banner32

Avrasya Hospital;Aman Sesinize Dikkat

Avrasya Hospital’in sağlık sohbetlerinde bu haftaki konu ses kısıklığı oldu

Avrasya Hospital;Aman Sesinize Dikkat
 Avrasya Hospital her hafta renkli konular ile sizleri bilinçlendirmeye devam ediyor.Hava değişimlerinin en sık yaşandığı bu zamanlarda sesinize dikkat etmeniz adına size birkaç tavsiyemiz var.

Avrasya Hospital hekimlerinden KBB Uzmanı Op.Dr. Ferhat OĞUZ bizlere Ses Kısıklığını anlattı

SES KISIKLIĞI

İnsanları hayvanlardan ayıran en önemli özellikler konuşma ve düşünme yetenekleridir. Konuşma, larenks (gırtlak) tarafından oluşturulan bir dizi sü¬reçle meydana getirilen ses sayesinde başarılmaktadır. Kişi de değişik nedenlerle oluşabilecek ses kısıklığı başta sesini profesyonel olarak kullananlarda olmak üzere herkesi derinden etkilemektedir.

Zeytinburnu Times Haber Merkezi

Sesin oluşumunda; akciğer, larenks (gırtlak ve üst solunum yolları ve sinüsler değişik görevler üstlenmektedir. Bunlar¬dan akciğer, larenkste yerleşen ses telleri¬nin titreşmesini sağlayan basınçlı havayı temin eder. Larenks ses tellerini barındıra¬rak sesin oluşumunda önemli bir görev üstlenmektedir. Üst solunum yollan ve si¬nüsler ise oluşan sesin şekillenmesini (re¬zonans) sağlar. Yukarıdaki bahsi geçen or¬ganların değişik rahatsızlıkları sesin karak¬terinin bozulmasına neden olur.

Ses Kısıklığı En Çok Kimlerde Görülür?



Ses kısıklığı, özellikle sesini uzun süre kullanan meslek gruplarında (öğretmen, ses sanatçıları vs.), sigara, çay ve kahve gibi keyif vericileri bol miktarda kullananlarda daha sık olarak görülmektedir.

Ses kısıklığına neden olan patolojilerin büyük çoğunluğu ses telleri üzerinde veya çevresinde yerleşir. Bu patolojiler içinde diğerle¬rine göre daha az görülmesine karşın en ciddi olanı ses telinden kaynaklanan kötü huylu tümörler (nodul, polip, reinke ödemi, kistler vs.) aynı şekilde kendini ses kısıklı¬ğı yaparak belli etmektedir. Ses kısıklığı yapan diğer patalojiler ise enfeksiyonlar¬dır. Bunlardan özellikle kış aylarında toplum için büyük bir sağlık problemine ne¬den olan üst solunum yollan enfeksiyonla¬rı önemli yer tutar. Bir diğer ses kısıklığı nedeni ses tellerinin tek veya çift taraflı felçleridir. Bu duruma özellikle guatr operasyonları sırasında ses tellerini hareket ettiren sinirin kesilmesi sebep olmaktadır.

Vücudun başka bölgelerinde yerleşenlere nazaran ses tellerinin kötü huylu tümörleri çok erken dönemlerde ses kısıklığı yaparak erken teşhise olanak sağlamakta ve bu da hastalımın ilerlemeden tedavisine olanak sağlamaktadır. Bu nedenledir ki 10 günü aşan ses kısıklığı durumlarında mutlaka kişinin kulak burun boğaz muayenesi olması gerekmektedir.


Ne Yapılmalı?

Ses kısıklığı şikayetiyle başvuran hastalarda özellikle yapılması gereken dikkatli bir şekilde hastanın sorgulanmasıdır. Bu esnada hekimde ses kısıklığının nedenine yönelik bir fikir doğacaktır. Takiben yapılan muayenede en önemli aşama, kötü huylu tümörlerinde mümkün olan en erken dönemde tümöral kitlenin cerrahi olarak temizlenmesidir. Ses tellerinin iyi huylu tümörlerinden nodüllerde özellikle ses tellerinin endoskopik (kamera ve ekran yardımıyla) olarak görülmesidir. Bu sayede ses tellerinin görünüm ve hareketleri ayrıntılı olarak değerlendirilmektedir.

Ses kısıklığına neden olan patalojiler’in sık olarak görülen üst solunum yollarının enfeksiyonlarının tedavisinde antibiyoterapi, siscemik dekonjestan, anti-flamatuar ilaçlarla sıkça başvurulmaktadır. Özellikle bu dönemde kişinin sıvı tüketimi¬ni artırması tedaviye yardımcı olması bakımından çok önemlidir. Ses kısıklığının ilerlememiş vakaİarda konuşma terapisiyle fayda görmektedir. Ancak poliplerde, kistlerde, reinke ödeminde cerrahi olarak kitlelerin çıkarılması gerekmektedir.

Sonuç olarak, pek çok değişik nedenle meydana gelen ses kısıklığının tedavisinde en önemli nok¬ta erken teşhistir. Erken dönem’de tespit edildiğinde, sınırlı cerrahi rezeksiyonla kolaylıkla tedavisi mümkün olan ses tel¬lerinin kötü huylu tümörleri teşhiste gecikildiğinde hayati teh¬like yaratan sağlık problemi haline gelmektedir.

Sağlıklı günlerde buluşmak dileğiyle.

KBB Uzmanı
Op.Dr. Ferhat OĞUZ



Kaynak;İstanbul Times Haber Ajansı(İTHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

banner14

banner34