banner32

Kanser haftasının önemi

1-7 Nisan ülkemizde Kanser Haftası olarak kutlanmaktadır. 1956 yılında Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu tavsiyesiyle Nisan ayının ilk haftası Türkiye Kanser Savaş Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu haftanın kutlanmasının amacı, kansere karşı alınacak önlemler ve halkın bilinçlendirilmesidir.

Kanser haftasının önemi
Kanser hücrelerin kontrolsüz şekilde üremesiyle olşur. Kanserle mücadele edebilmek için hastalığın önemini ve onunla savaşma yollarını sağlıklı kişilere anlatmak gerekir.
Kanserden korunmak, kanserin tedavisine göre çok daha basit ve ucuzdur. Kanser engellenebilir bir hastalıktır. Erken teşhis hayat kurtarır.
Sigara, sağlıksız beslenme, obesite, kontrolsüz olarak güneş ışınlarına maruz kalma, kansere neden olan faktörlerin büyük bir kısmını oluşturur.

Karserde erken tanı, kanserden korunma kadar önemli bir kavramdır. Erken teşhis konduğu takdirde kanser tümüyle tedavi edilebilir. Tanı yöntemlerindeki gelişmelerin artmasıyla kanser erken evredeyken de yakalanır. En sık görülen kanser türleri olan meme, serviks(rahim ağzı) , prostat, cilt, kolon-rektum (bağırsak) kanserlerine yönelik tarama programları yapılır. Çok basit ve ekonomik olanlar mamografi, smear testi, psa ile kansere erken teşhis konur. Dışkıda gizli kan testi ve endoskopik inceleme (kolonoskopi), kolon (bağırsak) kanserinin erken tanısına olanak sağlar.

Ancak erken teşhis konamayan hastalarda da asla umutsuzluğa kapılmamak gerekir

Kanser tedavisi multidisipliner tedavi yaklaşımı gerektirir. Tedavide ; Cerrahi branşların tamamı, Patoloji uzmanı, Radyoloji uzmanı, Biyokimya uzmanı, Tıbbi onkoloji uzmanı (kemoterapi uzmanı), Radyasyon Onkoloji uzmanı(radyoterapi uzmanı), Dahiliye uzmanı olması gerekir. Bu branşların tamamı Avrasya Hastanesinde mevcut olup hepsi
görevlerini titizlikle yerine getirmektedir.

Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesiyle yaptığımız tedavilere bağlı yan etkiler daha az görülmektedir. Tedavi sonrası uzun yıllar yaşayan hastalarımızda tedaviye bağlı kalıcı yan etkiler daha az görülür. Örneğin; radyoterapi sonrası boyun bölgesi radyoterapi gören hastalarda tükürük bezi fonksiyonları kötüleşmekteydi ve ağız kuruluğu daha sık görülüyordu. Cilt reaksiyonları daha fazla görülüyordu.  

Kanser tedavisinde hastanın morali çok önemlidir. Morali yüksek olan hastaların tedaviye yanıtı daha iyi olmaktadır. Hastalar asla umudunu kaybetmemelidir.  

Radyasyon Onkolojisi Uzmanı 
Dr. Züleyha Kadehçi 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

Powered by Dailymotion

banner34