banner32

Kalp kapak hastalıkları ve cerrahi tedavisi

Avrasya Hospitalin Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Berk Arapiye Kalp kapak hastalıkları ve cerrahi tedavisi ile ilgili merak edilenleri anlattı

Kalp kapak hastalıkları ve cerrahi tedavisi
-Kalp kapakları

Kalp dört odacıktanoluşur:sağ ve sol kulakçık (atrium) ve kulakçıkların hemenaltında sağ ve sol iki karıncık (ventrikül) bulunmaktadır. Sağkulakçık ile sağ karıncık arasındaTriküspit kapak, sol kulakçık ile sol karıncık arasında Mitral kapak, sağ karıncık ile pulmoner arter arasında Pulmoner kapak ve sol karıncık ile aort arasında Aort kapak bulunur. Kapakların görevi kanın tek yönlü akmasını, dolayısıyla kanın geri kaçışını engellemeye yardımcı olmaktır.

İstanbul Times Haber Merkezi

-Kalp kapak hastalığının sebepleri

Hastalığın en sık nedenlerinden biri genç yaşlarda karşılaşılanbir boğaz enfeksiyonu ile başlayan iltihabi akut romatizmal ateş olarak isimlendirilen hastalıktır. Bunun dışında, kapakların yapısal bozuklukları, kalp boşluklarının genişlemeleri, koroner arter hastalıkları, hipertansiyon, yaşla kapaklarda kalsifikasyonun birikmesi nedenleri arasındadır. En sık Mitral kapak ardından sırasıyla Aort, Triküspit ve Pulmoner kapak etkilenmektedir.

Kalp kapaklarında iki türlü bozukluk olabilir:

- Kapak Yetmezliği: Kapakçıklar tam olarak kapanmaz ve böylece yalnızca ileriye doğru akması gereken kanın bir kısmı geriye doğru kaçmaktadır.

- Kapak Darlığı: Kapakçıkların yeterince açılamaması ve kanın azlığına bağlışikayetlerle bitlikte ortaya çıkar ve kalp yetmezliğine neden olabilir.
Bazı durumlarda aynı kapakta hem darlık hem de yetmezlikolabilir.

-Kapak hastalıklarının belirtileri nelerdir

Nefes darlığı, öksürük, çarpıntı, ayaklarda şişlik, sık sık soğuk alma,el ve ayaklarda üşüme, morarma ve yorgunluk görülür.

-Cerrahi tedavi

Kapak hastalığın tedavisi darlık ya da yetmezliğe göre değişebilmektedir. Cerrahi tedavi, kapağın tamiri ya da değişimi şeklinde olabilir. Kapak tamiri kapağın şekli çok bozulmamış, çoğunluğunda yetmezliği bulunan, uygun olan vakalarda ve sıklıkla çocuk sahibi olmamış genç anne adaylarında tercih edilmektedir. Kapak değişimi ise çıkarılan kapağın yerine başka canlıdan (insan, domuz, sığır ) alınan işlem görmüş bioprotez kapak ( yine genç anne adaylarına, 60 yaş üstü hastalara) veya mekanik kapak takılmasıyla gerçekleştirilir.

-Medikal tedavi

Bioprotez kapak ameliyatı olan hastaların 3 ay boyunca kan sulandırıcı (warfarin),mekanik kapak ameliyatı olan hastaların ise ömür boyu bu ilacı kullanmaları gerekmektedir.
 

Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

banner14

banner34