banner32

Ulubatlı Hasan,564 Yıl Sonra, İlk Defa Kabri Başında Anıldı!

İstanbul’un fethi sırasında tek başına Bayrağı burçlara diken ULUBATLI HASAN’a,Zeytinburnu - Çevre,Kültür ve Turizm Derneği ( ZEYÇED ) Denetleme Kurulu Başkanı Gazeteci Mehmet ALPAY ve ZEYÇED Başkanı Ali GÜNDÜZ öncülüğünde, 564 yıl sonra kabri başında ilk defa anma töreni düzenlendi.

 Ulubatlı Hasan,564 Yıl Sonra, İlk Defa Kabri Başında Anıldı!
 1423 yılında Bursa Karacabey’de doğan,29 Mayıs1453 günü ( 25 yaş ) İstanbul’un fethi sırasında tek başına sancağı burçlara dikerek,savaşın kazanılmasında önemli bir rol oynayan  Şehit asker ULUBATLI HASAN,’ın Silivrikapı Surları dışındaki “ELEKLİ DEDE “ diye bilinen  kabrinin sırrı da  böylece ortaya çıktı.

Sultan Mehmet ve Akşemsettin ,İstanbul’un Fethi sırasında ,uzaktan gördükleri sancak diken şehidin düştüğü yerden alınıp  getirilmesini istedikleri Şehit Askeri gören, Sultan  Mehmet  çok hüzünlenir.. Ulubatlı’yı getiren askerler ve onu gasledecek ( yıkayacak ) olan imamlar Akşemsettin’e “ Hocam şehidimizin gövdesinden 27 Ok çıkardık,vücudu da, “ ELEK ELEK ”  Olmuş “  dediler. Akşemsettin de imamlara “ Aşağı doğru, kale giriş kapılarından birinin önünde defnedin. 2 kabir kazın ve üzerine ( Elekli Dede ) yazın ki ,hangisinde ve kim olduğu belli olmasın “ dediği ULUBATLI HASAN, ölümünün,564.yılında, Zeytinburnu - Çevre,Kültür ve Turizm Derneği ( ZEYÇED )  Denetleme Kurulu Başkanı Gazeteci Mehmet ALPAY ve  ZEYÇED Başkanı Ali GÜNDÜZ öncülüğünde,  Silivrikapı surlarındaki kabri başında ,ilk defa   düzenlenen bir törenle anıldı.  

 Anma töreni için,öğle namazı sonrasında Şemsettin Sami Ortaokulu Mehteran takımı ile Silivrikapı Surları girişinde,Ulubatlı Hasan’ın kabri başında bir araya gelen topluluk,Ulubatlı’nın kaleye sancak dikmek için 30  askerle başlattığı ve bu yolda,tamamı şehit olan 30 asker için,, 30 adet Türk Bayrağı’nı kabir başında  30 kişiye hediye edildi.

 Anma törenine, Zeytinburnu 1. Dönem Emniyet Müdürü Dursun ERYILDIZ, İhsan Mermercililer Dernek Başkanı Saadettin SÖKMEN ve Şair Yazar Mehmet Ali OSMANLI, Telsiz Kültür Derneği Başkanı Kadir ŞENGÜL, yönetim kurulu üyelerinden Ayhan TAŞKIN, Yusuf YONUCU ve Tolga ÇEBİ ve bendeniz Mehmet ALPAY, Türkiye’nin ünlü kostümcüsü ve Folklor Eğitmeni Mehmet ORTAHİSAR ,Tepebağ Dutluk Cami Dernek Başkanı Ayhan ÖZDEMİR ve cami hocalarından Şükrü AKKAYA, Eyüp ÇARDAK ve Kemal TOPÇU,, Rumeli Halk Türküleri Sanatçısı Fuat ERENOĞLU, A.A muhabiri Asım FEDAİ ve ağabeyi Adem FEDAİ,Şemsettin Sami Ortaokulu  Müdürü Gökhan BAYKAL’da Ziya Gökalp İlkokulu Müdür Yardımcısı Baki AYDIN ve çocukları, Kırımlı İsmail Rüştü Olcay Anadolu Lisesi O.A.B. Başkanı Şenol EKE, Zühtü Kurtulmuş Anadolu Lisesi O.A.B. Başkanı Güllü Çakır YILMAZ ve oğlu, Atatürk İlkokulu O.A.B. Başkanı Sahure hanım, NECO baba, ilçe sakini Yalçın AKTAŞ ve Erdoğan BALTA, Ülkücü İşçiler Derneği Marmara Bölge Başkanı Sezer YAZAR ile kabir yanından geçen onlarca kişi Ulubatlı’yı anma programında bir araya geldi.

Tepebağı Dutluk Cami hocası Yasin-i Şerif okurken duygular yükseldi, gözler nemlendi.

Minik öğrenci mehteranlar , Ulubatlı için  okudukları Fatiha’dan sonra ,İlk kez böyle bir anma için ,ilk adımı attıklarından dolayı  duygulanıp onurlandıklarını ifade ettiler ve kabir kenarı ile  kale kapısına doğru saf alıp marşlarını çalmaya başlayınca araçları ile geçenler bu hareketliliği alkışlıyor, yayalar ise Fatiha okumak için ne olduğunu bile anlamadan kabir başına geliyorlardı.

4 Tane marş ve ardından ” Mehteran Hücum Marşı”nı çalan ve tıpkı ,564 yıl evvelinden olduğu gibi, ellerine birer Türk Bayrağı alan öğrenci mehteranlar tekrar  564 yıl evvel askerlerin yaptığı gibi kale kapısından içeri girdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

banner14

banner34