek Bitkiler” gibi birçok seminerlerle vatandaşlara şifalı bitkilerin faydalarını anlatan Tıbbi Bitkiler Bahçesi, birçok akademik araştırmaları da kendi bünyesinde bulundurduğu konusunda uzman personelle devam ettiriyor.

Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

Powered by Dailymotion

banner34