banner32

İkitelli Organize’de ne tür organize işler oldu ?

İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Yönetim kurulu başkanlığının kısa bir süre önce yapılan olağanüstü kongresinde delegelerin oyları ile TÜMSAN 2’nin ve İOSB’nin yönetim kurulu başkanı Nihat Tunalı, Pik Dökümcüler Kooperatifinin başkanı ve İOSB Yönetim kurulu üyesi Nedim Çırpıcı, Cila Nikelaj Yapı Kooperatif başkanı Aynı zamanda Ak Parti Başakşehir ilçe başkanı ve İOSB yönetim kurulu üyesi Sebahaddin Kayas haklarından açılan davadan aklanana kadar delegelerin gizli oylaması ile Azledildiler.

İkitelli Organize’de ne tür organize işler oldu ?
1984 yılında kurulan İOSB tarihinde bir ilk olduğu ifade diliyor 

Bilim ve Teknoloji Bakanlığı müfettişlerinin raporlarında  ve Cumhuriyet  savcısının iddianamesinde azil edilen 3 yönetim kurulu üyesi ile alakal çok ciddi iddialar ile haklarında dava açıldığı ifade ediliyor.

Bir çok uzman ve işin ehli kişiler İkitelli Organize Sanayi Bölgesini meydana getiren 39 kooperatifin üst kurumu olan İOSB’ nin uhdesinde yapıldığı iddia olunan iş ve işlemlerden dolayı ihraç edilen kişilerin kendi yapı kooperatiflerinin başında ve değer resmi işleri  yürütmelerinin de sakıncalı olduğu ifade ediliyor.

Zeytinurnu Times Haber Merkezi / Hüseyin Çetiner

Basiretli tacir gibi hareket etmediler

Ayrıca görevleri üyelerinin hak ve menfaatlerini korumak olan ve basiretli bir tacir gibi hareket etmesi gereken yönetim kurulunun bir çok iş ve işleminde bu basiretli tacir tanımından koparak akla ve mantığa  uygun olmayan trilyonlarca liralık İOSB’ye zarar verdiğinden dolayı 1984 yılından bu yana ilk kez bu tür durumun yaşanmasının da Türkiye’ nin en büyük İOSB sinde yaşanan bu kötü olayın şaibeye bulaşmamış  kooperatif  başkanlarını da zorda bıraktığı ifade ediliyor.

Görevden azledilen Pik Dökümcüler  Yapı Kooperatifi başkanı Nedim Çırpıcı kendi sitesindeki  camiyi yıkıp, çam ağaçlarını keserek TEM 34 isimli bir plaza yaptırdığı biliniyor…

Rant hırsı cami yıktırdı, yıllarca büyüyen yüzlerce çam ağacını kestirip aynı yerleri beton yığını olan TEM 34 isimli projeye teslim etti. Pik Dökümcüler Yapı Kooperatif

cami ve yeşil alanı betona teslim etmeyi tercih etti. Bu durum organize sanayi sitelerine tanınan belediyelerde izin almadan yapı yapma hakkının yanlış şekilde  kullanıldığını bir kez daha ortaya koydu.

Bu durum ikitelli Organize Sanayi Sitesi içinde bulunan bir çok Kooperatif için geçerli. Sonradan yapılan dikey yapılar ne 1984 yılında yapılan İOSB planlarına uygun nede mimarimize.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konu ile alakalı her toplantıda gündeme getirdiği dikey yapılar Mimarimize uygun değil açıklamalarına rağmen İkitelli Organize içinde yapı bütünlüğünü bozan çok sayıda gökdeleni görünce   bu kadar da olmaz demek hemen insanın aklına geliyor.

İkitelli OSB de neler Oldu ?

İOSB Başkanlık Binasında, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nin ileri gelen Kooperatif Başkanları temsilcileri ve bağımsız bölge temsilcileri Olağanüstü Genel Kurul toplantılarını gerçekleştirdi.

7 Şubat 2018 tarihinde kendi kendini yönetme kararı alarak Nihat Tunalı Başkanlığında özyönetime geçen Türkiye’nin en büyük sanayi bölgesinde önemli bir karar için toplanıldı. Olağanüstü Genel Kurul Divan Başkanlığı görevini Yusuf Akgün, Yardımcılığını Selim Us, Katip üyeliğini Mehmet Mutlu, saymanlığını Sezai Ünlü yaptı.

Özyönetimin ilk başkanı Nihat Tunalı, yönetim kurulu üyeleri Sebahattin Kayas, Nedim Çırpıcı hakkında müfettiş tarafından açılan bir dava sebebiyle yönetimdeki görevlerinden azledilip, azledilmemeleri hakkında müzakereler yapıldı.

Yapılan müzakerelerden sonrasında gerçekleşen gizli oylamada 23 oya karşılık 30 oy ile Nihat Tunalı, Sebahattin Kayas, Nedim Çırpıcı yönetimden azledildi.

Haklarında yapılacak mahkeme için kendilerine aklanmaları dileğinde bulunuldu.

Bu kararın alınmasının ardından alınacak diğer kararlar bir sonraki genel kurula bırakıldı.

Gerek Bilim sanayi ve Teknoloji bakanlığı müfettişlerinin gerekse de Cumhuriyet savcısının iddiaları çok ciddi...

06.03.2017 tarihli inceleme raporunda şunları yazılı:

İkitelli Organize sanayi Bölgesi Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinin (Haseyat Kooperatifindeki Garanti Bankasının yanındaki okul) Yapı Kullanma İzin belgesi olmaksızın faaliyet  gösterdiği, söz konusu yerin atölye bloğu olması minasebeti ile cins değişikliği yapılması gerektiği ifade edilmiştir  

İOSB başkanı Nihat Tunalı'nın damadı Bülent Güçyetmez'in bu şirkete orak olduğu tespit edilmiştir. Bu okulun ortakları ile İOSB okulunun ortakları aynı kişiler olup; damat da bu okula ortaktır

İOSB yönetim kurulu  başkanı Nihat Tunalı ve müfettiş raporunda zikredilen diğer yöneticiler hakkında iddianame düzenlenerek İstanbul 27. Asliye Ceza mahkemesinin 2018/501 Esas sayılı dosyası ile görevi kötüye kullanma suçlamasıyla  dava açılmıştır.

İkitelli Organize sanayi bölgesinin trilyonlarca lira kaybına sebep olanlar cezasını çekmelidir

İlgili raporlar ve belgelerde yazıldığı üzere Nihat Tunalı ve görevden azledilen diğer iki ismin yönetmiş oldukları kurumu trilyonlarca lira zarara uğrattıkları detaylı olarak anlatılıyor. Yine aynı belgelerde usulsüz yapılan ve yapılacak olan ihalelerin ertelenmesi talep edilmektedir. Başkan Tunalı Pik Dökümcüler Yapı Kooperatifi başkanı Nedim Çırpıcı ve azledilen 3. yöneticinin ihaleye fesat karıştırma suçlaması ile haklarında dava açıldığı iddiası ile yargılamalarının devam ettiği ifade ediliyor.

Topkapı Sur Özel Eğitim Turizm Otom.Mak.San.ve Tic.LTD .ŞTİ Neden korundu ?

İkitelli Organize Sanayi Bölgesi içinde inşaai faaliyetleri sırasında büyük oranda kamu zararı yapılarak Faktör Yapı Taahhüt Tic. Ltd. Şti. isimli şirkete haksız kazançlar sağlandığı ile alakalı ciddi belge ve bulgulardan bahsediliyor.

Okulun yapımında tefrişatında ve kiralanmasında ciddi yolsuzlukların olduğu iddia edilen mekanın Topkapı Sur Özel Eğitim Turizm Otom. Mak. San.ve  Tic. Ltd. Şti' ye kiralanmak sureti ile de bu şirkete büyük paralar kazandırıldığı ifade ediliyor. 

Elektrik bakım onarım ve tesis işlerinde bile yolsuzluk var

İkitelli OSB'nin 2009 yılında elektrik bakım -onarım -dağıtım işlerini Boğaziçi elektrikten devralmıştır. Müfettişler ilgili raporlarında şunları yazıyorlar " Boğaziçi elektrikten aldığımız sözlü bilgiye göre o dönem bölgeye 9 arıza montörü ile tüm arızalarına müdahale edilmekte idi. Bugün geldiğimiz nokta da havai hatların tamamı yer altına alınmış, uzaktan okuma ve kesme için son derece büyük yatırımlar yapılmış, tesisler modernize edilmiş ve bu işlere 70.000.000 TL (eski para birimi ile 70 trilyon harcama yapılmıştır) Bu yatırımlarla bakım onarım maliyetlerin düşmesi gerekirken ortaya 3 yıl için 48 milyon TL(yani eski para birimi ile 48 TRİLYON)  gibi büyük maliyetler konuluyor. (Bu rakamın eğer çalışma yapılırsa şeklinde olduğunu görevden el çektirenler söylüyor) BU DURUMUN AKILLA İZAH EDİLMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR.

İOSB Bünyesinde 42 kişi elektrik biriminde çalışmakta ayrıca bu bakım onarım ihalesi ile 52 kişi daha ek olarak çalıştırılmaktadır. 94 kişilik elektrik kadrosu izaha MUHTAÇTIR.

İOSB' nin oluşturacağı bir birimle bu işin yapılması mümkündür. Elektrik biriminde hali hazırda daha önce TEK /BEDAŞ da çalışmış tecrübeli  kişiler görev almaktadır.

Kadro arızalara müdahale edecek yeterli sayıda teknisyenlerle güçlendirilerek çok daha düşük bir maliyet ve güvenle yapılabilir.

Bunun dışında bu kadar fahiş  bedeller ile iş verilen bu taşeronun mühendis ve çalışanlarının hataları sonucu, iki bakım elemanı trafoda elektrik çarpması sonucu hayatını kaybetmiş olup bununla ilgili de İOSB. yöneticilerinin halen yargılandığı ifade ediliyor.

İkitelli Organize sanayi bölgesinde çalışan ve üst amirleri azledilmesine rağmen bir çok OSB bünyesinde yer alan okullar zarar ederken bizim okulumuz zarar etmiyor. Eğitim konusunda zarar olsa bile bunun normal olduğunu iddia edenler Elektrik işinde yapılan yolsuzluk için ne diyecekler ?

Okul Binasının bedava verildiği yetmiyormuş gibi birde TOPKAPI okullarına 477.785  EURO luk malzeme alıp verilmesi neyin nesi oluyor ?

Haberimize yorum katmadan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müfettişllerinin raporlarından aynen alıntı yapmaya devam ediyoruz:

İOSB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Mekatronik Atölye ve Laboratuvarları kurulması ihalesine ilişkin hususlar :

"İhale, 477.785 bin EURO bedelle 24.04.2014 tarihinde Ecem Eğitim Turizm ve Sağlık Hizmetleri  San. Tic. Ltd. şirketine verilmiştir.

Yani Okulun kirasız bir şekilde verilmesi yetmiyormuş gibi kira alınmayan okula ve kira başlangıç döneminden 8 ay sonra 477.785 bin EURO luk malzeme alınmıştır. İOSB. yönetim kurulunun kurumlarını yönetirken basiretli tacir gibi davranması yükümlülüğü bulunmaktadır. Hangi basiretli tacir bu kadar masraf yaptığı bir yeri bila bedel kiraya (yani kira alamdan) verme gafletine düşer ?

Kiracı ile yapılan ek protokolde 2. kısım laboratuvar malzemeleri ile ilgili bir husus bulunmamaktadır. Zaten kira başlangıcında ve sözleşmesinde 2. Kısım diye bir şey de yoktur. Kira sözleşmesinde olmayan malzemeler OSB kasasında yasal olmayan bir şekilde alınarak kiracının kullanımına sunulmuştur. Bu konu teftiş kurulu raporlarından da gözden kaçmış bir konu olup ayrı olarak bir zimmet davasına konu olacağı açıktır" deniyor resmi  raporlarda.

Dikkat Nihat Tunalı'nın damadının neye karşılık ortak yapıldığının sırrı burada mı ?

Teftiş kurulu raporunda;

Topkapı Sur Koleji Eğitim Hizmetleri San.Tic.Ltd.Şti.,

Topkapı Sur Koleji Eğitim Hizmetleri A.Ş.

Özel Eğitim Turizim ve Sağlık Hizmetleri San.Tic.Ltd.Şti,

Güneşli Eğitim Turizim ve Sağlık Hizmetleri Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti.

Güneşli Rehabilitasyon  merkezleri ve Eğitim Kuruları Ltd. Şti. arasında bağ olduğu ayrıntıları ile birlikte açıklanmışlar ve NİHAT TUNALI' nın damadı Bülent Güçyetmez'in bu şirketlerle bağının okulun 2. Kısmının bila bedel (kirasız) kiraya dahil edilmesi tarihi olan 15.08.2014 tarihinden sonra  olduğu yazılmıştır.

 

Yolsuzluk 2013 yılında Okul binasının yapımında başlanmış 2017 yılına kadar yapılmıştır iddiası belgelerde yazıyor...

Okulun inşaat alanı 13.000 M2 ve inşaat alanı 20.000 m2 civarındadır. 2013 yılı bayındırlık birim fiyatları A klas 4. sınıf (konferans ve spor salonu, en lüks malzemenin kullanıldığı sınıftır) m2 maliyeti 650 TL  dir.

 650 TL x 20.000 m2 = 13 milyon TL anahtar teslimi işin bitiriliyor olması gerekirken İOSB okulu yaklaşık olarak 40 milyon (eski para birimi ile 40 TRİLYON) TL ye mal edilmiştir. Aradaki 27 Milyon (Yani 27 Trilyon) fiyat farkı izaha muhtaçtır ve ilgilliler tarafından izah edilmesi gerekmektedir.

Devlet ihalelerinde Bayındırlık birim fiyatlarında çoğu zaman açık eksiltme yapılırken İOSB okul ihalesi neredeyse 3 katına yapılmıştır.

İnşaatı Yapan Alba Konut Yapım ve İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. bir inşaat şirketi olmasına rağmen 2013 yılında unvan değiştirerek Faktör Yapı Taah. Tic. Ltd. Şti. olarak karşımıza çıkmakta ve okulun atölye ekipmanlarını satmaktadır. Bu iş içinde aşağıda açıklanacağı üzere 2.972.446.90 TL + 1.066.026 EURO + KDV bedel ödenmiştir. Her nedense bir inşaat şirketi uzmanlık gerektiren okul laboratuvarı malzemesi işine girerek  milyonlarca liralık iş yapabilmiştir.  

Ninat Tunalı ile beraber azil edilen Pik  Dökümcüler Yapı Kooperatifi başkanı Nedim Çırpıcı sitesinde bulunan camiyi yıkıp yerine AK YAPI ile beraber TEM 34 Projesi ile plaza yaptırdı

İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu üyesi de olan Pik Dökümcüler Yapı Kooperatifi başkanı Nedim Çırpıcı  kendi sitesinde bulunan camiyi yıkarak ve yüzlerce yetişkin çam ağacının kesilmesine seyirci kalarak Ak Yapı ve Eşbah firması ile beraber burada TEM 34 isimli bir plaza yapmıştır.

Yönetim Kurulu üyesi olduğu İOSB' de delegelerin oyları ile kurumunuzu zarara uğrattıkları gerekçesi ile yapılan gizli oylama sonucu görevden el çektirilerek İOSB tarihinde bir ilki yaşatan bir kişinin kendi kooperatifinde görevde durması ve yaptığı işlerin ve attığı imzaların uzman kişiler tarafından irdelenmesi gerekmez mi ?

TEM 34' ün yıkılarak eskisi gibi Caminin yeniden yapılması ve kesilen çam ağaçlarının yine yerlerine dikilmesini kamuoyu adına talep ediyoruz.

Cila Nikelaj yapı Kooperatifi başkanı,İOSB yönetim kurulu üyesi ve Ak Parti Başakşehir İlçe Başkanı Sebahaddin Kayas neden azledildi ?

Ak Parti Genel başkanı  ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip  Erdoğan'ın kurduğu Başakşehir Ak Parti İlçe başkanı olan Sebahhadin Kayas'ın yapılan yolsuzluklardan dolayı İkitelli Organize sanayi bölgesi yönetim kurulu üyelerinin üst kurumu olan delegelerin yaptığı gizli oylama ile başkan Nihat Tunalı ve Nedim Çırpıcı ile beraber ağız ceza mahkemesinde  yargılandıkları  için görevden azledildiler.

Yerel yönetim seçimlerine sayılı aylar kala iktidar partisi için oldukça önemli olan Başakşehir Ak Parti ilçe başkanının yolsuzluklara katıldığı iddiası ile eleştirilmesinin partisini nasıl zor duruma düşüreceğini herkes kabul eder.

Biz kimseyi peşinen suçlayacak ve kendimizi yargının yerine koyacak değiliz. Ancak an itibari ile Müfettiş raporlarına, savcılık iddianamelerine ve delegelerin iddialarında azil sebepleri arasında ciddi şekilde yolsuzluk yapıldığı iddiası ile görevden alındıkları söyleniyor.

Biz de haberimizde sadece raporlarda yazılanları sizlere yorumsuz bir şekilde gazetecilik ilkeleri doğrultusunda siz okurlarımıza aktarmak sureti ile kamuoyunu bilgi sahibi yapma amacımız dışında bir beklentimiz yoktur.

Kaynak. İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

banner14

banner34