banner32

Hüseyin Gündüz’den 40. sanat yılında ilk kişisel sergi

Zeytinburnu Belediyesi, bu yılki sergi sezonunu harflerin ustası bir isimle, yine bir ilke imza atarak kapatıyor. Sanatçının 40 yıllık sanat yolculuğunu gözler önüne serecek ilk kişisel sergisi “harflerin ötesi” Hüseyin Gündüz Hüsn-i Hat sergisi 13 Mayıs Çarşamba günü saat 18,00’da Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde açılıyor.

Hüseyin Gündüz’den 40. sanat yılında ilk kişisel sergi
 Prof. Dr. Muhittin Serin, hafız Saim Özel, Hamit Aytaç, Kemal Batanay ve Emin Barın’dan nesih, sülüs, rik’a, nes ta’lik, kufi, divani, celi divani yazıları meşkeden Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Gündüz’ün, ustalarla ve ustalıkla örülü 40 yıllık hüsn-i hat sanatı yaşamındaki ilk kişisel sergisini Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek. Bugüne kadar 80’e yakın karma sergide eserlerini sergileyen, kişisel sergi açmamayı tercih eden Hüseyin Gündüz’ün Mehmet Lütfi Şen’in küratörlüğü ile gerçekleşecek “haflerin ötesi” sergisi 13 Mayıs-10 Haziran tarihleri arasında Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde sanatseverlerle buluşacak.

Zeytinburnu Times Haber Merkezi
 
Sergi için özel olarak hazırlanan 75 sayfalık katalog, açılışa katılan sanatseverlere Zeytinburnu Belediyesi tarafından hediye edilecek.
 
Küratör yazısından…

Karşınızda olduğumuz proje “harflerin ötesi” bu üst aşamanın yetkin bir örneğidir. Hüseyin Gündüz Muhittin Serin Hoca’nın teşvikiyle başladığı hat sanatında,  Saim Özel, Hamit Aytaç, Ali Alparslan, Emin Barın’ın da aralarında bulunduğu son asrın hat üstatlarıyla çalışarak tekamül etmiştir. şüphe yok ki sadece sanatçı olarak değil Üniversite hocalığı, yazdığı bilimsel makaleler, kağıt restarasyonu alanında da 40 yılda varılan bu üst seviye geleceğin sanatçılarına kaynaklık edecektir.
Sizi “harflerin ötesi”ndeki yolculuğunuza uğurlarken, projenin ev sahibi Zeytinburnu Belediye Başkanı Sayın Murat Aydın’a, sanatçımız Sayın Hüseyin Gündüz’e, kiritik yazılarını yazan Sayın Faruk Taşkale, Sayın İlhami Turan’a ve emeği geçen bütün dostlarıma teşekkür ediyorum.

Mehmet Lütfi Şen




 
Hüseyin GÜNDÜZ kimdir?

1961 yılında Kayseri’de doğdu.
Prof. Dr. Muhittin SERİN’in teşviki ile yazı sanatına başladı ve kendisinden sülüs, nesih ve rik’a yazıları meşketti.
Süleymaniye Camii başimamı Hâfız Saim ÖZEL’den nesih yazısı meşketti.
1976 – 1982 Hamit AYTAÇ’tan sülüs ve nesih; Kemal BATANAY’ dan nes ta’lik yazılarını meşketti. Hamit Aytaç’tan sülüs ve nesih icâzetini aldı.
1982 – 1984 Mimar Sinan Üniversitesi bünyesinde düzenlenen hat derslerine katıldı.
1984      Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu.
1980 – 1987 Prof. Emin Barın ile hat sanatının incelikleri, yazı tetkiki, kûfî, dîvânî, celî dîvânî yazıları ve yazı restorasyonu konusunda çalışmalar yaptı.
1985      Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Hat Anasanat Dalı’nda araştırma görevlisi oldu.
1988      “Şeyh Hamdullah ve Karahîsâri Ekollerinin Karşılaştırılması” konulu tez ile yüksek lisansını tamamladı.
1994      “Hat Sanatının Estetik Öğeleri‘’ konulu tez çalışması ile Sanatta Yeterlik yaptı.
Hattat Mahmut ÖNCÜ ile celî sülüs yazısı ve tuğra üzerine çalışmalar yaptı.
Prof. Dr. Ali ALPARLAN’dan nesta’lik ve celî dîvânî  dersleri aldı.
Prof. İlhami Turan’dan Latin yazısı ve yazı esasları üzerine çalışmalar yaptı.
1996      Yardımcı Doçent oldu.
1996      Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Hat Anasanat Dalı Başkanı olarak atandı.
 
Halen Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Hat Anasanat Dalı’nda öğretim üyesi olarak görevini sürdürmektedir.
Yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli sergilere katıldı. Yerli ve yabancı devlet adamları ve tanınmış kişilere tuğra yapmıştır.
Hat sanatı ile ilgili 80 kadar sergiye katılmıştır.
Sadberk Hanım Müzesi’nde, yerli ve yabancı koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır.
Sadberk Hanım Müzesi, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi ve birçok özel koleksiyonlarda bulunan el yazmalarının restorasyonlarını yaptı.
Hat sanatı ile ilgili 30 kadar makalesi bulunan sanatçının Türkçe ve İngilizce olarak yayınlanmış 4 kitabı bulunmaktadır.
Rakseden Harfler / Dancing Letters, Antik A.Ş. Kültür Yay., 2000, İstanbul, 115 sayfa.
 Hat Sanatında Hilye-i Şerîfe, Antik A.Ş. Kültür Yay., 2006, İstanbul, 300 sayfa. Hilye-i Şerîfe,
 Hz. Muhammed’in Özellikleri, Antik A.Ş. Kültür Yay., 2011, İstanbul, 320 sayfa.
Hilye-iŞerife, Characteristics of the Prophet Muhammed, Antik A.Ş. Kültür Yay., 2011, İstanbul, 320 sayfa.
Hat Sanatı ile ilgili bilimsel ve sanatsal çalışmalarına devam etmektedir.
 
 
Kaynak;İstanbul Times Haber Ajansı(İTHA)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

Powered by Dailymotion

banner34