banner32

Seyitnizam Hazretleri Semineri ilgi gördü

Zeytinburnu ilçesinde bulunan tarihi mekanları ve şahsiyetleri daha çok sayıda kişiye duyurmak için faaliyet gösteren Geleceğim Zeytinburnu Platformu’nun ilkini Zeytinburnu Tüm Malatyalılar (ZEYMADER) derneğinde düzenlediği ve Gazeteci yazar Hüseyin Çetiner’in konuşmacı olduğu Zeytinburnu’nun Manevi ve ebedi sakini Seyitnizam konulu seminer’e ilgi yoğundu.

Seyitnizam Hazretleri Semineri ilgi gördü
Açılış konuşması dernek başkanı Suat Sarıkaya’dan geldi

Sarıkaya konuşmasında şunları söyledi “Bizim Derneğimizin  bulunduğu mahalle Zeytinburnu. Seyitnizam Hazretlerinin kabri de bizim mahallede. İlk seminerin mahallemize adını veren önemli bir din alimi olan peygamber torunu Seyitnizam ile bizim derneğimizden başlaması çok önemli. Aynı Zamanda Derneğimizin başkan yardımcısı da olan Gazeteci Yazar Hüseyin Çetiner ‘in verdiği seminere hepiniz hoş geldiniz sefa geldiniz” şeklinde konuştu.

Zeytinburnu Times Haber Merkezi / Erhan Şahin 

Gazeteci yazar Hüseyin Çetiner önemli konulara temas etti

Aynı zamanda Değişim ve Gelişim Tarihi İçinde Zeytinburnu Kitabının da yazarı olan Geleceğim Zeytinburnu Platformu başkanı Gazeteci yazar Hüseyin Çetiner’in İlkini Zeytinburnu Tüm Malatyalılar Derneğinde yaptığı seminer’de şunları söyledi: ” Değerli Hemşehrilerim, Muhterem dostlar, Seyitnizam Hazretleri ile alakalı sunumuma başlamadan önce neden bu tür bir çalışmayı yaptığımızı özet olarak size anlatmak isterim. İnsan olarak doğduğumuz ve doyduğumuz yere karşı sorumluluklarımız vardır.

1993 yılında DOĞDUĞUM Yer olan MALATYA’nın kitabına yazarak yüz binlerce talebenin kaynak kitap olarak faydalandıkları eseri hizmetlerine sundum.

1988’den beri ekmeğini yediğim Zeytinburnu ilçesine karşı borcumu ödeme duygusu ağır basınca 2006 yılında bu ilçenin kitabını hazırlamaya başladım. Mart 2008 yılında basımını yapmak nasip oldu.

2015 yılına gelince Zeytinburnu için daha fazla çalışma yapmamız gerektiğine karar verdim. Zaten Kitabı yazarken ilçe ile alakalı  arşivimde yeterli bilgiler ve belgeler vardı.

Bu ilçenin en önemli değeri Tarihi Şahsiyetler ve mekanlar olduğunu gördüm. Bu çalışmaları kişisel olarak tek başıma yapmadan ziyade bir platform kurarak yanıma da 12 arkadaşımı alarak  daha kurumsal bir çalışma yapmanın doğru ve iyi olabileceğini düşündüm ve GELECEĞİM ZEYTİNBURNU PLATFORMUNU (GZP) kurduk.

Masalarınızda gördüğünüz GZP nin el ilanlarında isimleri ve fotoğrafları bulunan arkadaşlarla beraber 2 yıldır güzel işlere imza attık, atıyoruz ve atacağız inşallah.

Bugün Geleceğim Zeytinburnu Platformu (GZP)nun organize ettiği ve Zeytinburnu Tüm Malatyalılar Derneğinin  ev sahipliği yaptığı toplantıda bir aradayız. Katılımlarınızdan dolayı hepinize kendim, GZP ve Malatya derneği adına teşekkür ederim.

Zeytinburnu Din alimleri için çok uygun bir yerdi :

Osmanlı’dan önce Bizans ve Doğu Roma İmparatorluğu döneminde de KUDÜSLÜ papazlar denilen  din bilginleri İslamiyeten sonra BATIL’da olsa kendi eski  dinleri üzerine ibadetler yapıyordu. 16.asırda yani 1530’ lu yıllardan sonra  son peygamber Hazreti Muhammed’in Torunu Hz.Hüseyin’in soyundan olup 27.Göbekten peygamber torunu olan Seyitnizam Hazretleri de şu an bulunduğumuz Mahalleye adını veren zat burada önemli hizmetlerde bulundu.

Aslen Bağdatlıdır. Asıl Adı Nizameddin Eba Nesimidir. Hem seyit hem de İstanbul Evliyalarındandır. Doğum Tarihi  net olarak bilinmeyen Seyitnizam Hazretleri hayatı boyunca hayırlı bir çok hizmette bulundu.

1550 yılında İstanbul’da Vefat etti. Kabri Zeytinburnu SeyitNizam camisi külliyesi içindedir. Cenaze namazını devrinin önemli  din ve tıp alimi Merkezefendi  tarafından kılındı.

Bir çok konuda kerametleri görülen Seyit Nizam Hazretleri ile alakalı katılımcılara önemli bilgiler sunan Çetiner’in sunumu beğeni ile takip edildi.

Değerli Dostlar,

Peygamber efendimiz ilim Çin de de olsa gidip tahsil ediniz demiş. O zamanlar bir yerden bir yere gitmenin zorluklarını düşündüğünüz zaman  ÇİN’e gitmenin ne derece zor olduğunu anlarsınız buna rağmen ilme o kadar önem vermişler ki zor olsa da gidiniz demiş.

Bugün bizler artık araştırmıyoruz okumuyoruz. Belki de şu an toplantımızı yaptığımız yer o zamanlar bağ ve bahçelikti.

Seyit Nizam Hazretleri başta olmak üzere nice Seyitlerin, nice evliyaların ayak izleri burada vardır.

Özetle Yaşadığımız ilçe olan Zeytinburnu’nda çok sayıda büyük zat hem yaşamış hem de şu an kabri burada. Bunların hayatlarını, mücadelelerini öğrensek inanıyorum ki hayatımızın bir çok evresinde işimize yarayacaktır.

Özetle Seyit Nizam Hazretleri hakkında bir saat değil Bir ay konuşsak bile yine de yeterli gelmez. Bizim burada yapmak istediğimiz bu ilçede böyle bir şahsiyetin kabri var bilginiz olsun mesajını vermek olarak algılanmalıdır.

Beni dinleme zahmetinde bulunduğunuz için hepinize teşekkür ederim” şeklinde sözlerini tamamladı.

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

Powered by Dailymotion

banner34