banner32

Kurban Bayramında Kronik Hastalığı Olanlar Nelere Dikkat Etmelidir ?

İstanbul Times Gazeteci olarak her sene Kurban bayramında aniden hastanelere akın eden insanların daha bilinçli hareket etmeleri adına kurban bayramına günler kala Avrasya Hastanesi Zeytinburnu yerleşkesi İç Hastalıkları Dr. İsmail Çelik hocamızın hastanedeki odasına giderek Kurban Bayramında Kronik hastalığı olanlar nelere dikkat etmeli diye sorduk.

Kurban Bayramında Kronik Hastalığı Olanlar Nelere Dikkat Etmelidir ?
İşte İç Hastalıklar Dr. İsmail Çelik’in cevapları

Kırmızı et  ve sakatat (kelle,paça,işkembe,karaciğer,böbrek vb) tüketiminin  artması nedeniyle mide  bağırsak hastalıklarında artış,kan yağlarının (Trigliserid,kolesterol) yükselmesi şeker,tansiyon,kalp  ve damar hastalarının  sıkıntılar yaşamasına sebep olabilir.

Zeytinburnu Times Haber Merkezi / Hüseyin Çetiner 

Ayrıca  sağlık kontrolü yapılmadan   kesilmiş  hasta  hayvanlardan  geçebilen  Bruselloz,Şarbon,

Deli dana  Hastalığı,Kist Hidatik ve Bağırsak pasrazitleri(Teniazis:Bağırsak Şeridi,Askariazis:Bağırsak Solucanı  vb) gibi hastalıkların insanlara bulaşması söz konusu olabilir.Bu hastalıklardan korunmak  için kurbanların sağlık kontrollerinin yapılması ,uygun koşullarda kesilmesi ve etlerinin  iyi pişirilerek tüketilmesi  gereklidir.

Kan yağlarının(Trigiliserid,Total Kolesterol,özellikle LDL Kolesterol: Kötü Kolesterol) yükselmesi D.Mellitüs (Şeker Hastalığı),Hiper Tansiyon,Kalp ve Damar Hastalıkları gibi var olan hastalıkların şiddetlenmesine gizli olan bilinmeyen bu  hastalıkların açığa çıkmasına neden olabilir.                  

 Yukarıda belirtilen hastalıkları olanların bayram öncesi doktorlarına müracat edip ilgili tetkikleri  yaptırmaları ve doktorlarının önerileri doğrultusunda  hareket etmeleri uygun olur. Yinede et tüketirken sakatat türü etlerden ,kavurmalardan,etin yağlı kısımlarından uzak durmak doğru olur.Ayrıca bayram nedeniyle hamur işi ve tatlı ikramları özellikle şeker hastalığı olanlarda kan şekerinin yükselmesine  sebep olur.

Toplarsak genel olarak

1)Kavurma,kızartma ve sakatat türü etlerden uzak durmalı.

2)Kesildikten sonra et bir süre dinlendirildikten sonra yenmeli(Sindirimi daha kolay olur).

3)Tatlı yememeli   ve  hamur işleri   azaltmalı(Özellikle şeker hastaları için).   

4)Yeterince su tüketilmeli (Mevsim yaz ve havalar sıcak olduğu  için  bu daha da önem kazanır).

5)Etle  birlikte  salata  ve  lifli gıdalar tüketilmeli.

6)Aşırı tuzdan kaçınılmalı.

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

banner14

banner34