banner32

Hüseyin Su: Öykü artık saygı görüyor

Usta öykücü Hüseyin Su, “Öykümüzün Hikâyesi” seminerinin bu sezonki son bölümünde “Son Dönem (Günümüz) Türk Öyküsü”nü anlattı.

Hüseyin Su: Öykü artık saygı görüyor
Günümüz öyküsünü son yirmibeş yıldan ele alan Hüseyin Su, öykünün ve öykücülerin artık prestij sahibi olduğunu, öykü kitaplarının yayınevlerince önemsendiğini söyledi.

Zeytinburnu Times Haber Merkezi

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen “Öykümüzün Hikâyesi” seminerlerinde, öykücülüğümüzü sekiz ayrı alanda, edebiyat kronolojisiyle mantığını kurarak ana hatlarıyla özetleyen Hüseyin Su, son dersinde günümüz öyküsüne değindi. Son dönem Türk öyküsü kavramını muhataralı bulduğunu belirten Su, kavramın muğlâk bir ifade olduğunun altını çizdi ve “Son dönem Türk öyküsünün çerçevesini çizmek esasında zor. Çünkü ne zaman başlıyor, yazarlara göre mi, ilk yazarlara göremi belirleyeceğiz, kim belirleyecek, tarihe göre mi belirlenecek konularında kesin bir şey söyleyemeyiz. Sanırım son yirmibeş yılı değerlendirerek günümüz öyküsünü ana hatlarıyla anlamak mümkün” dedi. Siyasal düşüncenin edebiyatı belirlediği 80’li yıllardan başlamanın günümüz öyküsünün çerçevesini belirleyebileceğini düşündüğünü ifade eden Hüseyin Su, “Edebiyat tarihindeki dönemler birbirinden etkilendiğinde bir zincirin halkaları gibi birbirine eklenmeli. Bizde maalesef böyle olmuyor. 80 yıllar ve 90 yıllar arasında da farklar görüyoruz” diyerek günümüz öyküsünün son yirmibeş yılda çerçevesini çizen konuları değerlendirdi.

YAYINEVLERİ BİLİNÇLİ OLARAK ÖYKÜ KİTABI BASIYOR

“Bana göre öykü türünün son 25-30 yılda ilgi görmesi öykümüz için çok mühim. Öykü artık saygı görüyor. Öykü bir zamanlar yayınevleri için sadaka olarak basılırken, bugün yayınevleri bilinçli olarak öykü kitabı basıyor. Bu süreçten daha önce kadın öykücü sayısı bir elin parmağını geçmezken, 80’den sonra sayısı artmıştır. Bu artış insanı hissetmek anlamında öykümüze bir duyarlılık taşımıştır. Öykü dergilerimiz de son yirmibeş yılda artmıştır. Bu süreçten önce ancak dört beş öykü dergisi varken son yirmibeş yılda büyük ivme kazandı. Düzenlenen öykü günleri, öykü ödülleri ve yarışmalar da öykümüze ilgiyi, gençlerin yönelmesini arttırmıştır” sözleriyle son yirmibeş yıldaki öykü serüvenini ele alan Hüseyin Su, bu artış ve ilginin öyküye faydası ve zararını da şu sözlerle özetledi:

BUGÜNÜN ÖYKÜSÜNÜ YARIN KONUŞMALI

“Öyküyle ilgili düzenlenen günler ve ödül çalışmalarında biraz indirgeme yöntemi kullanılıyor, bu öykümüze zarar veriyor gibi. Fakat bu çalışmaların faydasının daha çok olduğunu düşünüyorum. Son yirmibeş yıldaki bu çabalar öykümüzün hikâyesine büyük katkı sağlamıştır. Öykü ve öykücü artık bir prestij sahibi. Bu çok önemli, çünkü öykü ilgi gördükçe sanatçılar da motive oluyor. Peki, bugünün bu bu ivmesinden, birikiminden yarına ne kalacak? Öykünün değeri, öykücünün ısrarı bu sorunun cevabını belirleyecektir. Bugünün öyküsünü esas olarak yarın konuşmak lazım”

Hüseyin Su; program sonunda seminerini sekiz ay boyunca ilgiyle takip eden ve aralarında eleştirmen Ömer Lekesiz, öykücü Cemal Şakar, İsmail Isparta, Aykut Ertuğrul, Recep Seyhan, Güray Süngü gibi günümüz edebiyatının mühim isimlerinin de bulunduğu dinleyicilerine teşekkür etti.

Kaynak;İstanbul Times Haber Ajansı(İTHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

banner14

banner34