banner32

Unutulmuş Yöresel Tatlar Görücüye Çıktı

Zeytinburnu’nda 132 yarışmacı vatandaşlara damak şöleni yaşattı. Kaymaçina’dan Taflan’a, Boranı’ndan Pepeçura’ya kadar birçok farklı lezzetlerin görücüye çıktığı Yöresel Yemek Yarışması’nda Gülzühra Kemal adlı yarışmacı, Uygur bölgesine ait Katkat adlı pastasıyla jüriden en yüksek puanı alarak birinci oldu.

Unutulmuş Yöresel Tatlar Görücüye Çıktı
Zeytinburnu Belediyesi tarafından bu yıl 19’uncusu düzenlenen Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali, Yöresel Yemek Yarışması’yla devam etti. 132 yarışmacının birbirinden farklı lezzetlerle hünerlerini sergilediği yarışmada Elazığ’dan Giresun’a, Siirt’ten Hatay’a kadar birçok yörenin lezzetleri tanıtıldı. Karar vermenin zor olduğu yarışmanın jüri üyeliğini ödüllü milli şeflerimiz Cemil Demirkol, Osman Ocak, Muhsin Ertürk ve basın dünyasından gurme/ gazeteci yazar Ömer Ekinci yaptı. Masaları tek tek gezip yemekleri tadan jüri üyeleri, yemeklerin özgünlüğünden sunumuna kadar birçok konuya dikkat ederek yemeklere not verdi. 132 kişinin birbirinden farklı yöresel lezzetlerle rekabet ettiği yarışmanın sonunda ise Gülzühra Kemal birinci (Uygur Katkat pastası), Sümeyye Tekin ikinci (Öreşke) ve Adalet Aydın (Ballı badem tatlısı) üçüncü oldu. Yarışmada bu yıl ilk defa gerçekleştirilen Jüri Özel Ödülü’ne ise Serpil Özdemir (Poğaça) layık görüldü.

YÖRESEL TATLAR GÜNÜMÜZE TAŞINIYOR

Yöresel Yemek Yarışması’nda ev hanımlarını yalnız bırakmayan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın da jüri üyeleriyle birlikte masaları gezerek ev hanımlarına başarılar dileyip yemekler hakkında bilgi aldı. Yarışma esnasında açıklamada bulunan Başkan Aydın, “Zeytinburnu’nda, her yıl Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali kapsamında içinde et olmayan, daha çok bitkilerden yapılmış Yöresel Yemek Yarışması düzenliyoruz. Ben, yarışmamıza katılan ev hanımlarını ve aralarında bulunan beyefendileri tebrik ediyorum. Geçmişte hiç yapılmamış yemekleri yapanlar da var, çok yaratıcı fikirleri olan aşçılarımız da var. Türk mutfağında binlerce tür yemek çeşidi bulunuyor, bunların bir kısmını Merkezefendi Festivali'nde sergiliyor olmak bizim için mutluluk verici bir olay.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının devamında Zeytinburnu’nun yöresel tatlar bakımından büyük bir avantaja sahip olduğunu vurgulayan Başkan Aydın, "Ülkemizin 81 vilayetinden ve dünyanın farklı bölgelerinden birçok vatandaşımız Zeytinburnu’nda ikamet ediyor. Bu sebeple Zeytinburnu, farklı lezzetlerin bir arada buluştuğu nadir ilçelerden bir tanesi. Örneğin Türk dünyası ve balkanlardan gelen birçok hemşehrimizin daha önce hiç tatmadığımız yöresel yemeklerini bu yarışma sayesinde tanıma fırsatını buluyoruz. Bu bakımdan Yöresel Yemek Yarışması, farklı damak tatlarına hitap eden lezzetlerin tanıtılmasında büyük rol oynuyor. Sağ olsun hanımefendiler bizleri bu etkinliklerde hiç yalnız bırakmıyorlar. Her yıl daha önce hiç tatmadığım farklı yemekler görüyorum. Bu sebeple ev hanımlarımızı tebrik ediyorum ve onları kutluyorum." diye konuştu.

“ANADOLU’NUN UNUTULMUŞ LEZZETLERİNİ KORUYORUZ”

Yemeklerin tadına baktıktan sonra açıklama yapan gurme/ gazeteci yazar Ömer Ekinci, “Anadolu’nun dört bir köşesinden bu toprakların güzelliğini buraya taşıyan herkes bizim gözümüzde birinci sayılır. Biz yapılan organizasyonlarda daha çok eskiye ait geleneksel yemeklerin yapılmasını istiyoruz. Çünkü unutulmaya yüz tutan birçok yöresel lezzetimiz var. Bu yarışmadaki amaçlardan bir tanesi de o tatların unutulmasının önüne geçmek. Burada yapılan bütün yemekler hakkında not tutup gerekirse tarifini de alıyoruz. Böylece bir sonraki kuşağın da bu tatlardan haberdar olmasını sağlıyoruz.” diye konuştu.

MİLLİ ŞEFTEN TÜRK HANIMLARINA ÖVGÜ

Anadolu lezzetlerinin aynı masada buluştuğu yarışmada jürilik yapan ödüllü milli şef Cemil Demirkol ise, “Dünya üzerinde birçok mutfağın tadına baktım ama Türk mutfağındaki lezzetlere hiçbir yerde rastlamadım. Bir yaprak sarmasından 12 çeşit yapabilen bir nesle sahibiz daha ne olsun. Bu lezzetlerimizi korumalı ve gelecek kuşaklara aktarmalıyız.” ifadelerini kullandı.

UYGUR TATLISI GÖZ DOLDURDU

Yarışmada Uygur yöresine ait “Katkat” tatlısıyla birinci olan Gülzühra Kemal ise, “Katkat tatlısı Uygur bölgemizde özellikle bayramlarda yapılan bir tatlı. Genç yaşlarda annemden öğrenmiştim. Katkat pastası, adını hamurunun elleince bir şekilde açılmasından alıyor. Pastamız reçel, süt ve şeker karışımından elde edilen bir tatlı. Kızlarım bu tatlıyı çok seviyor o yüzden evde bol bol yapıyorum. Yarışmaya bu yöresel tatlımızla katılarak kızlarım için şansımı denedim. Kazandığım için çok mutluyum.” dedi.

Birincinin tam altın, ikincinin yarım altın, üçüncünün ise çeyrek altın kazandığı yarışmada dereceye giren isimlere ödüllerini Zeytinburnu Belediye Başkan Yardımcısı Erdem Zekeriya İskenderoğlu takdim etti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

Powered by Dailymotion

banner34