banner32

Merkezefendi’nin kemikleri sızlayacak !...

Zeytinburnu Belediyesinin bu sene 15.sini düzenlediği Merkezefendi Tıp festivalinin ilçeye ne kazandırdığı tartışılırken bu sene açılış konseri verecek olan pop sanatçısı Kerem Cem’in Merkezefendi ile dalga geçilircesine konser verecek olması ilçe halkını hayrette düşürdü

Merkezefendi’nin kemikleri sızlayacak !...
SOMA Faciasının kırkı çıkmadan Mezarlık bölgesinde Popçu Kerem Cem Şaşkınlığı

Ülkemizin yaşadığı Soma acısı henüz tazeliğini kururken, İslam bilgini Merkezefendi'nin adına düzenlenen “Tıp festivalinde” Kerem Cem gibi bu bölgenin mistik atmosferine uymayan bir sanatçının mezarlık ve cami yanında sahne alması ünlü halk hekimi ve din bilgini  Merkezefendi'nin kemiklerini sızlatacak dedirtti. 

Zeytinburnu Times Haber Merkezi /Özel Haber 

Merkezefendinin hatırlanması sevindirici ve güzel ama bu şekilde de olmaz

Merkezefendi mahallesinde ikamet eden ''Mehmet Kendirci''adındaki vatandaş şunları söyledi “Mahallemize adını veren halk hekimi ve din bilgini Merkezefendi'nin gelecek kuşaklara tanıtılması adına  yapılan bu festivali önemli buluyorum. Ancak halkın parasının çar çur edilmesi ve bu bölgenin ruhuna uygun olmayan bir POP Sanatçısı ile açılış konserinin yapılıyor olmasını da çok büyük bir hata olarak görüyorum” dedi.  

Murat Aydın bu işe nasıl onay verdi anlamak mümkün değil ?

Murat Aydın gibi 4.dönem Belediye başkanı olan tecrübeli bir insanın, hem SOMA faciası tazeliğini korurken hem de Merkezefendi dahil bir çok din aliminin medfun bulunduğu hazire,Cami ve mezarlığın yanı başında halkın yüreğini yaralayan bu işe nasıl izin verdiği henüz anlaşılabilmiş değil.

Türk İslam geleneğini bilen bir belediye idaresinin bu tür yanlış bir işe izin vermesinin zor olacağını ifade eden yetkililer eğer başkanın danışmanı var ve başkanı bu konuda uyarmamışsa  ciddi bir hata yapmıştır diyenlerin sayısı oldukça fazla.

Nedir Belediyenin bu Kara Davut sevgisi ?

Mavi Karadeniz TV nin sahiplerinden birisi de olan Eski sanatçı, yeninin ihale takipçisi Kara Davut lakaplı kişinin Zeytinburnu belediyesinden ihale üstün ihale kapmasının esrarı bir türlü çözülemedi. Bazı kişilerin Mavi Karadeniz Tv  Murat Aydın'ın çalışmalarına TV'lerinde sık sık yer veriyor olmalarının ihale kapmalarında etkin olduğu iddiası da yerini koruyor.

Zeytinburnu’nda sadece Karadenizli mi yaşıyor ?

Zeytinburnu ilçesinin iyi ve kötü gününde sürekli Belediye başkanı Murat Aydın’ın çalışmalarını takip edip ilçe halkına duyuran basın mensuplarına üç beş kuruşluk ilan verirken elli derede su getiren belediye yönetiminin iş Karadenizli eski bir POP sanatçısının sahibi olduğu Mavi Karadeniz Tv ye gelince para muslukları sonuna kadar açılması manidar bulunuyor.    

Zeytinburnu Belediye başkanı Sayın Murat Aydın’dan,Merkezfendi Tıp festivali ile ilgili halkın merak ettiği bazı  soruların cevabını bekliyoruz ?

1-Bu sene 15.sini yapacağınız Merkezefendi Tıp festivali ihalesine kaç tane firma katıldı ? İsimleri, iletişin bilgileri  ve verdikleri teklif miktarını açıklayabilir misiniz ?

2-Gerçek isminin ne olduğunu bilmediğimiz ancak daha  önce sanatçılık yaptığı zaman kullandığı “Kara Davut” lakaplı kişinin sahibi/veya yöneticisi olduğu firma sizin belediyenizden veya başka  her  hangi  bir belediyede ihale almış mıdır ?

3-Bu sene ki ihalenin bedeli ne kadar oldu ve içinde ne tür hizmetleri sağlayacak ?

4-Belediyeniz bünyesinde bulunan Kültür Müdürlüğüz çok basit olan bu organizeyi yapsa aracıya gidecek olan büyük meblağlı para halkın cebinde çıkmazsa olmaz mı ?

5-Kara Davut’un veya onun işlerini takip ettiği Başkent Organizasyonun her sene Merkezefendi Tıp festivalinin ihalesini alması en uygun fiyatı onun vermiş olmasından mı yoksa başka nedenlerden mi kaynaklanıyor ?

 6-Kara Davut’u koruyup kolladığınız  iddiaları var bu iddialar doğrumu ?

7-Tasavvuf yönü ağır olan bir din bilginini anma ve anlama festivalinde bir POP sanatçısı ile açılış konseri vermenizi neye bağlıyorsunuz ?

8-Festivalin ilk yılları cami önünde yapılırken sizde ve diğer belediye yetkililerinde heyecan ve şevk vardı ancak son yıllarda siz dahil bütün belediye yetkilileri sanki bir hafta bitse de kurtulsak havasında olduğunuz hissediliyor neden ?

9-İhale için kaç firma teklif vermiştir ? Bu ihale hangi firmada kalmıştır. Başkent Organizasyonun Kara Davut,Fuat Kuş ve Mavi Karadeniz TV ile bir bağı varmıdır ? 

10-Bu ihaleyi yapacağınıza dair hiçbir gazeteye ilan verdinizmi, veya nerede duyurdunuz ?

11-İhale şartlarını belli firmaların ihaleye girilecek şekilde yapıldığı iddiası var doğrumu ? 

12-Eski para birimi ile bu işin ihalesinin 750 bin TL ile  1 MİLYON TL arasında olduğu ifade 
ediliyor hangi rakam doğru ? Eğer iki rakam da yanlış ise sokak afişleri de dahil bu etkinlik için yaplan tüm masraflar ne kadardır ?

13-İlçenin en eski ve en etkin gazeteleri olan iki yayına Ambargo gerekçeniz nedir ? bunu adil buluyor musunuz ? 

Bu konu ile alakalı sorulacak daha çok soru var ama şimdilik bu kadarı ile yetinelim.


Halk hekimi ve din bilgini Merkezefendi kimdir ?

Merkez Efendi asıl adı Müslihittin Ebu Taki Musa bin Mustafa bin Kılıç (d. 1460-63?,Sarımahmutlu, Buldan, Denizli - ö. 1552, İstanbul), Türk sufi, hekim ve Halveti Tarikatı'nın Sünbüliye kolu şeyhlerinden.

Ailesinin Selçuklu Germiyanoğullarının bir koluna bağlı olduğu tahmin edilmektedir. Denizli'de ilk öğrenimini babası Hafız Mustafa Efendinin yanında tamamladı. 1478'de gittiği Bursa'da veya İstanbul'da, Veliyüddin Medresesi'nde sürdürdü. Orada Hızırbeyzade Velayettin ya da Velayettin oğlu Ahmet Paşa olmak üzere dönemin önde gelen bilginlerinden İslam bilimleri ve tıp dersleri aldı. Gittiği Karaman'da Halveti şeyhlerinden Habib-i Karamani'ye mürit olma yolunda yaptığı girişimden bir sonuca ulaşamadı.

1493'te İstanbul'a dönerek Halvetiye Tarikatı şeyhlerinden, Sünbüliye kolunun kurucusu Sünbül Sinan'a bağlandı. Tasavvuf eğitimini tamamlayarak Aksaray Kovacı (ya da Sevindik) Dede Dergahı'na şeyh olarak atandı. Bir süre sonra da şeyhi tarafından Denizli'ye gönderildi.

I. Süleyman'ın (Kanuni) annesi Ayşe Hafsa Sultan'ın Manisa'da yaptırdığı imaretin yanındaki zaviyeye şeyh oldu. Burada, yalnız şeyhliği, eğitim-öğretim etkinlikleri ile değil, aynı zamanda hekimliği ile de ünlendi. "Mesir" denilen macunu ilk o yaptı ve Nevruz günü halka macun dağıtma geleneğini başlattı.

Sünbül Sinan Efendi'nin ölümü üzerine İstanbul'a dönerek onun yerine şeyh oldu. Bir gün, günümüzde kendi adını taşıyan Silivrikapı ve Topkapı arasındaki semtte gezinirken, söylendiğine göre, yer altından bir su sesi duydu. Toprağı kazdırdığında karşısında içi su dolu bir havuz çıktı. Burada bir cami ile bir hamam yaptırdı. Damat Çelebi Lütfi Paşa'nın eşi Şah Sultan bu camiye vakıflar tahsis ettiği gibi Merkez Efendi adına başka camilerde yaptırdı.

Merkez Efendi’nin vefatından sonra kabrinin üzerine, yine Şah Sultan tarafından yaptırıldığı sanılan türbenin ilk yapıldığı zamanki halinde kalamadığı, II. Mahmut döneminde duvar hizaları aynen korunarak yeniden yapıldığı biliniyor. Merkez Efendi'nin türbesi ve yanındaki kuyu eskiden olduğu gibi günümüzde de dilekte bulunulmak için halkın ziyaret ettiği bir yerdir. İyi bir Kuran yorumcusu olduğu söylenilen Merkez Efendi'nin yazılı bir yapıtına rastlanmamıştır.

Kaynak :İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

banner14

banner34