banner32

Zeytinburnulu Pazarcılar Sağlık Okur Yazarlığı Seminerinde

Avrasya Hastanesi Zeytinburnu Yerleşkesinde her hafta Cuma günleri saat 16.30 da başlayan Sağlık Okuryazarlığı seminerlerinin bu seferki konuk derneği Zeytinburnu Pazarcılar Dayanışma Derneği oldu.

Zeytinburnulu Pazarcılar Sağlık Okur Yazarlığı Seminerinde

Dernek Başkanı Selahattin Sert ve Yönetimi seminere katıldı

Hastane idare amiri Gönül Dilek’in yaptığı sunum ile  başlayan programın ilk konuşmacı Zeytinburnu Pazarcılar Dernek başkan yardımcısı Turan Geçoğlu oldu. Gençoğlu yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi: “Avrasya Hastanesi Zeytinburnu yerleşkesi ilçemizde ilk kurulan özel sağlık kuruluşları içinde yer alıyor. Hastanemiz hem kaliteli sağlık hizmeti sunuyor hem de yaptığı başarılı çalışmalar ile ilçemizin tanıtıma katkı sunuyor. Başta Hastanenin kurucusu olan Op.Dr.Hüseyin Urlu’ya, Genel Koordinatör İbrahim Urlu’ya ve bugün burada sunum yapacak olan Doç.Dr. Ali Rıza Cenal Hocam başta olmak üzere emek sunan bütün hastane çalışanlarına teşekkür ederim” dedi.

 İstanbul Times Haber Merkezi / Erhan Şahin

Doç.Dr.Ali Rıza Cenal Açık Kalp Ameliyatları İle Alakalı Sunum Yaptı

Doç.Dr. Ali Rıza Cenal ilk olarak beraber aynı ekipte görev yaptıkları ,Prof.Dr. Esat Akıncı’yaUzm.Dr. Meral Özer’e ve Op.Dr. Yerik Junusbekov’a ve konuk dernek başkanı ve yöneticilerine teşekkür ederek başladı.

Cenal, konuşmasına  kendisinin de öğrencilik yıllarında bir dönem pazarcılık yaptığını ifade ederek başladı. Doç.Dr.Ali Rıza Cenal, Dernek başkanı Selahattin Sert’e ve beraberinde yönetim kurulu üyelerine ve dernek  üyelerine katılımlarından dolayı teşekkür etti.

Kalp Cerrahisinin Tarihçesi

1876 Adam Hemmar kalp krizinin koroner damarlarının tıkanması sonucu olduğunu keşfetti.

1887 Rehn  ilk başarılı kalp yaralanması tamirini yaptı.

1910 Alex Carrel koroner bypass yapmanın kalp krizini önleyebileceğini deneysel olarak gösterdi.

1923-25 leuine ve souttar başarısız kapalı mitral tamirleri denemişler

1930 heparin bulundu

1938 gross PDA ligasyonu,1944 crafoord aort koarktasyonu tamirini başarı ile yaptılar.

1945 yılında Fallot tetrologili bir çocuğa Blalock Taussig şant ameliyatı yapıldı.

1948 başarılı mitral komüssürotomi bailey-Harken ve brock tarafından yapılmıştır.

1953 lewis ve Taufic tarafından hipotermi ve inflow inklüzyon tekniği ile 5 yaşındaki kız çocuğun da ASD tamirini başarı ile yapmışlar.

1953 te Gibbon ilk kalp akciğer makinesi kullanarak ASD kapatılmasını başarı ile yaptı

Kalp  - Akciğer Makinası  - Venöz Kanülasyon

1954 te Lillehei ve Varco cross circulation yöntemiyle anne veya babayı kullanarak VSD yi kapattılar ve 8 hastalık seri yayınladılar.

1955te Kirklin kalp-akciğer makinasını kullanarak seri doğumsal kalp ameliyatı yapmaya başladı ve diğerleride artık bu yöntemi rutin kullamaya başladı

1960ta ilk mitral(Starr) ve aort (Harken)kapak protezleri takıldı.

Kapak Cerrahisi

1966da Bernard tarafında ilk kalp nakli yapıldı.  1967 ilk koroner anjiyografi(Jadkins) ve koroner bypass ameliyatları(Favalaro ve Effler)yapılmaya başlandı.  1969 ilk yapay kalp denedi ama başarılı olunamadı (Cooley).  1982de yapay kalp ile hastalar 3 ay yaşatıldı (Devries)

Türkiye de ise ilk kalp ameliyatları 1953-54 yıllarında kapalı komüssürotomi olarak başlandı (Dorken,Akın) ,1962 den sonra kalp-akciğer makinesi kullanılarak açık kalp ameliyataları başladı(Hacettepe,Aydın Aytaç) ,1963 ten sonra Haydarpaşada Siyami Ersek,Ankara yüksek ihtisas hastanesinde Kemal Beyazıt kapak ameliyatları yapmaya başladılar. Yine bu ekipler tarafından  1967 yılında kalp nakilleri denendi. 1974 te Hacettepe’de ilk koroner bypass op. yapıldı.

İlk başarılı kalp nakli 1989’da Koşuyolu kalp Hastanesinde Cevat Yakut ve ekibi tarafından yapıldı.

1990 ‘lar dan sonra minimal invaziv girişimler.çalışan kalpte bypass operasyonları ve robotik cerrahiler gelişme gösterdiler.

Avrasya Hastaneleri Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği Kliniğimizde yapılan girişim türleri

Kapak cerrahisi (kapak tamiri ve koruyucu prosedürleri, anuloplasti-ring, kapak replasmanı – biyolojik ve mekanik) ,Aort kökü ve Aort damar cerrahisi(Bentall prosedürü, Asc Arcus ve Desc ve Abdominal aort replasmanları) ,Konjenital kalp cerrahisi(ASD, VSD, PDA, TOF, Aort koarktasyonu, PD vb.)

Ritim bozuklukları (kalıcı pacemaker, RF ablasyon) Pulmoner arter embolektomi Minimal invaziv girişimleri.

Avrasya Hastaneleri Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği Periferik Damar cerrahisi:

Karotis arter cerrahisi(endarterektomi, glomus karotikum, karotis anevrizmaları.)

TOS (arteryel, venöz ve nörolojik TOS cerrahisi.),Periferik arter hastalıkları(aorto-fem, ilio-fem, fem-fem, fem-pop, karotiko-subklavyen arterler greft baypas, trombo-embolektomiler vb.)

Venöz yetmezlik cerrahisi(stripping, RF, Lazer, Glue, skleroterapi vb.)


Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

Powered by Dailymotion

banner34